Куидич за мъгъли - вече и в България

За да защитавам името си на най-верен Хари Потър фен в България и за да имам какво да предложа на читателите на блога, винаги се опитвам да следя случващото се с фенството у нас и по света. Оказа се обаче, че съм пропуснал нещо наистина интересно и любопитно, което за щастие все пак успя да стигне до мен, за да го споделя с вас.
Куидичът за мъгъли вече е в България!

Куидич за мъгъли по света

От около 13 години куидичът е реален спорт и се провеждат състезания в много страни по света, но най-вече в САЩ и във Великобритания. Играта се играе на земята, за да не се нарушава международният указ за секретност, но все пак метлите са важна част от преживяването.
Снимка: Уикипедия

Куидичът за мъгъли възниква в американския колеж в Мидълбъри в щата Върмонт и набира популярност първо в САЩ, което е иронично, защото американските магьосници по принцип не са фенове на куидича (за повече информация прочетете "Куидичът през вековете").

Куидич за мъгъли в България

В България младият спорт навлиза през 2016 година, благодарение на една бивша възпитаничка на колежа в Мидълбъри (където е създаден спортът), която идва да преподава в Гимназия с преподаване на чужди езици "Ромен Ролан" в Стара Загора. След като тя споменава на учениците си, че е била част от отбор по куидич, те се запалват от идеята и решават да я осъществят на родна земя. Инициатор на първия куидичен турнир е Дея Аргирова, която тогава е ученичка в 12 клас.

Така куидичните турнири в Стара Загора стават ежегодно събитие и наскоро завърши тазгодишното състезание. В него взе участие Марина, която членува в препрочитателския клуб Daily Potter и благодарение на нея аз научих за чудесната инициатива, която в бъдеще ще опитам да следя по-подробно. Марина ми изпрати снимките и връзките, които добавям тук и разговаря с когото трябва, за да получа разрешение да ги споделя.

Повече информация за инициативата може да получите в официалния блог на турнира, а още снимки от събитието може да намерите във Facebook. За съжаление, все още не е добавена информацията за турнира тази година, но предполагам, че и това скоро ще се случи.

Надявам се тази статия да достигне до още ентусиасти, които да прегърнат идеята и един ден България да стане световна сила в мъгълския куидич, каквато вече е в магьосническия.

Коментари

  1. 2016 в Стара загора
    2010 в София - http://hogwartsbg.com/spisaniya/drynkalo/br4/7.html
    На не е важно кой е пръв а кой е по-популярен =)

    пп. Щеровна за статията по организацияна на туририте на Арена:Червена могила и ще ти шерна ако искаш.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Творчески турнир №5: Произведение 5

12-те най-силни жени в Хари Потър

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

Кориците на "Хари Потър" по света

Защо "Фантастични животни 3" не ме радва, а ме плаши

Прокълнатото дете и още 6 начина да се върнем в Хогуортс

Pottermore: Дурмщранг

Корицата на сценария за Престъпленията на Гринделвалд