5 предразсъдъка към слидеринци

От всички домове в "Хогуортс", най-несправедливо е отношението към Слидерин. Ето пет много разпространени предразсъдъка за представителите на този дом:

Автор: Радина Рейвънклоу

1. Че всички смъртожадни/черни магьосници са били в Слидерин

„По-добре „Хафълпаф“, отколкото „Слидерин“ — каза Хагрид навъсено. — Всички магьосници, дето станаха зли, са ходили в „Слидерин“.“

Но дори самият Хагрид трябва да знае, че това не е истина. Към момента на това изказване Хагрид вярва, че Сириус Блек, грифиндорец, е масов убиец и страстен последовател на Волдемор. Крайно несправедливо изказване.

2. Че не заслужават Купата на домовете

Това, че Слидерин печелят Купата шест поредни години и са на път (напълно заслужено) да спечелят за седми, едва ли е случайно и не може да се дължи на това, че Снейп ги фаворитизира (все пак те изучават и доста други предмети, а и знаем, че спечелването на турнира по куидич има доста голяма тежест за класирането). Виждаме, че в часовете за ТРИТОН има слидеринци, така че може да предположим, че и те се интересуват от академични постижения (това не е запазена територия само за Рейвънклоу).

3. Че обичат парите прекалено много

А кой не ги обича? Нима Хари (или Джеймс) върна несметните богатства, наследени от рода Потър? Повечето от слидеринците просто са родени в семейства, които умеят да запазят както семейната кръв чиста, така и семейната хазна – пълна чрез подходящи бракове. Пари при пари отиват.

4. Че са зли

„Няма добро и зло, има само власт и такива, които са прекалено слаби, за да я потърсят…“ – не е тайна, че слидеринци обичат властта и са доста амбициозни, което ги прави да изглеждат зли в очите на другите (слабите).

5. Че нямат приятелства и любови, а само интереси

Това важи само и единствено за Волдемор, който е плод на една насилствена любов, предизвикана с любовна отвара. Не бива да приемаме най-лошия пример за водещ, а да го приемем по-скоро за изключението, което затвърждава правилото – че слидеринци са хора като всички останали и имат своите любови и тъги. Макар да не виждаме примери за истинско приятелство между тях, няма нужда да напомням за най-силната любов в цялата поредица, нали?

Коментари

  1. Какви качества притежава Петигрю за да попадне в Грифиндор? Той ли е единственият смъртожаден от грифиндор?

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти , писна ми вече! Като ида някъде при други фенове от новото поколение , те почват само да обсъждат на висок тон колко гадни са слидеринци.

    ОтговорИзтриване
  3. "Към момента на това изказване Хагрид вярва, че Сириус Блек, грифиндорец, е масов убиец и страстен последовател на Волдемор. Крайно несправедливо изказване." --- Съгласна съм. Масовият убиец беше Петигрю, който също е грифиндорец (един Мерлин знае как...)
    Относно спечелването на купата...Академичните успехи не мога да ги отрека. Белатрикс е пълно куку, но е била много амбициозна и една от най-добрите ученички. (не мога да я понасям, но не мога да й го отрека) А и самият Снейп е блестящ ум. Но що се отнася до куидича - много добре знаем как играят Слидеринци, нека не си кривим душата - ако можеха щяха да вкарат противниковия отбор в болничното крило в първите пет минути от мача и да си вкарват голове на воля.
    Слабост е да не си властолюбив? Не мога да се съглася. Но да си амбициозен не означава непременно да искаш власт. Въпросът е защо я искаш и какво ще я правиш като я вземеш. Не си зъл за това, че си амбициозен или властолюбив, но нека правим разлика между Волдемор и Слъгхорн. И двамата обичат властта и са амбициозни, но Волдемор обича да убива хора и неговото е МАНИЯ за контрол, докато Хорас обича да се обгражда с известни и властни хора или ги създава, за да си осигури удобства. Не мисля, че това е някакъв огромен грях, ако е грях изобщо. Все пак той е помогнал на много хора, макар не винаги на правилните, като е пренебрегвал по-подходящи (като бащата на Рон, който пък изобщо не е ламтял за власт.)
    Но като цяло много ми харесва статията. Ако не си направила, би ли написала и за другите домове? Питър Петигрю е чудесен пример, че от Грифиндор не излизат само доблестни хора. А Локхарт и Куиръл, че Рейвънклоу не приютява само гении. Закарайъс Смит пък е чудесен пример за това, че Хафълпаф има тъмна страна (хахахах) и не всички са плюшени мечета (изобщо не бяха готини с Хари, когато името му излезе от бокала. Дори самият Седрик, който като цяло си беше добра душа).

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Творчески турнир №5: Произведение 5

12-те най-силни жени в Хари Потър

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

Кориците на "Хари Потър" по света

Защо "Фантастични животни 3" не ме радва, а ме плаши

Прокълнатото дете и още 6 начина да се върнем в Хогуортс

Pottermore: Дурмщранг

Корицата на сценария за Престъпленията на Гринделвалд