Роби ли са домашните духчета

Домашните духчета са едни от най-интересните същества в "Хари Потър" и е нормално феновете да имат въпроси за тях. Наскоро получих два такива, на които ще опитам да отговоря, но предварително предупреждавам, че информацията е малко и предимно ще споделям теориите си.
Maria Decheva: Как може магьосник да си вземе домашен дух?
Bogolyuba Georgieva: Някой друг защитава ли правата на домашните духчета, освен Хърмаяни?

Къде могат да се хванат домашните духчета

В "Хари Потър и стаята на тайните", Рон каза на Хари, че домашните духчета се намират в старите магьоснически имения и замъци. Той сподели, че майка му много мечтае за домашно духче, но в къща като тяхната няма как да хванеш такова. От думите на Рон разбираме, че духчетата са привлечени от древни сгради с магия и че могат да бъдат "хванати".

Теорията ми е, че в древността домашните духчета са били свободни същества, като кентаврите и таласъмите, но в един момент са решили да се съюзят с магьосниците, привлечени от тяхната по-различна магия. Може би уговорката е била, че когато духчето усвои човешката култура, ще може да се превърне в пълноправен член на обществото. Вероятно, за да се отличават тези цивилизовани духчета от "дивите", са им били давани човешки дрехи.
По някое време този съюз се е превърнал в нещо друго. Духчетата са загубили желанието си за свобода и са станали слуги на магьосниците, а магьосниците са започнали да се държат неуважително към тях. Получаването на дреха, което някога е било символ на равенство с магьосника, сега се е превърнало в най-голям срам.

Втората ми теория е, че някога духчетата са били преследвани и поробвани с магически ритуал. Като част от този ритуал е трябвало да обличат омагьосано парцали, които да ги държат в подчинение.

От тези две теории, повече харесвам първата, защото духчетата са същества с огромна магическа сила и ми се струва, че единственото, което реално го държи в подчинение на магьосниците, е собствената им воля. Спомнете си, че Доби и Крийчър нарушиха заповедите на господарите си, като умишлено ги разтълкуваха по различен начин.
Тази теория ми харесва и по друга причина - показва ни, че кентаврите и таласъмите с основание не вярват на магьосниците.

Във всеки случай съм на мнение, че някога е имало свободни домашни духчета и е възможно още да съществуват по света. Във Великобритания очевидно повечето вече са собственост на някое семейство. Можеш да се сдобиеш с духче, като намериш някое, което е било изгонено от господарите си.
Вероятно прогонените духчета започват работа за магьоснически институции, като "Хогуортс", болница "Свети Мънго" и министерството на магията.

Кой защитава правата на домашните духчета

Британското министерство на магията има разпоредби, които забраняват жестокостта и експлоатацията на домашните духчета, но проблемът е, че никой не следи за спазването им, а и самите домашни духчета не биха тръгнали да се оплакват и да си търсят правата.

Първият човек, който прави опит да промени начина на мислене на духчетата, е Хърмаяни Грейнджър, която още в училище основава организация за помощ на духчетата, а след като завършва, постъпва на работа в министерството на магията, в отдел "Регистрация и контрол на магическите създания", където опитва да направи промени в закона, но не среща подкрепа и се прехвърля в отдел "Охрана на магическия ред".

Нямаме информация някой друг да е поел по пътя на Хърмаяни и да е споделял нейните доста крайни и несъобразени със самите домашни духчета виждания.

Още за домашните духчета:

Трябва ли им свобода на домашните духчета

Перат ли домашните духчета

Коментари

Вижте последните:

Популярни публикации от този блог

Невероятната история на Евана Линч

Герои от Хари Потър във Фантастични животни

Мистерията около съдбата на Лавендър Браун

Защо Волдемор не беше преследван като Гриндълуолд

Защо Снейп трябваше да убие Дъмбълдор

Имаше ли правосъдие за последователите на Волдемор

Коя е Евана Линч от филмите за Хари Потър

Имаше ли шанс Белатрикс Лестранж срещу Моли Уизли

Още за Нют във Фантастични животни 2 (СПОЙЛЕРИ!)

Защо Джини е най-подходящата жена за Хари Потър