Защо беше необходимо да променим името на страницата


Както сигурно сте забелязали, ако следите Фейсбук страницата ни, името ѝ беше променено за пръв път, откакто съществува. Ако нямате представа защо, вероятно не сте следили нещата, които се случиха около Роулинг през последните седмици. В такъв случай сигурно ще се изненадате неприятно, защото срещу създателката на магическия свят беше проведена страшно грозна кампания. В светлината на всичко, което се случи, решихме, че е много важно да отбележим по някакъв начин ролята на Джоан Роулинг за фенството ни.



Заради няколко публикации в Туитър и едно есе, което Джоан Роулинг написа, писателката беше обвинена, че е трансфоб и че отрича правата на транссексуалните хора. В бъдеще ще обърнем внимание на думите ѝ, но не за да защитаваме позицията ѝ, а за да е ясно, че нищо от написаното от Роулинг (без значение дали е истина или не) не дава право на някого да я обижда.

Някои „фенове“ наричаха Роулинг „трансфобка“, „чудовище“, „Волдемор“, „Ъмбридж“. Други използваха и много по-гнусни изрази, които няма да повтаряме.


Разбираме, че някои хора са останали разочаровани от позицията ѝ. С членовете на клуба изчетохме много неща, много критики и обяснения защо Роулинг не е права. Видяхме и много хора, които са на нейното мнение. По тази причина всеки член на клуба трябва сам за себе си да вземе решение дали Роулинг е права или греши.

Това, което няма съмнение за нас, е, че без Джоан Роулинг нямаше да има „Хогуортс“. Ние не можем да отнемем „Хари Потър“ от Джоан Роулинг, нито да премахнем Джоан Роулинг от „Хари Потър“. Тя е там, на всяка страница. Затова клубът ни, блогът и страницата, които са посветени на „Хари Потър“, също така са и винаги са били посветени и на Джоан Роулинг.


Досега считахме, че е излишно да променяме заглавието и да включваме името на авторката, защото ни се струваше достатъчно ясно, че не можем да говорим за „Хари Потър“ и да не говорим за нея. Тази седмица се случи нещо, което няма как да не приемем като „преврат“.

Двата най-големи сайта за „Хари Потър“ обявиха намерението си да се дистанцират от Джоан Роулинг, да не отразяват нищо за личния ѝ живот и за останалите ѝ книги. Те обаче ще продължат да пишат за света на магьосниците (за който пропускат да напомнят, че е създаден единствено и само от Джоан Роулинг) и за офертите на Уорнър. Причината, както се сещате е, че тези два сайта печелят пари от реклами на Хари Потър продукти и не смеят да се отрекат от „Хари Потър“, за да не загубят приходите си. С други думи подкрепата им за транс хората се простира до там, където свършват парите. В позицията им няма нищо възвишено, а двата сайта просто разкриват, че отдавна вече не са в служба на феновете, а на огромната индустрия, която е „Хари Потър“.

Създателят на Мъгълнет се обяви срещу решението на настоящото ръководство да се отрече от Джоан Роулинг


Те обаче не винаги са били такива. Когато Мъгълнет се появява преди 21 години, целта му не е да защитава политически позиции или да изкарва пари. Целта му е да бъде сайт от фен за фенове. Това е първият сайт за „Хари Потър“ и понеже е създаден с любов, успява да се превърне в най-големия сайт за книгите на Джоан Роулинг. Създателят на сайта Емерсън Спарц никога не е подозирал, че собственото му творение ще се обърне срещу Роулинг. Всъщност самият той се включи в дискусията и се обяви срещу решението на Мъгълнет. Спарц защити Роулинг (отново – не идеите ѝ, а самата нея) и призова хората да прочетат есето ѝ, за да видят, че в него няма нищо трансфобско.

След всичко това взехме решение, че името на Роулинг задължително трябва да присъства в заглавието на страницата, за да не се случи никога отново да има изненадани, че Джоан Роулинг има нещо общо с книгите за „Хари Потър“.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Творчески турнир №5: Произведение 5

12-те най-силни жени в Хари Потър

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

Кориците на "Хари Потър" по света

Защо "Фантастични животни 3" не ме радва, а ме плаши

Прокълнатото дете и още 6 начина да се върнем в Хогуортс

Pottermore: Дурмщранг

Корицата на сценария за Престъпленията на Гринделвалд