Богъртът на Хари Потър - променя ли се някога

Богъртът е интересно създание, което ни позволява да зърнем най-големите си страхове. Сигурен съм, че немалко вещици и магьосници са се изправяли срещу богърта, без да знаят в какво ще се превърне той. Богъртът на всеки човек може да се промени, ако страховете му се променят и точно за това се чуди Svilena Babukchieva, която ме попита: В третата книга, богърът на Хари е диментор (олицетворение на самия страх), но се чудя дали до края на седмата книга си остава диментор. Особено след загубата на Сириус и Дъмбълдор. Дали пък не се е променил и вече не е като богърът на госпожа Уизли?

За да опитаме да отгатнем дали богъртът на Хари се е променил с времето и след всички ужаси, които момчето преживя, първо трябва да разберем от какво се бои Хари Потър в действителност. Защото той не се страхува от диментора сам по себе си, а от въздействието му върху него.

От какво се страхува Хари Потър

Когато е близо до диментор, Хари чува виковете на умиращата Лили и обикновено, ако не успее да призове покровител навреме, припада. Този ефект е нещото, което богъртът имитира.
Най-големият ужас на Хари е невъзможността да действа. Той чува виковете на майка си и знае, че тя е в опасност, но в същото време не може да направи нищо по въпроса. Това е нещото, което го плаши повече от всичко на света.

Хари е човек, който никога не би се отказал пред лицето на опасността и никога не би избягал от битката, но срещата с диментор го обезсилва и парализира. Той не може да се защити по никакъв начин от безсилието (затова и търси начин да се бори срещу причинителя на ефекта, а не срещу самия ефект).

Превъзмогва ли Хари Потър страха си

Не мисля, че Хари някога превъзмогва този страх, макар и на финала на историята да се изправя срещу него (когато отива при Волдемор, но не за да се сражава, а за да умре). Дори тогава Хари търси някакъв начин да продължи борбата и затова споделя с Невил информацията за Наджини.
Вероятно страхът от бездействие подтиква Хари да избере професията на аврор, защото точно това са магьосниците, които действат, когато всички останали са сковани от страх.

Затова, поне според мен, богъртът на Хари винаги ще приема формата на диментор.

Коментари

 1. Може би, след като децата му се раждат и вече има семейство, тогава богърт се променя. Според мен на нещо, свързано с това, как семейството му умира или вижда децата си в смъртна опасност.

  ОтговорИзтриване
 2. Как според теб би изглеждал богъртът на Снейп

  ОтговорИзтриване
 3. Анонимен на Снейп богъра е Хари като перподавател по отвари.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Ох моля те не пиши такива страхотии защото ще сънувам кошмари:D

   Изтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Хари Потър 8 все пак ще стане филм!!!

Хари Потър и прокълнатото дете - излишната история

Домовете на Хогуортс - представени ли са равностойно

Професор Костов и двете Дж. К

Аврелий Дъмбълдор - кои са родителите му

Тайните на Дъмбълдор: Кой е Аврелий и защо е бил изпратен в Америка

Указът за секретност - как се скриха магьосниците

Три неща, които Роулинг ни каза чрез смъртта на Хедуиг и Муди

Понеделнишко препитване: Домовете в "Хогуортс"

Защо Хърмаяни не е в Рейвънклоу