Дъмбълдор и ролята му за смъртта на Снейп

Отговарям на доста въпроси, зададени в определеното за това време и един от тях беше този на Peter Mitkov: Дали Дъмбълдор е знаел че ще умре от Снейп и дали можеше да го предотврати?
Да, Дъмбълдор знаеше, че Снейп ще го убие, защото сам го беше помолил за това. Друго обаче е по-интересно - чрез молбата си, Дъмбълдор обрече и Снейп на смърт.

Пред Снейп Дъмбълдор заяви, че не иска Драко да го убива, за да пощади душата на момчето. При Дъмбълдор обаче е много важно да гледаме не само какво казва, но и какво премълчава, а в случая това, което не му каза беше, че е притежател на бъзовата пръчка. По-късно научихме, че главната причина Дъмбълдор да иска сам да определи смъртта си е именно за да обезсили магията на пръчката.
Според него, ако притежателят бъде убит по своя воля и в изпълнение на собствените си намерения, то той умира непобеден и убиецът не може да стане господар на пръчката.

За Дъмбълдор беше важно да я обезсили, защото знаеше, че рано или късно Волдемор ще тръгне след нея. Бъзовата пръчка е най-трудният за скриване дар и легендата за нея няма как да подмине Волдемор, затова е ясно, че той ще направи всички по силите си да я открие и да убие притежателя ѝ.

И именно така Дъмбълдор реши да пожертва Снейп, за да изпълни целта си. Той знаеше, че след като Волдемор напипа следата, ще стигне до самия Дъмбълдор и ще ликвидира убиеца му - тоест, по волята на Дъмбълдор, Снейп. В тази ситуация няма никакво съмнение какви бяха намеренията на Дъмбълдор, както и че Снейп нямаше никаква представа за плановете на директора.

Това беше и един от малкото планове на Дъмбълдор, които се оказаха неуспешни. Както знаете, Драко обезоръжи Дъмбълдор и стана господар на пръчката. Когато Снейп извърши убийството си, директорът вече беше загубил пръчката. И когато Волдемор намери следите на пръчката и стигна до Снейп, смъртта на майстора на отварите беше напълно безсмислена.

Коментари

  1. Знаейки това вече няма да погледна на тази част от историята по същия начин. А това е единственият блог, който чета и съм много щастлива, че попаднах на него. Наистина прекрасна работа. ����

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

7 доказателства, че Хари Потър е идиот

Хари Потър творчески турнир №2: Произведение 4

Имаше ли правосъдие за последователите на Волдемор

Кой е първият змиеуст в историята

Хари Потър творчески турнир №2: Произведение 8

Краят на мъгълофобията и началото на новото Хари Потър фенство

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Защо скоро няма да има филм по Прокълнатото дете

От какво се страхува Сириус Блек