Мобилната игра по Хари Потър - заслужава ли си да играем

Вече повече от седмица Хари Потър феновете се вълнуват около новата игра за мобилни телефони, вдъхновена от книгите на Джоан Роулинг. Преди да излезе не се вълнувах особено много за нея, но играта все пак успя да спечели интереса ми и вече от 10 дни се занимавам с нея.
Много хора се чудят дали си заслужава отделеното време, затова реших да споделя впечатленията си.

Какво представлява Harry Potter: Hogwarts Mystery

Това е ролева игра, в която потребителите стават ученици в училището за магия и вълшебство "Хогуортс", където учат заклинания, създават приятелства и разгадават мистерия. На пръв поглед това звучи добре, но всъщност не е точно така.

Една от основните критики, които играта получава е това, че всъщност потребителите не правят нищо. За да минеш мисията е достатъчно просто да докосваш екрана на телефона, докато не събереш необходимия брой звезди, за да преминеш. И да, уж има определени предмети, върху които трябва да цъкаш, но от играчите и от изборите им не зависи нищо. Да не говорим, че опциите са наистина идиотски - например, докато си в час, може да избереш да цъкнеш върху героя си и ти излиза надпис "Съсредоточаване" или "Кимване", може да цъкнеш върху най-добрия си приятел, за да "Кажеш шега", или пък върху преподавателя и да избереш "Задай въпрос", но не чуваш нито въпроса, нито отговора, само ти излиза надпис "Хубав въпрос".

Втората критика е, че всички тези безсмислени цъкания върху екрана хабят енергията на героя, която се зарежда много бавно (по една енергия на 4 минути, а за да минеш най-простите мисии са ти необходими 35-40 енергии). Критиците на това опитват да го изкарат като някакъв начин да се провокират потребителите да дават пари, защото допълнително енергия може да се купува, но наистина не виждам кой ще плати 1 евро за 10 допълнителни енергии.
Според мен е направено така, защото в противен случай хората ще минат през цялата игра за един час - както казах, не се изисква никакво умение, никаква съобразителност и никакво внимание.

За мен нито една от тези две критики не е основателна, защото идеята на Harry Potter: Hogwarts Mystery е да ни разкаже история и чакането само прави тази история по-интересна. За съжаление, има още какво да се очаква и от самата история.

Детайлите в Harry Potter: Hogwarts Mystery

Преди да премина и към своите критиките, искам да похваля играта за това, което ми харесва най-много - детайлите на замъка "Хогуортс". Всичко е направено перфектно и ми доставя удоволствие да се разхождам по коридорите или да разглеждам дворовете на училището. Особено голямата зала е изключително детайлна и красива, точно копие на залата, която виждаме във филмите и която всеки фен може (а според мен и трябва) да види в Хари Потър студиото до Лондон.
В замъка срещаме и призрак - Почтибезглавия Ник, но само него, което е гадно спрямо всички, които не са от Грифиндор. Бих казал, че причината е пренебрегването на останалите призраци във филмите, но феновете на книгите ще разпознаят още един много любим персонаж, който беше напълно премахнат от екранизацията - Пийвс.

Ако се чудите дали да си свалите играта, направете го, за да разгледате замъка и после я изтрийте, ако ви е скучна.

Историята в Harry Potter: Hogwarts Mystery

Както казах по-горе, историята е в центъра на играта. И като говорим за истории по "Хари Потър", аз ги деля на два вида - като "Хари Потър и прокълнатото дете" и като "Фантастични животни". За съжаление, историята в Harry Potter: Hogwarts Mystery е от първия тип - прокълнато дете.

Сюжетът, вместо да развива света, който познаваме, само копира най-популярните елементи в "Хари Потър":

  • Героят се запознава с друго дете и веднага стават приятели - приятелчето се казва Роуан и в зависимост от пола на героя ви, ще бъде момче или момиче. Както каза Радина Рейвънклоу веднъж, явно създателите се притесняват, че малките деца няма да приемат приятелство между момче и момиче
  • Известен е, още преди да дойде в училището - не заради нещо, което е направил, а защото е имал брат, който е направил нещо? свързано с някакъв прокълнат трезор? и са го изключили от училище? и сега го няма? Слагам всички тези въпросителни, защото реално не научаваме нищо за този герой, а се предполага, че ни е брат и трябва да знаем поне част от историята.
  • Има си враг в училище - точно както Драко тормозеше Хари, така и Мерула Снайд (на която аз викам марулката) тормози героя и приятелите му. Без причина, просто така.
  • Има си страхлив познат, на когото винаги трябва да помага - само че тук не е Невил, а е някакъв Бен (мразя Бен!), който се страхува от всичко, не може нищо и все попада в беда.
  • Има забранен коридор с тайна в него - но тук не го пази Пухчо, а някакъв странен прокълнат лед.
  • Снейп е гадняр - Снейп се държи ужасно с героя. Без причина, просто защото е Снейп и трябва да е лош.

Все пак искам да отбележа, че в историята няма толкова противоречия с книгата, колкото в другите игри или пък в "Хари Потър и прокълнатото дете". Може би просто защото съм едва на Година 2, но засега не съм попаднал на нищо наистина притеснително.

Това ли е МОЯТА хогуортска история?

Рекламата на новата игра беше, че ще ни дадат нашата история в "Хогуортс", но истината е, че аз видях хогуортската история на някакъв, който само се казва Михаил Костов (защото така си кръстих героя), но е съвсем друг човек.

