С какво Джеймс Потър е по-добър от Сивиръс Снейп

Вярвам, че много фенове на поредицата са на мнение, че образът на Джеймс Потър е недооценен или по-скоро пренебрегнат. Да, образът на Снейп изпъква доста повече, но това се дължи на факта, че той е деен участник в цялата история.
Автор:
Биляна Цветкова

За мен Джеймс Потър не е разглезено богаташче, за което правилата не важат, въпреки че през повечето време в ученическите си години, изгражда точно такъв образ пред съучениците си. Единствените, на които е позволил да видят истинското му аз, са Сириус, Лупин и Опаш (на този няма да споменавам името, не мисля че го заслужава!). Едно от нещата, които най-много харесвам у Джеймс е точно силното приятелство, което го свързва със Сириус, Лупин и за съжаление Опаш. Той би умрял за прителите си! Вярвам, че би се жертвал и за Опаш, дори и да знае, че той ще го предаде.

А колко приятели, истински прители, има Снейп? Мисля, че единственият истински приятел, който някога Снейп е имал – това е била Лили! Всички останали, в това число и Дъмбълдор, са се възползвали от него, заради способностите му. Сивиръс Снейп е невероятен магьосник, това не може да му се отрече!

Другото нещо, което ще изложа в „защита“ на Джеймс – той никога не се е интересувал от Черните изкуства (поне на мен не ми е известна информация за обратното)! За разлика от Снейп, който още от дете се увлича по тях и дори парадира с това. Нека не забравяме – Сивиръс става смъртожаден по свое собствено желание! Докато Джеймс се включва в Ордена на Феникса и се бори срещу Черия Лорд.

Да се върнем отново в ученическите им години и моментите, в които Джеймс е тормозел Сивиръс. Тук няма да се обяснявам – тормоза си е тормоз. Но...

В този случай няма да защитавам Джеймс (много), а ще споделя мнението си какво всъщност е породило този тормоз. Тяхното не е просто силна неприязън, не е просто омраза, много повече е... Джеймс Потър е всичко това, което Сивиръс Снейп не е, но съм сигурна, че дълбоко в себе си Снейп би искал да е като Джеймс, или по-скоро би искал да има живота му! Докато Джеймс е имал изпълнено с обич детство и родители, които са го гледали като писано яйце, то при Снейп е точно обратното – той е търпял лишения и е ставал свидетел на скандалите между родителите му. Липсвала му е обич и това нещо е оказало влияние върху живота му. Ще дам пример: „... Хари, чието внимание досега беше насочено изцяло към двамата при прозореца, видя баща си – слаб, с черна коса като на Снейп, но с онзи труден за определяне вид, който издаваше, че е израснал, обграден с обич и дори обожание, и който толкова очевидно липсваше на Снейп.

Лошото отношение на Джеймс към Сивиръс, се появява още при първата им среща – главно заради предпочитанията и домовете, в които искат да бъдат настанени, но с течение на времето се засилва и загрубява най-вече заради Лили.

Лили е нещо, което искат и двамата!

В началото тя е привързана към Снейп, приятели са, макар и в различни домове, и е единственото момиче, което не се прехласва по Джеймс. Нещо, което Джеймс не може да приеме и в стремежа си да я накара да му обърне внимание, се заяжда с най-близкия й приятел – Снейп! Повечето пъти, в които Джеймс го е тормозил, са били именно когато Лили е била наблизо. Джеймс винаги се „перчи“, когато тя е около него.

Но тук идва и другото – Снейп също се опитва да докаже на Лили, че е по-добър от Джеймс. Той се вманиачава по него и се опитва не просто да го злепостави, а да го хване в издънка, която ще го отстрани по пътя му към Лили. Той приема Джеймс като заплаха, която ще отнеме единственото нещо, на което той държи истински – Лили!

И още – Снейп и в частност „приятелите“ му, които по-късно стават смъртожадни, също тормозят останалите ученици, като дори си позволяват да използват Черна магия! Джеймс и останалите са били размирници – спор няма, парадирали са с уменията си, но никога не са преминавали границата! Според мен Джеймс винаги е бил наясно със способностите на Сивиръс, знаел е че силата му е не по-малка от неговата и това също е една от причините, поради които го е нападал – да разбере кой от двамата е по-добър. Факт е обаче, че до него винаги са били Сириус и Лупин, докато Снейп е бил сам...

Както и да е, стигаме до това, че на Джеймс му е провървяло в борбата за сърцето на Лили. А за съжаление на Снейп – приятелствато им се разрушава. Сивиръс е обичал Лили, но я приемал и като даденост. Според мен той набляга много повече на омразата си към Джеймс, отколкото в изразяването на любовта си към Лили, поне до петата им година в училище, когато я нарича мътнород и всъщност това слага окончателен край на приятелството им. В смисъл – те се опитват да поддържат приятелството си, но началото на края е, когато са разпределени в различни домове. Опитват се да го запазят, но много неща вече ги разделят и това е кулминационният момент – във време, в което да си магьосник от мъгълски произход е опасно, думите на Снейп към Лили са чисто предателство!


