Разделят ли се Луциус и Нарциса след войната

Последният филм за Хари Потър може да е оставил част от публиката с впечатлението, че Нарциса Малфой държи Луциус отговорен за опасността, на която беше изложен синът им. Предполагам затова Bogolyuba Georgieva попита: След войната, когато Драко беше вече в безопасност, Нарциса напусна ли Луциус?

Различават ли се вижданията на Луциус Малфой и Нарциса Блек

Понякога ми се струва, че създателите на филмите нарочно са опростили образа на Нарциса, за да не объркват младите зрители. Посланието на филма, а и на книгата, е ясно - предразсъдъците и дискриминацията са нещо лошо. Нарциса Малфой обаче изигра много важна роля за победата на Хари Потър, следователно, според холувидската склонност да представят нещата само в черно и бяло, не може да е лоша и не може да страда от предразсъдъците на смъртожадните.

Във филма е изпусната една много важна сцена от книгата, която разкрива що за човек е Нарциса. Когато са в магазина за дрехи, тя среща Хърмаяни и се държи ужасно с нея, заради произхода ѝ. Да, вижданията на Нарциса са погрешни, защото така е възпитавана, но това не я прави лош човек. Тя е добър човек, с грешни представи за света.

Никъде в книгата не виждаме намек за напрежение между Нарциса и Луциус. Вероятно двамата заедно са решили да подкрепят Черния лорд, още докато се е опитвал да убеди обществото, че се бори за правата на чистокръвните, а не за собствените си интереси, и двамата заедно са осъзнали, че няма измъкване от пътя, по който са тръгнали.

Нарциса наистина е крайно против Драко да влезе в редиците на смъртожадните, но не обвинява мъжа си, а Волдемор, чиято цел е да накаже Луциус, като пожертва сина му.

Какво става с тях след войната

Тъй като Хари е благодарен на Нарциса за помощта, тя и семейството ѝ са оправдани и не са лежали в Азкабан, макар че и Луциус и Драко бяха смъртожадни (за разлика от Ъмбридж, която никога не беше подкрепяла Волдемор, но все пак получи доживотна присъда).
Това всъщност е много интересна и характерна черта на семейство Малфой, които винаги усещат накъде отиват нещата и знаят кога точно да сменят позициите си, така че накрая да са на страната на победителите.

От Pottermore разбираме, че двамата са останали заедно и не са променили консервативните си виждания. За разлика от Драко, който се е отказал от идеите за превъзходство на чистокръвните.
Когато младият Малфой се запознава с Астория Грийнграс - също чистокръвна вещица, която е променила вижданията си, двамата се влюбват и решават да се оженят.
Тази връзка не е одобрявана от родителите на Драко, които намират Астория за родоотстъпница, но това не спира Драко, двамата се женят и така се ражда Скорпиус Малфой.

Аз продължавам да твърдя, че въпреки грешните идеи на Луциус и Нарциса, те са добри хора. И не можем да очакваме лесно да променят вижданията си, след като са възпитавани по този начин и с тези ценности (и семейство Малфой и семейство Блек са крайни привърженици на чистата кръв).
С историята за конфликта около Астория Грийнграс, Роулинг иска да ни покаже, че наследниците имат отговорността да поправят грешките, допуснати от техните родители. Няма значение, че старото поколение е жертва на предразсъдъците, стига новото поколение да не им се поддава.

Коментари

 1. Драко нали ставаше банкер или нещо от сорта, о той е слидерениц и много добре знае, че предрасъдаците пречат на бизнеса. Забвното е, че макар „ Драко, който се е отказал от идеите за превъзходство на чистокръвните” се жени за „Астория Грийнграс - също чистокръвна вещица”. Нямам нищо против нечистокръвните стого да не са в объкръжението ми =Р

  ОтговорИзтриване
 2. Този коментар бе премахнат от автора.

  ОтговорИзтриване
 3. От коя книга/филм се разбира, чр Ъмбридж е получила доживотна присъда в Азкабан?

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Освен информацията, която Роулинг ни е дала в книгите, има и много допълнителна информация, която ни е дала по други начини. Най-често това става чрез сайта Pottermore. В случая информацията за Ъмбридж е от един уеб чат на Роулинг преди около 10 години.

   Изтриване

Публикуване на коментар

Вижте последните:

Популярни публикации от този блог

Невероятната история на Евана Линч

Герои от Хари Потър във Фантастични животни

Мистерията около съдбата на Лавендър Браун

Защо Волдемор не беше преследван като Гриндълуолд

Имаше ли правосъдие за последователите на Волдемор

Защо Снейп трябваше да убие Дъмбълдор

Коя е Евана Линч от филмите за Хари Потър

Защо Джини е най-подходящата жена за Хари Потър

Още за Нют във Фантастични животни 2 (СПОЙЛЕРИ!)

Подробности за Престъпленията на Гринделвалд (СПОЙЛЕРИ!)