Правил ли е Снейп Феликс Фелицис

Годишнината от Битката за Хогуортс е, затова реших да споделя още една от теориите си. Тя е свързана с последните моменти на Снейп и ми хрумна когато преди години някой ме попита защо преподавателят по отвари не е направил отвара за късмет, за да помогне за развръзката на войната.

Но кой е казал, че не е?

След смъртта на Дъмбълдор, голяма част от плановете му бяха заплашени и единственият, който знаеше най-важната информация, беше Снейп. Той трябваше да се появи в няколко ключови момента от историята, за да помогне на Хари, без да бъде разкрит. И във всеки от тези моменти сякаш чистият късмет му помагаше. Ето какво имам предвид.

Фалшивият меч в Гринготс

За да заблуди всички, Снейп направи копие на меча на Грифиндор и го даде за съхранение в трезора на  Белатрикс Лестранж. Човек няма как да направи разлика между копието и оригинала, но за таласъм това не е никак трудно. За негов късмет, мечът бе приет именно от Грипкук, който вече е бил обиден на магьосниците и е решил да премълчи, че мечът е фалшив. В противен случай това щеше да създаде много неприятности на Снейп.

Истинският меч в езерото

Втората важна задача на Снейп беше да предаде истинския меч на Хари Потър, но по начин, който да изисква смелост. Снейп го пусна в замръзнало езеро и даде възможност на Хари да се гмурне, за да го извади. С несъобразителността си, Хари за малко да провали всичко, защото влезе във водата с хоркрукса около врата си и частицата от Волдемор опита да го убие, но за късмет на Хари (и на Снейп) в този момент се появи Рон и спаси най-добрия си приятел.

И ако приемем, че посочените по-горе неща може да са били изцяло планирани от Дъмбълдор и Снейп, то следващото е толкова критично важно, че без него цялата война щеше да бъде загубена. И всичко се случи толкова бързо и след толкова много съвпадения, че няма как да не заподозрем висша сила или пък уменията на един велик майстор на отвари.

Разказът на принца

Ако Хари не беше извадил късмет да е в Къщата на крясъците точно в този момент и ако Волдемор не беше избрал да убие Снейп с такъв бавен метод, момчето никога нямаше да научи за хоркрукса в себе си, щеше да се сражава до последно и нямаше да стане Господар на смъртта. Всичко щеше да е загубено, ако не беше късметът.

И някой хора казват, че ако Снейп беше използвал отварата на течния късмет, нямаше да умре накрая, но те явно не осъзнават, че Снейп не искаше да живее. Той беше останал само за да изпълни мисията си и след като го направи, вече нищо не го задържаше в този живот, в който изгуби всичко още преди 16 години.

Какво мислите вие, възможно ли е Снейп да е направил Феликс Фелицис и това да е помогнало за победата над Волдемор?

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Творчески турнир №5: Произведение 5

12-те най-силни жени в Хари Потър

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

Кориците на "Хари Потър" по света

Защо "Фантастични животни 3" не ме радва, а ме плаши

Прокълнатото дете и още 6 начина да се върнем в Хогуортс

Pottermore: Дурмщранг

Корицата на сценария за Престъпленията на Гринделвалд