Това слага край на приятелството им и точно в този момент Снейп разбира какво всъщност е изгубил.

В крайна сметка Лили избира Джеймс и всички знаем какво следва! Накрая и двамата умират – защо? Защото именно Снейп е този, който праща, макар и несъзнателно, Волдемор по следите им!
Снейп отново предава Лили! И тук се проявява егоизмът му – след като дава информация на Черния Лорд и по-късно разбира какви са намеренията му – той моли за пощада! Но... само за живота на Лили!
„- Щом Лили значи толкова много за теб, Лорд Волдемор със сигурност ще я пощади, нали? – попита Дъмбълдор. – Не можа ли да го помолиш да се смили над майката в замяна на сина?
- Помолих го...
- Отвращаваш ме! – отсече Дъмбълдор....“


Дали Джеймс Потър би постъпил по същия начин? Едва ли – той би умрял за хората, които обича! Както и става...

И идва момента, в който Снейп се превръща в герой – той обещава да направи всичко, стига Дъмбълдор да защити Лили и семейството й! Но късно – те се доверяват не на когото трябва...

От тук на сетне няма какво повече да кажа за Джеймс – той е мъртъв. Избира да умре, защитавайки семейството си – с голи ръце, без магическа пръчка изправен пред най-могъщия черен магьосник на всички времена... Дали би го направил отново – със сигурност! Дали е благодарен, че Сивиръс Снейп е посветил живота си на това да опази сина му – искрено вярвам в това!

Ще добавя и още нещо за Сивиръс – той се разкайва дълбоко! Не спира да обича да Лили „през цялото това време“, патронусът му е кошута, именно защото е успял да запази чувствата си към нея чисти и непокътнати... Неопетнени...

И така... По-добър ли е Джеймс Потър от Сивиръс Снейп? Отговорът ми е – не знам! Джеймс не е по-малко герой от Сивиръс, но и двамата заслужават почит и уважение!

Коментари

  1. Много добре написана статия, поздравления! Съгласна съм с аргументите, които е изтъкнала авторката.

    ОтговорИзтриване
  2. Бля бля бля. Ако един човек е имал всичко, това не му дава право да е зъл спрямо другите. Любовта не оправдава насилието. И за мен Джеймс (освен мъгълския родител на Нечистокръвния принц) е една от водещите причи и той да се озлоби още повече и да стане смъртожаден след това. И двамата изкупват грешките си. Но все пак Сбейп преминава от тормоза вкъщи на глътка свеж въздух (приятелството с Лили) на нов тормоз. Нищо не оправдава насилието. С тази статия насърчавате тормозещите в училище, като търсите оправдания.

    ОтговорИзтриване
  3. До Калина: Извинявай, но Снейп също е тормозел ученици, с далеч по-лоши методи. Просто е загатнато в книгата. Според мен Снейп е един изключителен магьосник, за когото Роулинг е решила справедливо да покаже истинската му същност, а не да остане в сянка.А Джеймс винаги е бил добрият, с качествата. Това прави ли го лош? Комплексите на Сивиръс не го правят такъв. Аз не мисля, че той е влагал дори истинска злоба към него. Снейп го мразеше и съм сигурна, че би му причинил много по-големи щети.В училище на мен ми се е случвало подобно нещо. Излизаше, че аз тормозя едно момиче, а истината е че тя бе далеч по-подмолна и майка й звънеше да настройва учители, тя самата си измисляше разни неща, настройваше ученици и учители.Аз доста явно се държех грубо с нея. Но до там. Кой кого тормози!? Нека се замислим за това и да се спре с Джеймс. Истината е ,че Снейп си беше доста долен. Правете ,струвайте - това е истината. После се промени.Понежете сме деца на разведени родители, баща й я е изоставил, а моя баща беше до мен постоянно и ме обсипваше с внимание.

    ОтговорИзтриване
  4. *Обърках малко коментара. Исках в заключение да кажа, че всеки е правил глупости, но да те влекат черни изкуства...Съвсем не е глупост. Много готини теорийки се сипят тук, вижда се, че някои от тях са неверни и нелепи, но точно тази статия е обоснована, с аргументи и силни примери. Поздравления!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Творчески турнир №5: Произведение 5

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

ЧРД на Крис Кълъмбъс

5 проблема, които рейвънклоуци разбират

Наджини - обича ли лорд Волдемор змията си

Роулинг и Шекспир - препратки в Хари Потър

Жените, които мразеха жените: Дж. К. Роулинг и насилието

Защо трябва да благодарим на Лавендър