В помощ на Хари Потър - най-важните причини да успее

Още откакто Радина Рейвънклоу публикува провокативната си статия за Хари Потър и глупавите му постъпки, започнах да си мисля за нещата, които ще напиша сега, за да покажа, че има само 5 фактора, премахването дори на един от които със сигурност би довело до катастрофален край за Избрания. И никой от тях не е свързан с интелекта му.

Също така ще използвам случая да отговоря на въпросите на Спасимир Игнатов: Можеха ли Хармаяни и Рон да се справят с Волди без Хари? и на Emma Mihaylova: Щеше ли Хари да победи Вие-знаете-кого, ако Дъмбълдор не бе взел решенията, които той мислеше, че сам взема? А какво можеше да обърка в съвършения план на директора, заради смъртта му?

1. Лили Евънс

И преди сме коментирали, че майката на Хари сама по себе си не е направила нищо чак толкова специално, освен че се е жертвала за сина си - без съмнение героична постъпка, но почти няма майка, която да не би направила същото за детето си. Това, която е уникално за Лили е, че тя единствена от жертвите на Волдемор е имала реално право на избор дали да се спаси или да се жертва - шанс, който Волдемор не би дал на никой друг, следователно ничия друга жертва не би имала такава тежест.

2. Албус Дъмбълдор

Единственият човек, който разбра силата на тази саможертва беше Дъмбълдор и той посвети живота си, за да я дублира. Дълги години обучаваше Хари, директно или тайно, за да може в определения момент момчето да се изправи срещу Волдемор и доброволно да посрещне смъртта си.
Единственото, което не влизаше в тази стратегия (както се е сетила Емма), беше смъртта на самия Дъмбълдор, така че се наложи планът да бъде преработен в последния момент. Това всъщност беше най-големият риск и единствената причина идеите на Дъмбълдор все пак да станат реалност е следващата точка в този списък.

3. Хърмаяни Грейнджър

И преди съм казвал, че за мен Хърмаяни е герой, който заслужава не по-малко уважение и признание от Хари Потър, но за феновете, а и за магическия свят, остава в сянката на Хари.
Хърмаяни помагаше на Хари на почти всеки етап от живота му и без нея всички знаци, оставени от Дъмбълдор преди смъртта му, щяха да останат неразгадани. Това не е тайна дори за самия Дъмбълдор - спомнете си, че когато вече знаеше, че умира, той изрично заръча на Хари да споделя всичко с Рон и Хърмаяни.
Тук е моментът да обърна повече внимание на въпроса на Вилорп и да кажа, че Хърмаяни и Рон не можеха да победят Волдемор без Хари (и без магията на Лили), но и в известна степен именно те го победиха, защото Хари нямаше да се справи без тяхна помощ.

4. Сивиръс Снейп

Много се чудех дали да не сложа Снейп на първо място, на четвърто или и на двете. Историята на Хари до голяма степен започва и свършва със Снейп. Именно учителят му по отвари поиска от Волдемор да пощади Лили (което ѝ даде правото да се жертва доброволно). Отново Снейп беше причината Волдемор да тръгне след Хари и да го "бележи като равен". В продължение на години Снейп беше двоен агент и накрая именно той даде последното парченце информация на Хари.
Една от причините да обичам Снейп като литературен герой е, че до голяма степен "Хари Потър" е книга за живота на Снейп и за последиците от неговите действия и избори - правилни и погрешни.

5. Чистият късмет

Повече от всичко друго обаче, на Хари му помага късметът. Въпреки че има толкова интелигентни и велики магьосници, които да се грижат за него, Хари успява често да се забърка в ужасни каши, от които го спасява само късметът.

Хари Потър е герой, в това няма съмнение, но не бива да забравяме, че зад успеха му стоят и доста други хора, които заслужават да бъдат считани за герои точно колкото и той, а в някои ситуации и малко повече. Убеден съм, че ако премахнем който и да е от изброените пет фактора, Хари Потър щеше да приключи житейския си път доста по-рано.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Как един преподавател съживи света на Хари Потър в класната си стая

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Магьоснически игри и спортове

Какво знаем за Бил и Фльор

Как Снейп спаси Хари Потър, без да иска

Имаше ли правосъдие за последователите на Волдемор

Творчески турнир №5: Произведение 5

Защо Джеймс Потър тормозеше Сивиръс Снейп