Покровителите - всичко, което знаем за тях

Една от най-сложните и мистериозни магии в света на "Хари Потър" е тази за покровител. Може би затова в седмичната си инициатива "Петък за въпроси" получих цели две запитвания за същността на тази магия - от Иви Гущанова: От какво зависи какво животно е покровителят ти и как това е отражение на живота ти? и от Petq Laskova: За какво служат покровителите и всеки ли си има по един? А всеки ли може да го види?

Какво представлява покровителят?

Покровителят е една от малкото магии, които се подхранват от чувствата на магьосника. За да бъде призован покровител, човек трябва да го зареди с наистина силен позитивен спомен или мечта. Магията използва енергията на това положително чувство и я превръща в щит срещу тъмните сили.
Покровителят е най-силен, ако е приел различима форма - обикновено е форма на животно.

За какво служи?

Магията за покровител вероятно има повече приложения, отколкото са ни известни от "Хари Потър". В книгите научаваме само за две от тях.

  • Защита от диментори и други същества

Хари Потър държеше да усвои магията, защото дименторите му действаха много силно, затова повечето хора биха казали, че това е главното приложение на магията. Покровителят е положителна енергия, която отблъсква диментора и създава щит около магьосника.
Магията може да се използва и срещу живи създания (защото дименторът не е жив и не е животно), като например летифолдът (повече информация потърсете в книгата "Фантастични животни и къде да ги намерим" от Нют Скамандър).

  • Комуникация

В три от случаите видяхме как чрез покровителите могат бързо да се изпращат кратки съобщения (Дъмбълдор в Хари Потър и огненият бокал и Кингзли в "Хари Потър и даровете на смъртта" и господин Уизли в същата книга *благодаря на Райна Церовска, че ме подсети за последния*). И тъй като срещите с диментори (и летифолди) са доста редки, бих казал, че тази функция на покровителят е доста по-полезна.

Каква форма приемат покровителите?

Нямаме информация за покровител, който е приел форма не на животно. Оформените покровители рядко са фантастични животни, но има и такива случаи - покровителят на Дъмбълдор е феникс. Рядко срещани са и совите.

Формата на покровителя зависи от същността на човек, но не е ясно каква е зависимостта. Обикновено зоомаговете имат покровител с формата на животното, в което се превръщат. Възможно е върколаците да имат покровител с формата на вълк, защото такъв е на Ремус Лупин, но може да е само съвпадение.

Силата на магията не зависи от формата на животното, а по-скоро от спомена, който я зарежда и магическите способности на човека, който го е призовал. Най-могъщият покровител, за който сме чували (в Pottermore), е бил с формата на малка мишка.

Покровителите могат да променят формата си! Това се случва, когато някой се влюби силно - покровителят му приема формата на покровителя на любимия човек. Примери за това са Нимфадора Тинкс и Снейп.
Това важи не само за романтична любов - покровителят на Хари е елен, като на баща му.

Всеки може да види оформения покровител.

Всеки ли може да създаде покровител?

Не, магията за покровител е изключително сложна и не всеки има позитивната енергия да го създаде. Роулинг каза, че от всички смъртожадни, единствено Снейп може да създава покровител.
Тази дарба не е запазена обаче само за положителните герои - Долорес Ъмбридж също може да създава покровител и то във формата на любимото си животно, което също е рядко срещано.
Невил Лонгботъм пък може да създава покровител, но никога не е създавал оформен такъв.

Надявам се, че тази статия беше полезна на всички, които не разбират напълно магията за покровител. Не се притеснявайте, това е едно от най-мистериозните заклинания в "Хари Потър". Ако знаете английски, може да прочетете в Pottermore пълната статия на Джоан Роулинг по темата.

Коментари

  1. Страхотна статия , но 3 пъти се използва покровител за комуникация , когато Рон, Хари и Хармаяни са в къщата на Сириус ( Хари Потър и Даровете на смъртта ) . Но е интересно как покровителят ги намери , тъй като никой не знаеше къде са . :)

    ОтговорИзтриване
  2. Добра статия. Само че Нимфадора Тонкс и Снейп не се влюбвали. Нимфадора Тонкс се влюбва в Ремус Лупин, а не във Снейп.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Творчески турнир №5: Произведение 5

12-те най-силни жени в Хари Потър

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

Кориците на "Хари Потър" по света

Защо "Фантастични животни 3" не ме радва, а ме плаши

Прокълнатото дете и още 6 начина да се върнем в Хогуортс

Pottermore: Дурмщранг

Корицата на сценария за Престъпленията на Гринделвалд