Избори и интереси

Заяждам се с това, само защото ни обещаха някакви индивидуални истории, а всъщност дават едно и също на всички. Да, уж в определени ситуации имаме право на избор, но резултатите от взетите решения са почти еднакви (най-много в една ситуация да ти отнемат 5, а в друга 10 точки).
Освен това, правото ни на избор е твърде ограничено. Можем да избираме дали да помогнем на марулката, но нямаме право да не помогнем на Роуан или на глупавия Бен (мразя Бен!). В една от сцените марулката искаше да се дуелираме (пак без причина) и аз имах право да се съглася или да откажа. Отказах, защото я харесвам и не искам да я нараня, но тогава тя заплаши, че ще нападне Роуан и аз се съгласих на дуела, без да имам право да откажа. Ако имах избор, щях да ѝ предложа да го нападнем заедно.

Характери

Много е дразнещо, че характерите на героите са в пълно противоречие със сюжета. Роуан, например, е рейвънклоувец отвсякъде, но в зависимист кой дом ще изберете в играта, той ще бъде с вас. По-дразнещо е, че главният герой е абсолютен грифиндорец или в най-добрия случай хафълпафец. С известно усилие може и да е рейвънклоувец, но в моя случай трябва да е слидеринец и това съвсем не му отива. В горната точка вече обясних, че изборите ми имат малък ефект върху характера му.
Всъщност, от всички слидеринци, единствените, които се държат като такива, са марулката и префекта на дома - Феликс. Не знам как е в другите домове и ще ми е интересно да чуя вашето мнение.

Вече писах и за Снейп, който е гаден с героя без причина (може би в по-късните години ще се разбере защо). Това, ще кажете вие, не е толкова странно за Снейп, но всъщност е странно, когато става дума за слидеринец. Защото Снейп не само изпитва някаква необяснима омраза към мен, но и се стреми във вски момент да ми отнеме точки. От Слидерин. От своя собствен дом!

Заключение

С всичко това изглежда не отговорих на двата най-важни въпроса на публикацията - харесвам ли играта и заслужава ли си отделеното време. Отговорът и на двата е - донякъде.

Донякъде ми харесва чувството да съм в замъка и да уча магии, но, както съм казвал и преди, има много по-добри начини да се върнем в "Хогуортс" и никой от тях не включва да даваме пари за енергия, която ни е необходима да кимаме и да игнорираме (не си измислям, това са задачи в играта, които хабят енергия).

Донякъде ми е приятно да играя на играта и не съжалявам за загубените часове, но знам, че приключа ли с всички години, ще я деинсталирам и повече няма да си спомня за нея.

Вие започнахте ли вече да играете? В кой дом сте и какво мислите за играта?

Още за Harry Potter: Hogwarts Mystery:

Кога се развива действието в играта Harry Potter: Hogwarts Mystery

Коментари

  1. На мен не ми харесва, че сами си избираме дома, вместо да има някакъв тест примерно. "Хогуортс" наистина изглежда добре, но щеше да е готино да можехме да се движим по-свободно където искаме и да имаше скрити предмети или коридори. За изборите - да, всъщност избираш какво да получиш от всяка мисия и кои черти да развиеш (смелост, знание или чувствителност).

    Щеше да е готино да можехме да се дуелираме с други играчи и наистина да печелим точки за домовете си. Чудя се какво ще правят като свърши 7 година...

    ОтговорИзтриване
  2. Коментарът, който си направил е много точен, за което поздравления! Аз се разпределих в дом Грифиндор, защото в PotterMore това е моят дом, и не харесвам нито Бен, нито Роуън. Всъщност още когато видях Роуън на Диагон Али, исках да не сме приятелки, но дразнещото е, че никой не ме попита дали искам или не! Харесвам Мерула, отговаря напълно на описанието за Един слидеринец, както и Пени (русо момиче с плитки при мен), която също отговоря на характера на един хъфълпафец. Надявам се, нататък да става по-интересно!

    ОтговорИзтриване
  3. Забелязва се, че историята не е писана от Роулинг.

    ОтговорИзтриване
  4. Аз я започнах главно заради часовете със Снейп, а той се държи сякаш Джеймс Потър ми е баща(и Дъмбълдор прави същото)! Но ще я доигая само,за да разбера края на историята и да се запозная с Бил Уизли(не ми пука особено много за Тонкс). А Бен го ненавиждам от всякъде! Не разбирам защо сега трябва да го спасявам, като тъкмо се отървах от него! Мерула не ми харесва, гаднярка е и е определено много под нивото на Драко! А Роуан е също толкова досадна колкото Хърмаяни!

    ОтговорИзтриване
  5. Реших се да изтегля играта, само заради този пост и да я видя каква е. Аз я намирам за приемлива. Знам си, че съм слидеринка, героинята ми също е слидеринка. И не променят българските фамилии, което е разбираемо, но много смешно. Брат ми се казва Джейкъб Иванова, защото аз се написах Иванова. Иначе, да, малко е дразнещо, защото Роуън си е рейвънклоука отвсякъде, но пък разпределителната шапка е мислила дали да прати и Хърмаяни в рейвънклоу, така че... Пък малко избори, малко, ама така или иначе аз щях да кажа нещо, дето го има там, даже да имах сто варианта. Аз харесвам играта.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Творчески турнир №5: Произведение 5

12-те най-силни жени в Хари Потър

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

Кориците на "Хари Потър" по света

Защо "Фантастични животни 3" не ме радва, а ме плаши

Прокълнатото дете и още 6 начина да се върнем в Хогуортс

Pottermore: Дурмщранг

Корицата на сценария за Престъпленията на Гринделвалд