Кой е Робърт Галбрейт и какво общо има с Хари Потър


Точно преди 7 години, Радина Рейвънклоу ми се обади, за да ми съобщи, че Джоан Роулинг била написала нова книга, която вече е издадена, но под псевдоним. Първоначално не повярвах, но след като сам потърсих информацията и се уверих, че е истина, много се зарадвах и с нетърпение започнах да търся възможност да се сдобия със "Зовът на кукувицата".

Появяването на Робърт Галбрейт


След финала на Хари Потър Джоан Роулинг опита да продължи писателската си кариера с романа "Вакантен пост", който веднага се превърна в бестселър, заради името ѝ, но читателите така и не успяха да се абстрахират от това, че четат нещо от авторката на "Хари Потър". По тази причина Роулинг реши да опита да изгради ново име и да постигне успехи с нова поредица. Така се появиха писателят Робърт Галбрейт и частният детектив Корморан Страйк.

След като е решила да пише под мъжки псевдоним, писателката веднага е избрала името Галбрейт, защото като малка е мечтаела да се казва Ела Галбрейт (днес дори не си спомня защо). Първоначалната ѝ идея е била името на автора да е Л. А. Галбрейт, но е решила, че името с инициали твърде лесно може да се свърже с Дж. К. Роулинг.
В крайна сметка за първо име е избрала Робърт, защото ѝ е едно от любимите мъжки имена и никога не го е използвала в поредицата за Хари Потър, нито във "Вакантен пост".

Подобно на героя от романите си, Галбрейт също е бивш военен, който в момента работи в частния сектор. По тази причина има оправдание да споделя съвсем малко информация за себе си и да отказва да бъде сниман.

Всичко това не можеше да остане тайна завинаги, защото около издаването на роман работят много хора, а не само авторът му, така че само 3 месеца след публикуването на "Зовът на кукувицата", самоличността на Роулинг беше разкрита. Информацията дойде от съпругата на един от адвокатите на издателството и след като вестник "Sunday Times" започнаха да разследват, Роулинг си призна, че е Галбрейт.

Беше ли инсценирано "разкриването" на Джоан Роулинг


Една от често срещаните тези за разкритията около псевдонима на Роулинг е, че писателката сама е инсценирала всичко, защото "Зовът на кукувицата" не се е продавала добре. В това обаче няма много логика, защото ако искаше да продава книгите си със своето име, нямаше изобщо да се занимава с псевдонима.

Също така, това че книгата не се е продавала добре, е мит. От "Зовът на кукувицата" са били продадени близо 1500 копия, което за автор като Джоан Роулинг е малко, но за дебютния роман на неизвестен автор е доста добър успех, още повече когато книгата почти не е рекламирана в медиите. Всъщност първата книга за Страйк се справя много по-добре на пазара за първите си три месеца от първата книга в поредицата "Хари Потър" за същия период.  "Зовът на кукувицата" бързо печели популярност и получава много добри отзиви от критици и други автори в криминалния жанр.

Дори и да е искала да се разкрие (а тя казва, че не е имала такива планове, но е знаела, че е неизбежно), Роулинг можеше да го направи на по-късен етап, когато Галбрейт вече щеше да е успял да спечели свои фенове.

Любопитно е, че Стивън Кинг, също изключително успешен писател, успя да скрие самоличността си в продължение на няколко години и публикува 5 книги като Ричард Бакман, преди да бъде разкрит.

Поредицата за Корморан Страйк

Кадър от екранизацията по "Зовът на кукувицата"

Новата поредица на Джоан Роулинг много се различава от тази за Хари Потър, но в същото време има някои прилики. Например, главна тема и на двете поредици са смъртта и злото у хората. Всъщност тези теми са основни и за "Вакантен пост".

Друга прилика е лекият и лесен за четене стил на авторката. Роулинг е успяла да използва онова, което я направи толкова любима писателка на поколения деца, и да го приложи в новата си поредица, без тя да изглежда инфантилна.
Авторката се опитва да създаде един съвременен криминален роман, но с уважение към класиката и затова много читатели сравняват стила ѝ с този на Агата Кристи.

Третата прилика е перфектният начин, по който Роулинг планира историите си и скрива улики в цялата книга, така че развръзката да е логична, но читателите да не успеят лесно да разгадаят мистерията.
До голяма степен романите за Хари Потър са изградени по този начин, затова беше логично Роулинг да опита да се развива именно като писател на криминални романи.

Има ли бъдеще Корморан Страйк


Да, определено!
Поредицата отдавна вече не разчита само на феновете на "Хари Потър" и макар Роулинг да знае, че не може никога напълно да излезе от сянката на първия си успех, все пак историите за Корморан Страйк заживяха свой живот.

На 15 септември тази година ще излезе петият роман за еднокракия детектив и той съвсем няма да е последен - авторката е планирала в тази поредица да има повече книги, отколкото в поредицата за света на магьосниците. И това може само да ни радва!

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Творчески турнир №5: Произведение 5

12-те най-силни жени в Хари Потър

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

Кориците на "Хари Потър" по света

Защо "Фантастични животни 3" не ме радва, а ме плаши

Прокълнатото дете и още 6 начина да се върнем в Хогуортс

Pottermore: Дурмщранг

Корицата на сценария за Престъпленията на Гринделвалд