5 предразсъдъка към слидеринци

От всички домове в "Хогуортс", най-несправедливо е отношението към Слидерин. Ето пет много разпространени предразсъдъка за представителите на този дом:

Автор: Радина Рейвънклоу

1. Че всички смъртожадни/черни магьосници са били в Слидерин

„По-добре „Хафълпаф“, отколкото „Слидерин“ — каза Хагрид навъсено. — Всички магьосници, дето станаха зли, са ходили в „Слидерин“.“

Но дори самият Хагрид трябва да знае, че това не е истина. Към момента на това изказване Хагрид вярва, че Сириус Блек, грифиндорец, е масов убиец и страстен последовател на Волдемор. Крайно несправедливо изказване.

2. Че не заслужават Купата на домовете

Това, че Слидерин печелят Купата шест поредни години и са на път (напълно заслужено) да спечелят за седми, едва ли е случайно и не може да се дължи на това, че Снейп ги фаворитизира (все пак те изучават и доста други предмети, а и знаем, че спечелването на турнира по куидич има доста голяма тежест за класирането). Виждаме, че в часовете за ТРИТОН има слидеринци, така че може да предположим, че и те се интересуват от академични постижения (това не е запазена територия само за Рейвънклоу).

3. Че обичат парите прекалено много

А кой не ги обича? Нима Хари (или Джеймс) върна несметните богатства, наследени от рода Потър? Повечето от слидеринците просто са родени в семейства, които умеят да запазят както семейната кръв чиста, така и семейната хазна – пълна чрез подходящи бракове. Пари при пари отиват.

4. Че са зли

„Няма добро и зло, има само власт и такива, които са прекалено слаби, за да я потърсят…“ – не е тайна, че слидеринци обичат властта и са доста амбициозни, което ги прави да изглеждат зли в очите на другите (слабите).

5. Че нямат приятелства и любови, а само интереси

Това важи само и единствено за Волдемор, който е плод на една насилствена любов, предизвикана с любовна отвара. Не бива да приемаме най-лошия пример за водещ, а да го приемем по-скоро за изключението, което затвърждава правилото – че слидеринци са хора като всички останали и имат своите любови и тъги. Макар да не виждаме примери за истинско приятелство между тях, няма нужда да напомням за най-силната любов в цялата поредица, нали?

Коментари

  1. Какви качества притежава Петигрю за да попадне в Грифиндор? Той ли е единственият смъртожаден от грифиндор?

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Вижте последните:

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Интервю с Любен Зидаров специално за феновете на "Хари Потър"

Егмонт дават шанс на феновете да се срещнат с една от преводачките на "Хари Потър"

Хари Потър 8 все пак ще стане филм!!!

Коледен бал на Дейли Потър!!! Най-важното, което трябва да знаете

Волдемор: Историята на наследника - какво знаем за филма

Дори Любен Зидаров да не е чел "Хари Потър", не бива да го съдим твърде строго

Как се казва Волдемор на различните езици по света

Кой е Бил Уизли от "Хари Потър"

Как Гийермо дел Торо накара Алфонсо Куарон да прочете "Хари Потър"

Кориците на "Хари Потър" по света