Какво видя Дъмбълдор в пещерата на Волдемор

Хари и Дъмбълдор - Хари Потър фен арт
Отдавна отговарям на въпросите на читатели (даже те станаха толкова много, че се наложи да определя конкретно време в месеца, в което да ми ги изпращате), но за пръв път ще отговарям на въпрос от Радина Рейвънклоу: Какво вижда Дъмбълдор, когато пие отварата на Волдемор в пещерата?

Всъщност, не знаем почти нищо по темата. Дъмбълдор говори несвързано и можем само да гадаем какво е видял, а единственият оцелял след пиенето на същата отвара (Крийчър) каза само, че е видял "ужасни неща".
Крийчър - Хари Потър фен арт

Три ефекта на отварата са ясни със сигурност - причинява непоносима болка, създава видения и предизвиква ужасна жажда след това. Естествено, най-интересни са виденията и затова хората искат да знаят нещата, които Дъмбълдор видя в нощта, когато умря.

Най-разпространената теория

Според повечето фенове това не е толкова труден въпрос, защото Хари сподели своето мнение за виденията на Дъмбълдор и се смята, че това е и мнението на Роулинг. Според Хари Дъмбълдор преживя отново деня, в койт загина сестра му.
Ариана Дъмбълдор - Хари Потър и даровете на смъртта

Това предположение е логично, защото именно тогава Дъмбълдор става човекът, когото познаваме от книгите. Именно осъзнаването на това, че загледан в мечтите си за власт, Дъмбълдор е позволил най-близките му да бъдат наранени, позволяват на младия (тогава) магьосник да забрави собствените си стремежи и да започне да мисли за доброто на всички хора.

Предположението е много интересно и защото може би ни позволява да надникнем през времето към момента, когато Гриндълуолд е свалил маската си и е показал на Дъмбълдор какъв е в действителност. Една от любимите ми сцени във "Фантастични животни и къде да ги намерим" показва Гриндълуолд, в образа на Грейвс, който уж се държи мило с Кридънс, но в един момент започва да се дразни и удря момчето. Вероятно нещо подобно е станало и в отношението му към Дъмбълдор, но вместо да нападне самия Дъмбълдор, Гриндълуолд е атакувал брат му и сестра му.
Дъмбълдор и Гриндълуолд - Хари Потър фен арт

Ако е така, любопитно ми е какво е направил Дъмбълдор, за да предизвика гнева на най-добрия си приятел. Защото, докато е в пещерата, Дъмбълдор казва, че сам е виновен за нещо. Но за какво?
Може би ще разберем отговора на този въпрос на 16 ноември тази година, когато "Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд" тръгва по кината.

Коментари

  1. Виновен е за това че е предпочел грижите за Ариана. Отдавна не съм препрочитала книгите, а и в момента не са пред мен за да проверя но мисля че в един момент когато Гриндълоуд започва да показва истинското си лице Дъмбълдор преосмисля нещата и започва да се грижи повече за Ариана. Гриндълоуд го кара да заминат, но Дъмбълдор не може да остави болната си сестра. Според мен тази 'вина' е визирана в книгата...

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Творчески турнир №5: Произведение 5

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

ЧРД на Крис Кълъмбъс

5 проблема, които рейвънклоуци разбират

Наджини - обича ли лорд Волдемор змията си

Жените, които мразеха жените: Дж. К. Роулинг и насилието

Защо трябва да благодарим на Лавендър

Кога и на каква възраст умира Волдемор (70% от вас не знаят или не могат да сметнат)