Какво знаем за тестролите

Бил и Фльор на тестрол - Хари Потър и даровете на смъртта
Тестролите са много любопитни магически животни и и са важна част от историята в "Хари Потър". Именно за тях реши да ме попита Антонио Данаилов: Не мислиш ли, че Хари трябва да вижда тестролите още през 3-тата година? Знам, че човек ги вижда само когато срещне смъртта, но в седма книга ясно проличава, че Хари вижда как Волди убива майка му. Освен това той трябва да ги види още в края на 4-тата си година, защото вижда смърта на Седрик.

Какво представляват тестролите

Тестролите са най-редките и най-интелигентни крилати коне в света. Министерството на магията ги определя като опасни, но това е най-вече заради суеверията около връзката им със смъртта. И макар да имат много полезни качества, повечето магьосници ги избягват.

Тестролите могат да бъдат опитомени, което не е лесна задача и единственият, който се е справил с нея във Великобритания, е бил Хагрид. Опитоменият тестрол може да заведе ездача си до всяка точка на света, само като му кажеш къде искаш да отидеш, дори да не знаеш точния адрес. Вероятно това е същата магия, която помага на совите да издирят получателите на писмата.
Тестрол - Хари Потър фен арт

Интересен факт е, че космите от тестрол могат да се използват за производството на магически пръчки и очевидно са наистина силен проводник на магията, но на нас ни е известна само една магическа пръчка с такъв косъм - Бъзовата пръчка.

Кой може да види тестролите

Тестролите са невидими за повечето хора и могат да бъдат видени само от някой, който е станал непосредствен свидетел на нечия смърт. Това повдига много въпроси и обърква доста хора, затова се надявам, че с тази статия ще разсее неяснотите.
Луна Лъвгуд и тестрол - Хари Потър фен арт

Трябва ли да гледаш, за да видиш смъртта

Човек би очаквал, че всеки, пред чиито очи някой загине, трябва да започне да вижда тестролите. Това обаче е по-скоро суеверие, отколкото реалност, защото историята в книгите противоречи на твърдението.

Много е вероятно майката на Хари да е загинала пред очите му и той да е бил свидетел на смъртта ѝ, но въпреки това момчето не виждаше тестролите, когато се вози на каретите за пръв път.
Видими тестроли - Pottermore

Хари започна да ги вижда едва след като стана свидетел на смъртта на Седрик - смърт, която всъщност не видя. В книгата се казва следното: "Взрив от ослепителна зелена светлина сякаш проби клепачите на Хари. Той чу нещо тежко да пада на земята до него, гадеше му се от ужасната болка в белега, после тя утихна… Като предчувстваше с ужас какво му предстои да види, Хари отвори очи."

Излиза, че Хари така и не е видял убийството на Седрик и не е бил повече очевидец на неговата смърт, отколкото на тази на Лили.

Какво наистина значи да видиш смъртта

Смъртта - Хари Потър и даровете на смъртта
Очевидно идеята за виждането на смъртта няма нищо общо с физическото зрение, а по-скоро с осъзнаването на необратимостта на смъртта. Когато е бебе, дори да е гледал директно към майка си, докато Волдемор я е убивал, Хари не е можел да разбере какво се случва и следователно не е можел да види смъртта. Докато е на гробището, когато чува проклятието, вижда светлината и после поглежда към мъртвото тяло на Седрик, Хари знае какво се е случило. Той е видял смъртта на Седрик, макар и да е бил със затворени очи.

Кога Хари трябваше да види тестролите

И въпреки че Хари става свидетел на убийството на Седрик, са му необходими няколко месеца, за да започне да вижда тестролите. Той е приел, че Седрик е умрял, но все още не осъзнава необратимостта на смъртта. Това се случва едва по време на лятната ваканция, когато Хари преживява сцената отново и отново и накрая се примирява със случилото се.
Невидими тестроли - Pottermore

Но дори тогава не вижда тестролите от първия момент: "Там чакаха стотината файтони без коне, които откарваха до замъка всички ученици без първокурсниците. Хари им хвърли бегъл поглед, обърна се, за да потърси с очи Рон и Хърмаяни, а сетне отново впери очи във файтоните. Вече не бяха без коне."
Дори след цяло лято на осъзнаване, на Хари пак му е необходимо време, за да види тестролите.

Грешка на Джоан Роулинг ли е, че Хари не видя тестролите още в четвъртата книга

На въпроса за тестролите, Роулинг даде обяснението, което посочих по-горе - Хари не е осъзнавал смъртта на Седрик. Писателката обясни решението си тестролите да действат по този начин с това, че би било глупаво да добавя нов елемент, и то толкова важен, в края на книгата.
Тестроли - Фантастични животни: Престъпленията на Гриндълуолд
Роулинг отново ще ни срещне с тестролите във "Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд"

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Творчески турнир №5: Произведение 5

12-те най-силни жени в Хари Потър

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

Кориците на "Хари Потър" по света

Защо "Фантастични животни 3" не ме радва, а ме плаши

Прокълнатото дете и още 6 начина да се върнем в Хогуортс

Pottermore: Дурмщранг

Корицата на сценария за Престъпленията на Гринделвалд