Роби ли са домашните духчета

Домашните духчета са едни от най-интересните същества в "Хари Потър" и е нормално феновете да имат въпроси за тях. Наскоро получих два такива, на които ще опитам да отговоря, но предварително предупреждавам, че информацията е малко и предимно ще споделям теориите си.
Maria Decheva: Как може магьосник да си вземе домашен дух?
Bogolyuba Georgieva: Някой друг защитава ли правата на домашните духчета, освен Хърмаяни?

Къде могат да се хванат домашните духчета

В "Хари Потър и стаята на тайните", Рон каза на Хари, че домашните духчета се намират в старите магьоснически имения и замъци. Той сподели, че майка му много мечтае за домашно духче, но в къща като тяхната няма как да хванеш такова. От думите на Рон разбираме, че духчетата са привлечени от древни сгради с магия и че могат да бъдат "хванати".

Теорията ми е, че в древността домашните духчета са били свободни същества, като кентаврите и таласъмите, но в един момент са решили да се съюзят с магьосниците, привлечени от тяхната по-различна магия. Може би уговорката е била, че когато духчето усвои човешката култура, ще може да се превърне в пълноправен член на обществото. Вероятно, за да се отличават тези цивилизовани духчета от "дивите", са им били давани човешки дрехи.
По някое време този съюз се е превърнал в нещо друго. Духчетата са загубили желанието си за свобода и са станали слуги на магьосниците, а магьосниците са започнали да се държат неуважително към тях. Получаването на дреха, което някога е било символ на равенство с магьосника, сега се е превърнало в най-голям срам.

Втората ми теория е, че някога духчетата са били преследвани и поробвани с магически ритуал. Като част от този ритуал е трябвало да обличат омагьосано парцали, които да ги държат в подчинение.

От тези две теории, повече харесвам първата, защото духчетата са същества с огромна магическа сила и ми се струва, че единственото, което реално го държи в подчинение на магьосниците, е собствената им воля. Спомнете си, че Доби и Крийчър нарушиха заповедите на господарите си, като умишлено ги разтълкуваха по различен начин.
Тази теория ми харесва и по друга причина - показва ни, че кентаврите и таласъмите с основание не вярват на магьосниците.

Във всеки случай съм на мнение, че някога е имало свободни домашни духчета и е възможно още да съществуват по света. Във Великобритания очевидно повечето вече са собственост на някое семейство. Можеш да се сдобиеш с духче, като намериш някое, което е било изгонено от господарите си.
Вероятно прогонените духчета започват работа за магьоснически институции, като "Хогуортс", болница "Свети Мънго" и министерството на магията.

Кой защитава правата на домашните духчета

Британското министерство на магията има разпоредби, които забраняват жестокостта и експлоатацията на домашните духчета, но проблемът е, че никой не следи за спазването им, а и самите домашни духчета не биха тръгнали да се оплакват и да си търсят правата.

Първият човек, който прави опит да промени начина на мислене на духчетата, е Хърмаяни Грейнджър, която още в училище основава организация за помощ на духчетата, а след като завършва, постъпва на работа в министерството на магията, в отдел "Регистрация и контрол на магическите създания", където опитва да направи промени в закона, но не среща подкрепа и се прехвърля в отдел "Охрана на магическия ред".

Нямаме информация някой друг да е поел по пътя на Хърмаяни и да е споделял нейните доста крайни и несъобразени със самите домашни духчета виждания.

Още за домашните духчета:

Трябва ли им свобода на домашните духчета

Перат ли домашните духчета

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Имаше ли правосъдие за последователите на Волдемор

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Творчески турнир №5: Произведение 5

Краят на мъгълофобията и началото на новото Хари Потър фенство

Магьоснически игри и спортове

Понеделнишко препитване: Майките в "Хари Потър"

Как Снейп спаси Хари Потър, без да иска

Била ли е някога майка Макгонъгол и имала ли е съпруг

Мистериите в Хари Потър: Любовта