Течен късмет - какво знаем за отварата Феликс Фелицис

Вероятно най-желаната от всички отвари в "Хари Потър" е Феликс Фелицис - отварата за късмет. От нея се интересува и Bogolyuba Georgieva, която попита: Как точно работи Феликс Фелицис?

Как действа Феликс Фелицис

Феликс Фелицис, макар да се нарича "течен късмет", всъщност не е свързана по никакъв начин с късмета, а по-скоро с безбройните възможности, които съществуват във всяка една ситуация. Когато Хари я опита, той ясно видя какво трябва да прави от тук насетне, за да постигне целите си и да вземе спомена на Слъгхорн.

Според някои фенове, отварата само повишава интелекта на пиещия, но аз не съм съгласен, защото за част от нещата, които Хари направи под въздействието на отварата, нямаше как да знае, че щяха да дадат желания резултат - например, че ако мине през оранжериите, ще срещне Слъгхорн.
Аз по-скоро си мисля, че отварата засилва онова, което Трелони нарече "Вътрешно око" и позволява на магьосника да усеща вибрациите в магията. Един вид да усеща, ако щете и да пророкува, нещата, които се случват или ще се случат наблизо във времето и пространството.

Странични ефекти и опасности

Естествено, вкарвайки подобна отвара в поредицата, Роулинг е трябвало да измисли колкото се може повече ограничения, за да обясни защо магьосниците не се възползват от нея постоянно. Ако главните герои разполагаха с неограничени количества от отварата, много лесно щяха да победят Волдемор и историята щеше да свърши.

Едно от тези ограничения е сложният процес на производство, който отнема половин година, изисква много труд и дори най-малката грешка може да е фатална. Това би трябвало да е достатъчно, за да обезсърчи повечето магьосници, но има и още - при продължителна употреба, у човека се заражда фалшиво усещане за сигурност, което може да го доведе до безразсъдство и да го подтикне да върши глупости.
И последното ограничение, което поставя Роулинг е, че ако се пие в големи количества, отварата е силно отровна.

В книгите за Хари Потър

В романите на Роулинг виждаме едно съвсем малко количество отвара, достатъчно за около 12 часа. Хари използва отварата, за да вземе спомена на Хорас Слъгхорн, а след това я остави на членовете на ВОДА, в случай че се случи нещо непредвидено, както и стана.
Най-интересната "употреба" обаче си остава по време на куидичния мач на Рон, когато той си мислеше, че е пил от отварата, но всъщност не беше, а успехите му се дължаха само на таланта му и на самоувереността му.

Друг герой, за когото знаем, че е употребявал Феликс Фелицис, е Хорас Слъгхорн, който я е пил два пъти - веднъж на 24 години и веднъж на 54 години.

И макар да нямам доказателства в подкрепа на тази теория, аз смятам, че е много възможно велик майстор на отвари като Снейп да е създал Феликс Фелицис и да я е използвал във важни ситуации, като например по време на Битката за Хогуортс, когато Хари съвсем случайно се оказа близо до него, докато умираше, за да може да получи Разказа на принца.

Коментари

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Творчески турнир №5: Произведение 5

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

ЧРД на Крис Кълъмбъс

5 проблема, които рейвънклоуци разбират

Наджини - обича ли лорд Волдемор змията си

Роулинг и Шекспир - препратки в Хари Потър

Жените, които мразеха жените: Дж. К. Роулинг и насилието

Защо трябва да благодарим на Лавендър