Джоан Роулинг не е само "Хари Потър"


Джоан Роулинг ще остане в историята като авторката на "Хари Потър" и дори тя не си въобразява, че един ден ще успее да надмине успеха на първата си книга. В интервю през 2012 година, писателката каза, че се сеща за много талантливи хора, които са достигнали върха без да разберат и до края на жизнения си път неуспешно са се опитвали да надминат себе си. Тя призна, че без съмнение "Хари Потър" е творбата на живота ѝ, но това не я спира да продължава да пише.

Разширеният свят на магията


Джоан Роулинг се зае да обогатява света на Хари Потър още преди да са публикувани всички книги. През 2001 година написа двата учебника "Фантастични животни и къде да ги намерим" от Нют Скамандър и "Куидичът през вековете" от Кениуърти Уисп като част от благотворителна кампания.
През 2008 година към тези две книги беше добавена и "Приказките на барда Бийдъл".

През следващите години Роулинг продължи да обогатява света на магьосниците със статии в сайта Pottermore, а преди четири години на екран излезе и първият филм от поредицата "Фантастични животни", който разказва за живота на Нют Скамандър след написването на едноименната книга.

И макар тези три книги и два филма да споделят света на Хари Потър, те не са свързани директно с историята в романите за очилатия магьосник. Роулинг използва света, който е създала за първата си поредица, но без да разчита изцяло на оригиналната история, както по-късно направи Джак Торн в пиесата си "Хари Потър и прокълнатото дете".

Вакантен пост


Трябваше да минат близо пет години от последната книга за Хари Потър, за да видим нещо ново с името на Джоан Роулинг и това беше романът "Вакантен пост".
Книгата разказва за проблемите в малко градче и е толкова различна от "Хари Потър", колкото изобщо е възможно. Роулинг е запазила интереса си към грозното и тайното в човешката душа, но в новата си книга го изследва без излишната подсладеност, характерна за детските романи.

"Вакантен пост" беше голям шок за всички, които очакваха Роулинг да остане затворена само в един жанр, но също така беше чудесен подарък за онези, които вярваха, че писателката е способна да създава по-задълбочена и зряла литература.

Корморан Страйк


След "Вакантен пост" Роулинг опита отново да излезе от сянката на "Хари Потър" и да направи нов пробив в литературата, този път с псевдоним, но тайната на Робърт Галбрейт беше разкрита твърде бързо.

Днес вече имаме четири публикувани романа за еднокракия детектив и привлекателната му партньорка Робин.
За разлика от "Вакантен пост", която беше един интересен литературен експеримент за писателката, поредицата за Страйк е точно това, което много фенове очакваха. Джоан Роулинг доказа, че знае как да заплита и разплита мистерии по увлекателен начин, така че криминалната литература ще ѝ даде поле за изява.

Очаква се поредицата за Страйк да продължи дълго, защото Роулинг вече потвърди, че има много идеи и книгите за Корморан Страйк ще бъдат повече от книгите за Хари Потър.

"Икабогът"


През 2020 г. Джоан Роулинг изненада почитателите си, като пусна нова детска книга безплатно в интернет. В продължение на два месеца писателката публикуваше между 1 и 3 глави всеки делничен ден.

Малко след завършването на историята, книгата беше свалена от сайта, но през ноември ще се почви отново, този път по книжарниците. Илюстрациите в нея ще бъдат от деца, които са чели историята в интернет и са се вдъхновили да рисуват, а всички приходи от "Икабогът" ще бъдат дарени за благотоворителност в помощ на хора, пострадали заради пандемията от COVID-19.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Творчески турнир №5: Произведение 5

12-те най-силни жени в Хари Потър

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

Кориците на "Хари Потър" по света

Защо "Фантастични животни 3" не ме радва, а ме плаши

Прокълнатото дете и още 6 начина да се върнем в Хогуортс

Pottermore: Дурмщранг

Корицата на сценария за Престъпленията на Гринделвалд