Волдемор, Гриндълуолд, Дъмбълдор - кой срещу кого

В навечерието на 20-годишнината от Битката за Хогуортс, искам да отговоря на интересния въпрос на Velislav Dimitrov: Какво би се случило, ако Гриндълуолд и Волдемор бяха в разцвета на силите си по едно и също време? Дали е възможно младият Дъмбълдор да се справи и с двамата.

Интересно би било да видим тримата най-могъщи магьосници на 20-и век по едно и също време, на една и съща възраст. Убеден съм, че добавяйки Волдемор, нещата много щяха да се променят и ще използвам повдигнатата тема, за да споделя една от любимите си теории. Но всичко по реда си.

Възможно ли беше Дъмбълдор да се справи и с двамата черни магьосници едновременно?

Войната, която Дъмбълдор води срещу Волдемор доказа, че директорът на "Хогуортс" е неспособен да победи със собствените си сили. Именно затова създаде сложния план да превърне Хари Потър в жертвен агнец - план, който подготвяше с години.

От трейлъра на "Фантастични животни: Престъпленията на Гриндълуолд" научихме, че по подобен начин е действал и спрямо Гриндълуолд - заявява на Нют Скамандър, че сам не може да се пребори с черния магьосник и се нуждае от помощта му.

Не казвам, че за гениален стратег като Дъмбълдор да води две битки едновременно е невъзможно, но определено щеше да му е много по-трудно. Въпросът обаче е, дали битките щяха да са две?

Каква щеше да е ролята на Волдемор, ако беше роден 30 години по-рано?

Волдемор е могъщ, в това няма съмнение. И не е глупав. Но Черния лорд има една голяма слабост, която щеше да го постави в много неизгодна позиция, ако беше решил да действа и срещу Дъмбълдор и срещу Гриндълуолд - колкото по-близо стига до целта си, толкова по-безразсъден става.

Подозирам, че младият Волдемор би се включил в армията на Гриндълуолд, но нямаше да се задоволи да бъде последовател и щеше да опита да му отнеме властта. Дъмбълдор щеше да знае това и щеше да се опитва да ускори бунта, но и Гриндълуолд щеше да усети накъде отиват нещата и щеше да вземе мерки, за да се защити.
Струва ми се, че без да го осъзнава, Волдемор щеше да се превърне в инструмент и на двамата - Дъмбълдор щеше да се надява на неподчинение на Волдемор, което да отслаби хватката на черния магьосник в Европа, а Гриндълуолд щеше да се надява, че ще задържи Волдемор достатъчно дълго, за да победи основните си врагове, преди да го убие.

Във всеки случай Волдемор постоянно щеше да е под наблюдение и едва ли щеше да е способен да работи по плана си с хоркруксите.
Но всички тези идеи се основават на предположението, че Дъмбълдор щеше да иска да победи Гриндълуолд. А ако не такава е била целта му в началото?

Възможно ли е Волдемор да съществува само благодарение на Дъмбълдор?

И стигаме до една от любимите ми теории, която бързам да споделя, защото предстоящите филми може да ме оборят.

Знаем, че Дъмбълдор е бил един от малкото хора, които са прозрели що за човек е Том Риддъл. Той знае каква е силата на момчето, знае, че е отмъстително и агресивно и знае, че умее да говори змийски - рядка способност, свързана само с рода на Слидерин. Мислите ли, че човек като Дъмбълдор не би се сетил кой всъщност е отворил Стаята на тайните? Мислите ли, че човек като Дъмбълдор не е способен да докаже вината на Риддъл и да изчисти името на Хагрид?

Също така знаем, че магьосническата общност от години е искала помощ от Дъмбълдор, но той се е правил, че не забелязва какво се случва по света. Нежеланието му да участва във войната със сигурност е щяла да повлияе зле на репутацията му, а ние знаем, че това е едно от нещата, на които Дъмбълдор е държал като млад. Със сигурност можем да предположим, че е имал план за запазване на доброто си име.

И ето я теорията - според мен Дъмбълдор умишлено е позволил на Том Риддъл да стане Лорд Волдемор. През годините е следял прогреса на момчето и е бил сигурен, че един ден магьосническата общност ще поиска помощ от Дъмбълдор, за да се справи с Волдемор и тогава магьосникът ще е готов да се изправи срещу някогашния си ученик и да го унищожи, възвръщайки репутацията си, без дори да среща Гриндълуолд.
Този план работи без значение какъв щеше да е изходът от войната срещу Гриндълуолд - и със и без Указ за секретност, Волдемор е заплаха.

В един момент обаче за Дъмбълдор става невъзможно да се прави, че светът - магически и мъгълски - не е във война и се ангажира с преследването и залавянето на Гриндълуолд. Но докато е зает с това, Волдемор изчезва и далеч от Дъмбълдор успява да стане по-могъщ от него. Така, без да иска, Дъмбълдор създава най-страшния черен магьосник на всички времена и най-големия си враг, който в крайна сметка прави проклятието, което довежда до смъртта му.

Това е само теория, която до няколко години ще бъде потвърдена или опровергана, защото съм сигурен, че в някоя от следващите части на "Фантастични животни" ще видим и самия Волдемор като ученик.

Коментари

  1. Как щеше да се развие историята според теб ако Дъмбълдор не беше умрял

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Творчески турнир №5: Произведение 5

12-те най-силни жени в Хари Потър

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

Кориците на "Хари Потър" по света

Защо "Фантастични животни 3" не ме радва, а ме плаши

Прокълнатото дете и още 6 начина да се върнем в Хогуортс

Pottermore: Дурмщранг

Корицата на сценария за Престъпленията на Гринделвалд