Добра журналистка ли е Рита Скийтър

Рита Скийтър - Хари Потър и огненият бокал
Наскоро в препрочитателкия клуб Daily Potter, или по-скоро докато хапвахме след срещата, коментирахме дали Рита Скийтър е добра журналистка и повечето хора не се съгласиха с мен, като заявих, че Рита върши работата си отлично. Ето защо мисля така:

Знае какво иска публиката

Ако попитаме някой студент по журналистика каква е работата на журналиста, ще ни наговори куп заучени неща за истина, справедливост и защитаване на обществото. Който е работил в тази сфера обаче знае, че статиите се създават, за да се продават. Или казано по друг начин -  журналистът дава на хората това, което те искат и очакват да чуят, а работата му е да разбере какво е то и да им го предложи в подходящата форма.

Рита Скийтър прави точно това:
— Значи „Пророчески вести“ съществуват, за да съобщават на хората онова, което те искат да чуят, така ли? — каза унищожително Хърмаяни.
Рита пак се изпъчи на стола, вдигна вежди и пресуши на един дъх чашата Огнено уиски.
— „Пророчески вести“ съществуват, за да се продават, глупаво момиче — заяви тя хладно."

Знае къде да намери каквото ѝ трябва

Рита Скийтър - Хари Потър и огненият бокал
Когато се скара с Хари и Хърмаяни, Рита реши да им отмъсти и го направи по толкова добър начин, че Хари с години носи петното, оставено му от нейните статии. Рита знаеше, че ако пита приятелите на двамата грифиндорци, няма да изкопчи нищо полезно, затова откри онези хора в "Хогуортс", които най-много мразят Хари и Хърмаяни и със сигурност ще имат какво гадно да кажат за тях. След това ги цитира като източници.

Да, може да е неморално и неправилно, но е въздействащо и ефективно, а това е целта на всеки журналист. Вместо да си измисля, като Ксенофилиус, тя се опира изцяло на факти.

Знае как да изкопчи информацията, която ѝ трябва

Колкото и да мрази някой Рита, няма как да отрече, че е неуморна и много умна. Сама се е научила как да стане зоомаг и денонощно кръжеше около замъка, за да намери любопитна информация за Хари - тема №1 в магическия свят.

След смъртта на Дъмбълдор пък беше написала книгата си "Животът и лъжите на Албус Дъмбълдор" за рекордно кратко време, а информацията, която беше намерила, беше достоверна, интересна и крита с години. Спомнете си, че именно от нея за пръв път чухме за приятелството на Дъмбълдор и Гриндълуолд - факт, който е бил известен на съвсем малко хора, преди Рита Скийтър да му даде гласност.

Знае как да поднесе информацията


Рита Скийтър знае как да напише една статия така, че да може да прокара идеите си и да убеди хората, че е права, без да ги лъже. В статията за Хърмаяни тя ясно беше намекнала, че е възможно да има нещо между нея и Виктор Крум. И го беше направила толкова добре, че успя да убеди дори госпожа Уизли, която познава лично Хърмаяни.

По принцип не се страхува от властта

Рита Скийтър - Хари Потър и огненият бокал
Рита е изключителна и с това, че не се колебае да атакува силните на деня. Знаем, че след финала на световното създаде големи главоболия на Министерството на магията със статията си. Тя пишеше гадости за Дъмбълдор още когато той беше на върховно положение в магическия свят. Атакуваше Хари когато беше малкият любимец на британските магьосници и написа книгата си за Дъмбълдор още докато всички страдаха за него.

Знае кога да се страхува от властта

Ксенофилиус Лъвгуд - Хари Потър и даровете на смъртта
Може би сте забелязали, че Рита Скийтър не написа нищо по времето на режима на Волдемор. Причината е, че жената е достатъчно умна, за да знае кога може да каже мнението си и кога е по-добре да замълчи. Ксенофилиус, например, не знаеше къде е тази граница и затова почти изгуби дъщеря си.


Рита Скийтър определено не е от журналистите, които ще се изучават в университетите, нито пък ще получи награда на свое име. Тя обаче е от тези малцина късметлии, които до края на живота си ще правят това, което обичат и ще печелят пари. И то не малко, защото от Pottermore знаем, че след войната Рита е написала поне още две книги - една за Хари Потър и една за Сивиръс Снейп.
И дори някой да ѝ каже, че хората не я харесват, тя само ще повдигне рамене и ще заяви, че това не ѝ пречи, докато си купуват книгите и вестниците с нейни статии.

Коментари

  1. Да вметна само, че тя не ползва факти в статиите си а слухове.

    ОтговорИзтриване
  2. Не съм съгласен - Рита създава слухове, но всичките ѝ спекулации са базирани на факти или на източници. И все пак може да греша, затова ще се радвам да ми покажеш къде в статията си Рита представя слух като факт.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Творчески турнир №5: Произведение 5

12-те най-силни жени в Хари Потър

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

Кориците на "Хари Потър" по света

Защо "Фантастични животни 3" не ме радва, а ме плаши

Прокълнатото дете и още 6 начина да се върнем в Хогуортс

Pottermore: Дурмщранг

Корицата на сценария за Престъпленията на Гринделвалд