Мъгълите обявиха поредицата "Фантастични животни" за прокълната... и май са прави

Днес попаднах на интересна статия, озаглавена "Прокълната ли е предисторията на Хари Потър". Много ми е интересно какво мислят мъгълите по подобни теми, защото не очаквам да са наясно какво точно се случва в новите филми по сценарий на Джоан Роулинг. В този случай обаче, за съжаление, май са прави.

Обвиненията срещу Джоан Роулинг

Не мога да си представя колко шум ще вдигнат транс активистите, когато работата по третия филм (най- после) започне и още повече, когато премиерата наближи. В момента тези, които обвиняват Джоан Роулинг, че от години е планирала как да направи така, че да нарани най-много хора с различна сексуална ориентация, защото се възбужда от гледката на детска кръв, призовават хората да не купуват... предстоящата ѝ детска книга за икабога. Книга, приходите от която ще отидат за благотоворителност! А представете си какво ще стане, когато отново се върнем към света на магьосниците, който същите тези образовани в YouTube хора обвиниха в расизъм, хомофобия, трансфобия и антисемитизъм.

Предполагам, че е излишно да ви казвам, че тази снимка на Роулинг е фалшива.
Това, което ще ви изненада е, че много анти-Роулинг хор са убедени, че е истинска...

Тези ужаси, които се случват през последния месец, няма как да не се отразят негативно и на филма. Още повече, че човекът, който изпълнява главната роля "застана" на страната на враговете на Роулинг. Еди Редмейн коментира, че не е съгласен с мнението на Джоан Роулинг. Разбира се, нищо от това, което каза, не беше атака срещу авторката на сценариите, но медиите го изтълкуваха по този начин и Еди Редмейн не отговори, за да ги опровергае.

Обвиненията срещу Джони Деп и видеото с Езра Милър

Джоан Роулинг в момента е подложена на безпрецедентен онлайн тормоз, но нещо подобно се случи през 2016 г. с Джони Деп. Тогава бившата му съпруга го обвини, че я е биел и хиляди "образовани" хора се спуснаха да го обвиняват в какво ли не. Когато стана ясно, че ще играе Гелърт Гринделвалд, беше създадена петиция към Роулинг, да го отстрани. И, както става и сега, сред най-шумните бяха от сайта Мъгълнет, които публикуваха поредица статии като "10 актьора, които биха изиграли ролята на Гринделвалд по-добре" и "Какво иска да ни покаже Джоан Роулинг, като избира за филма си мъж, който бие жена си". Намеси се и актьорът Даниел Радклиф (който сега пръв побърза да каже нещо против Роулинг) и заяви, че не е редно човек, срещу когото има повдигнати обвинения, да играе във филмите.


Тогава само Роулинг защити Джони Деп. Днес повечето хора са на мнение, че истинската жертва е бил самият Деп, но делата му продължават и за някои хора той все още е "женобиец".


Преди няколко месеца се появи и видео, което показва как актьорът Езра Милър, който изпълнява ролята на Кридънс/Аврелий, атакува жена. Признавам си, че от тогава не съм чувал нищо по въпроса, но това не ме успокоява, а ме напряга повече. Беше ли доказано, че всичко това е шега или тепърва ще избухне скандал?

Тъжното е, че дори да ги нямаше изброените дотук проблеми, филмовата поредица е застрашена и от нещо друго.

Намаляващите приходи на филмите

Първият филм спечели над 800 милиона долара, предимно положителни оценки и любовта на по-голямата част от феновете. Изключително добро начало. Вторият едва мина 600 милиона приходи, получи предимно негативни оценки и голяма част от феновете се разочароваха.

Това не е добре, защото планът беше (и все още е) да се направят общо 5 филма. Ако ситуацията продължава да се развива по същия начин, много е възможно бройката да бъде намалена на 4 или филмът да остане недовършен.


Малко след като излезе вторият филм, Джоан Роулинг вече беше готова със сценария за третия, но го върна за преработка. Вероятно никога няма да разберем какво е променила, но се опасявам, че може да го е направила по-привлекателен за феновете на филмите за Хари Потър - повече Хогуортс, повече познати персонажи (без значение дали имат място там или не), повече елементи, които сме виждали в предишните филми. Ако си спомняте, във втория имаше няколко сцени с Хогуортс, няколко познати зали, видяхме огледалото "Еиналеж", срещнахме Макгонъгол (за която смятахме, че още не трябва дори да е родена) - нито едно от тези неща не беше важно за историята, само за атмосферата.

Ако Джоан Роулинг е направила такива промени, новите филми ще се превърнат просто в ново прокълнато дете и дори приходите да се увеличат, броят на истинските фенове в залата значително ще намалее.

Защо спирането на филмите може да е както нещо лошо, така и нещо добро

Ако спрат филмите, ще съм много разочарован. Още откакто четох "Хари Потър и даровете на смъртта" искам да знам повече за Гелърт Гринделвалд (когото тогава наричах Гриндълуолд) и се зарадвах изключително много, когато научих, че това е центърът на историята в новите филми.

Ако тази история остане недовършена, ще е по-лошо, отколкото изобщо да не беше започвала.


Спирането на филмите обаче може и да се окаже нещо хубаво. Ако Уорнър преценят, че нямат изгода да правят повече филми, нищо не пречи да разрешат на Джоан Роулинг да напише книга, в която да разкаже за финала на войната срещу Гринделвалд. И тази книга, от сега мога да предскажа, ще спечели повече пари, отколкото ще успеят петте филма, взети заедно. Без значение какви скрити послания за геноцид ще изкопаят от тях транс активистите.

Сигурен съм в това, защото преди Джоан Роулинг да стане сценарист и преди да се пишат статии как филмите ѝ губят пари, тя беше автор, който поставяше рекорди и после сама ги надминаваше. Ако бях сигурен, че такава книга е възможна, щях да стискам палци филмовата поредица да бъде спряна.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Творчески турнир №5: Произведение 5

12-те най-силни жени в Хари Потър

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

Кориците на "Хари Потър" по света

Защо "Фантастични животни 3" не ме радва, а ме плаши

Прокълнатото дете и още 6 начина да се върнем в Хогуортс

Pottermore: Дурмщранг

Корицата на сценария за Престъпленията на Гринделвалд