Богърти и покровители за Волдемор и смъртожадните

Получих няколко доста идентични въпроси по тема, която по принцип бих сложил в публикацията с кратките отговори, но щом интересът към нея е толкова голям, ще поразтягам малко локуми.
Edi Zlatanchev: Какъв е богъртът на Волдемор?
Стиляна Ламбрева: След като Волдемор почти получи победа над магьосническия свят, дали това би могло да се нарече най-щастливият му спомен и ако да, какъв би бил патронусът му (змия най-вероятно, но все пак искам и твоето мнение)?
Stela Kostova: Волдемор има ли страхове, и ако да, какъв е богъртът му?
Елица Младенова: Какъв е най-щастливият спомен на Драко Малфой и какъв е патронуса му?

Богърти

Преди време писах доста подробна статия за страховитото създание богърт.

Богъртът се превръща в най-големия страх на човек, затова е лесно да определим какъв ужас ще опита да събуди у Волдемор - страхът от смъртта. Това е сигурно, но трудно можем да предположим каква точно форма ще приеме създанието. Може би ще се превърне в мъртвото тяло на самия Волдемор или в разрушените му хоркрукси.

Още по-трудно е да определим богъртите на останалите смъртожадни, защото освен за формата, трябва да предполагаме и за страха, който ще опита да провокира богъртът.
Например, ако предположим, че най-големият страх на Луциус Малфой е да бъде отхвърлен от обществото, богъртът сигурно ще стане министърът на магията, който му заявява, че не го познава. Но Луциус може да има и някакъв друг ирационален страх, за който няма как да предполагаме. Например да изпитва смъртен ужас от акули. Тогава богъртът ще предпочете именно този страх, защото е много по-лесен за провокиране.

Покровителите

Това е доста по-лесен въпрос, но може да се приеме и за по-труден. Вече писах статия, в която обобщих всичко, което знаем за покровителите.

Отговорът на въпроса за покровителите е изключително лесен, защото самата Джоан Роулинг ни го е дала - от всички смъртожадни, единствено Снейп е способен да призовава покровител. И, както всички знаем, той е кошута.

От друга страна, ако трябва да предполагаме каква форма биха приели покровителите на останалите, ако можеха да ги призовават, вече няма как да сме сигурни изобщо.
Формата на покровителя почти никога не може да се предскаже, преди магията да бъде направена както трябва, защото връзката между вида на покровителя и същността на магьосника не е много ясна.

За някои смъртожадни можем да предполагаме - при Волдемор сигурно ще е змия, при Петигрю най-вероятно ще е плъх (повечето покровители на зоомагове приемат формата на животното, в което магьосниците се превръщат). Ако включим и Грейбек сред смъртожадните, неговият със сигурност ще е вълк (такива са на всички върколаци).

Има обаче още един фактор, който ни пречи да предполагаме със сигурност каква ще е формата на покровителите, които смъртожадните евентуално могат да измагьосат - покровителите менят формата си.
Най-често това се случва, когато магьосникът изпитва много силна любов (обикновено несподелена) към друг магьосник. Тогава покровителят на обичащия може да приеме формата на покровителя на обичания. Така се получава при Нимфадора Тонкс и при Сивиръс Снейп.

Коментари

  1. Несподелената любов прави патронуса на обичащия идентичен с този на обичания. Но споделената, както е при Лили и Джеймс, води до превръщане на патронуса на единия обичащ в естествен партньор на другия. Тоест има възможност този на Нарциса да е женската разновидност на този на Луциус (за който има теории, че е паун). На Белатрикс пък може да бъде както сходен на този на съпруга й, така и еднакъв с този на Черния лорд.

    ОтговорИзтриване
  2. Не че нещо, ама ако е вярно това което казва роулинг че от смъртожадните само снем може да изкара патронус то проверката дали си бил под проклятието империус или си истински смъртожаден е супер лесна. Или ноте дава голяма доза сигурност.
    Друг е въпросът, че смъртожаден (Седовник на Том Ридъл) ставаш по убеждения а не заради нещо което не можеш да правиш. Дъмбълдор е бил съртожаден (следвал е напремето гриндълоу), а може да прави патронус.
    Драко беше от последните станали смъртожадни, това значи ли че с поставянето на знака е загубил възможността да призовава патронус?
    Като цяло твърдението „Само Снейп от смъртожадните” издиша като плажна топка попаднала разсадник за кактуси.

    ОтговорИзтриване
  3. Здравей, Вилорп.
    Способността на един човек да призовава покровител не зависи от това дали е смъртожаден или не. Ако Драко можеше да прави призовава покровител, тази способност нямаше да изчезне след поставянето на черния знак, така както не е изчезнала при Снейп.
    Също така информацията, че само Снейп от смъртожадните може да призовава покровител не е някакво знание, което е известно в света на "Хари Потър". Просто ние, като читатели, имаме щастието да можем да общуваме със създателката на този свят и тя ни е казала, че всички, с изключение на Снейп, са неспособни да правят магията.
    Всъщност, съвсем малко магьосници я владеят, защото е изключително трудна. Невил Лонгботъм, например, макар да е много далеч от мисленето на смъртожадните, също не може да призовава покровител.

    ОтговорИзтриване
  4. Дали е трудна или просто не се преподава/упражнямва достатъчно е етделен въпрос защото от ВОДА май само невин не се справяше с нея. как пък ако е толкова трудна цяла тумба хлапета я научиха?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Само 6 от всички 28 човека във ВОДА могат да правят покровител - Чо, Хърмаяни, Луна, Ърни, Шеймъс и Рон.

      Изтриване
    2. Джини също може да призовава покровител. : )

      Изтриване
    3. Здравей, Анонимен. Ако това за Джини е така, значи нещо съм пропуснал. Можеш ли да ми припомниш кога Джини призовава покровител?

      Изтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Творчески турнир №5: Произведение 5

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

ЧРД на Крис Кълъмбъс

5 проблема, които рейвънклоуци разбират

Наджини - обича ли лорд Волдемор змията си

Роулинг и Шекспир - препратки в Хари Потър

Жените, които мразеха жените: Дж. К. Роулинг и насилието

Защо трябва да благодарим на Лавендър