Грешка ли е резпределението по домове в Хогуортс

Разпределителната церемония - Хари Потър и философският камък
От години Хари Потър феновете обичат да се разпределят по домовете в "Хогуортс", като по обясними причини най-предпочитан е Грифиндор. Но дори в книгите уместността на тази практика е подложена на съмнение, и то от самия Албус Дъмбълдор. За това се чуди и Ioanna Markova, която попита: Може ли да се каже, че разпределянето по Домовете ни ограничава по някакъв начин?

Да, разпределението по домовете е доста ограничаващо и е основата на много предразсъдъци. Основен недостатък на домовете в "Хогуортс" е това, че лесно могат да бъдат определени с по едно качество: Грифиндор - Смелост; Рейвънклоу - Ум; Хафълпаф - Лоялност; Слидерин - Амбиция. Така читателите предполагат, че не може да има умен хафълпафец или смел слидеринец. А истината е, че всички тези качества могат да се отнесат и за другите домове - слидеринците например са много лоялни към дома си, рейвънклоувците са амбициозни и т.н.

За мен това е доста болна тема, защото, както преди време писа Радина Рейвънклоу, от всички домове, има най-много предразсъдъци по отношение на Слидерин.

Всеки човек ли принадлежи към един от домовете в Хогуортс

Макгонъгол на разпределителната церемония - Хари Потър и философският камък
Фактът, че разпределителната шапка определя дома на човек веднъж завинаги и, както обясни Роулинг в Pottermore, никога не се отмята от решението си, кара доста хора да смятат, че всеки човек е предопределен само за един от домовете. Те обаче забравят, че някои хора сами избират къде да бъдат пратени - като Хари Потър. Или пък са толкова бездарни и безполезни, че няма нито един дом, за който да са наистина подходящи - като Питър Петигрю.

Аз и преди съм писал за домовете и съм изразявал мнението си, че във всеки човек има качества за всеки от четирите дома, а шапката просто преценява кои от тези качества преобладават и кои имат най-голям шанс да се развият. Решението на шапката обаче не може да е абсолютно вярно, защото развитието на човек зависи най-вече от препятствията, които трябва да преодолее, а шапката е само легилимант и не може да вижда бъдещето.
Напълно е възможно човек, който при разпределянето е бил предимно слидеринец, само няколко часа по-късно да е предимно грифиндорец.

Друга слабост на разпределянето в "Хогуортс" е това, че се извършва, когато децата са едва на 11 години и тепърва трябва да се изграждат като личности. До голяма степен, поставяйки ги в дома на умните или в дома на смелите, шапката предопределя пътя им, защото избира средата, в която децата ще растат.

Разпределяне по домове за Хари Потър феновете

Хари Потър препрочитателски клуб Daily Potter
Този недостатък на разпределянето в училището не важи за разпределянето на феновете, защото при нас всеки сам избира в кой дом да бъде. Дори съществуването на теста в Pottermore, който до някаква степен може да се брои за най-важното разпределяне, не може да замести самоопределянето на човек - когато сайтът беше най-популярен, хиляди хора си правеха теста по няколко пъти, за да получат резултата, който желаят.

Самоопределянето е много интересно, защото когато човек избере любимия си дом, започва да го защитава пред останалите и да изтъква качествата, с които неговият дом е по-добър от другите. Или по-точно Слидерин и Рейвънклоу правят така, защото Хафълпаф са страшно неконфликтни, а повечето Грифиндорци не могат ясно да защитят дома си, тъй като според тях се подразбира, че той е най-добрият, защото главните герои в "Хари Потър" са грифиндорци.

И все пак дори сред нас има предразсъдъци, а горният абзац само доказва, че и аз страдам от тях.

Разпределянето като слабост на Хогуортс и като грях на Грифиндор

Годрик Грифиндор
Но нека се върнем на разпределянето в книгите, за да ви докажа, че в исторически план то може да се свърже най-вече с Грифиндор. Прието е да се мисли, че Слидерин е първоизточникът на конфликтите в училището, но истинската причина за продължаващото неразбирателство между домовете е именно Годрик Грифиндор.

От историята знаем, че първоначално всеки от четиримата магьосници сам е избирал на кого и какво да преподава. По този начин "Хогуортс" не е бил едно училище, а четири. Всеки от основателите е ценял различни качества и според тях е подбирал младите магьосници, които да обучава. Въпросът, който ги е тревожел, е бил кой ще подбира учениците след смъртта им. И макар този проблем да е бил перфектен случай да се приемат общи критерии за подбор и "Хогуортс" да стане наистина единно училище, Грифиндор настоява да се задоволят с компромис и предлага шапката му да разпределя децата в бъдеще. По този начин разделението не само не е преодоляно, а се задълбочава дотолкова, че Слидерин се вижда принуден да напусне, а училището, което е плод и на неговия труд, остава под контрола на опонентите му и най-вече на Грифиндор.

Затова, когато се сетите за погрешното разпределяне по домовете и за конфликтите, които това създава, спомнете си че "пръв Грифиндор измисли как да става"...

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Творчески турнир №5: Произведение 5

12-те най-силни жени в Хари Потър

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

Кориците на "Хари Потър" по света

Защо "Фантастични животни 3" не ме радва, а ме плаши

Прокълнатото дете и още 6 начина да се върнем в Хогуортс

Pottermore: Дурмщранг

Корицата на сценария за Престъпленията на Гринделвалд