Какво попречи на Волдемор да спечели войната

В последната книга за Хари Потър Волдемор превзе Министерството на магията и пое контрола над "Хогуортс". По всичко личеше, че ще победи накрая, но не успя. Какво се обърка се чуди Deni Den: Защо Волдемор не победи и какво щеше да стане, ако се бе случило!?

Какво цели Волдемор

Волдемор има само една цел - да се превърне в безсмъртно същество, будещо страх у всеки човек.

Ако черният магьосник беше победил във войната, щеше да създаде едно общество, в което той е нещо като бог за останалите. Магьосниците вече нямаше да се крият, но нямаше и да живеят редом с мъгълите, какъвто беше планът на Гриндълуолд, а щяха да ги преследват, измъчват и убиват.

С превземането на Великобритания, войната на Волдемор нямаше да свърши, а едва щеше да започне. По време на възхода си, Волдемор много внимаваше да остане скрит, за да не започне война срещу Международната конфедерация на магьосниците. Това обаче неминуемо щеше да се случи, ако беше обявил открито, че контролира британското министерство.
А след войната с останалия магьоснически свят, щеше да започне война и с мъгълите. Така че, дори да беше победил в Битката за Хогуортс, Волдемор щеше да има още много работа.

Защо Волдемор не победи

Лорд Волдемор има само един истински враг в книгата, достатъчно силен, за да го победи. И той не е Хари, нито Дъмбълдор, а самият Волдемор.

Най-големият недостатък на черния магьосник от "Хари Потър" е, че става много нетърпелив, колкото по-близо е до целта и точно тогава допуска най-фаталните си грешки. Спомнете си как наблюдаваше плача на феникса в Хари Потър и стаята на тайните и не съобрази, че птицата лекува Хари.

Най-голямата грешка, която Волдемор допуска е, че тръгва да убива Хари. След като научава част от пророчеството, лордът решава, че ако отстрани Хари, ще гарантира победата си. Ако не беше приел думите на пророчеството толкова сериозно, Хари никога нямаше да получи оръжията, с които накрая победи - защитата на майка си, умението да говори със змиите и способността да вижда мислите на Волдемор.

Втората голяма грешка на Волдемор беше, че настояваше сам да убие момчето. За да направи това, Волдемор опита да излъже магията на Лили, като я вземе върху себе си и така вече можеше да докосва Хари и да използва магии срещу него. Грешката обаче беше, че поемайки магията, Волдемор се превърна в нещо като котва, която поддържа Хари към живота.

И тъй като магията на Лили защитаваше Хари само от Волдемор, Черният лорд можеше много лесно да се отърве от него, ако беше наредил на някой от последователите си да го убие. Волдемор не знаеше, че е единственият, който не би могъл да убие Хари и забранявайки на останалите да извършат убийството, спаси поне няколко пъти живота му.

В опита си да предотврати въздигането на момчето от пророчеството, Волдемор го създаде, въоръжи го и два пъти сам изрече смъртоносното заклинание, което се върна към него и втория път (останал без хоркрукси) го довърши.

Коментари

  1. "Волдемор не знаеше, че е единственият, който не би могъл да убие Хари и забранявайки на останалите да извършат убийството, спаси поне няколко пъти живота му."

    Не помня точния цитат, но по смисъл - не беше ли част от информацията, че единият (Хари или Волдемор) може да умре само ако бъде убит точно от другия?

    ОтговорИзтриване
  2. Може би си мислиш за пророчеството: "и единият ще бъде погубен от ръката на другия, защото докато единият е жив, другият не може да оцелее"

    Казва се, че единият ще убие другия, но само защото не е възможно и двамата да оцелеят.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Творчески турнир №5: Произведение 5

12-те най-силни жени в Хари Потър

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

Кориците на "Хари Потър" по света

Защо "Фантастични животни 3" не ме радва, а ме плаши

Прокълнатото дете и още 6 начина да се върнем в Хогуортс

Pottermore: Дурмщранг

Корицата на сценария за Престъпленията на Гринделвалд