Не, Даниел Радклиф не заслужава да бъде атакуван заради позицията си

Преди малко споделихме на страницата "Хари Потър - новини, коментари, теории" част от негативните коментари, които актьорът Даниел Радклиф получи, след като коментира публикациите на Джоан Роулинг за транссексуалните хора. В коментарите един потребител написа, че Даниел Радклиф си е заслужил атаките, така че ми се стори много важно да уточня, че в никакъв случай не искаме да настройваме хората срещу някого.


Имайте предвид, че макар да е толкова популярен млад актьор, той все още се мъчи да успее в кариерата си. Факт е, че филмите по "Хари Потър" го направиха световноизвестен и му донесоха милиони долари, но ако Даниел (а също така и Рупърт и Ема) не успеят да излязат от огромната сянка на тези филми, никога не биха могли да станат истински актьори.

Негативната кампания, която се наложи на Роулинг да изтърпи, със сигурност ще ѝ се отрази негативно в емоционално отношение, но кариерата ѝ е в безопасност (макар че днес четох статия, чиято авторка призоваваше хората да спрат да четат книгите и да спрат да гледат филмите). Всичко, което е постигнала, ѝ гарантира, че името ѝ ще се помни вечно и книгите ѝ няма да спрат да се четат и купуват. За един актьор като Даниел Радклиф обаче подобна реакция би била пагубна.

Трябва да си призная, че днес за пръв път отворих да прочета пълния текст, който Даниел Радклиф написа (помислих си, че щом толкова яростно насърчавам хората да прочетат текста на Джоан Роулинг, трябва да видя и този на Даниел). Оказа се, че сайтовете, които осъждат Роулинг, доста точно и пълно цитират цялото нещо, но по някаква причина изпускат първото изречение. А то гласи: "Осъзнавам, че някои медии ще опитат да изкарат това като битка между мен и Дж. К. Роулинг, но то не е това."


Точно така го изкараха - Хари Потър се обявява срещу създателката си. Първо, Даниел Радклиф не е Хари Потър, а просто актьор, който извади късмет да бъде избран за ролята. Второ, той не се обявява срещу Роулинг, а срещу едно конкретно нейно виждане. И то дори не толкова срещу конкретните думи на Роулинг, колкото срещу опасността някой да ги приема като отказ на правота на транс жените да бъдат приети като такива.

Обърнете внимание, че мнозинството актьори от филмите мълчат. Това не е защото нямат мнение по въпроса, а защото знаят, че ако кажат нещо, задължително ще бъдат нападнати от едната или от другата страна.

Именно затова никой, без значение какви са възгледите му, не заслужава да бъде подлаган на тормоза, който трябваше да преживеят Даниел Радклиф и Джоан Роулинг.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Творчески турнир №5: Произведение 5

12-те най-силни жени в Хари Потър

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

Кориците на "Хари Потър" по света

Защо "Фантастични животни 3" не ме радва, а ме плаши

Прокълнатото дете и още 6 начина да се върнем в Хогуортс

Pottermore: Дурмщранг

Корицата на сценария за Престъпленията на Гринделвалд