Разделят ли се Луциус и Нарциса след войната

Последният филм за Хари Потър може да е оставил част от публиката с впечатлението, че Нарциса Малфой държи Луциус отговорен за опасността, на която беше изложен синът им. Предполагам затова Bogolyuba Georgieva попита: След войната, когато Драко беше вече в безопасност, Нарциса напусна ли Луциус?

Различават ли се вижданията на Луциус Малфой и Нарциса Блек

Понякога ми се струва, че създателите на филмите нарочно са опростили образа на Нарциса, за да не объркват младите зрители. Посланието на филма, а и на книгата, е ясно - предразсъдъците и дискриминацията са нещо лошо. Нарциса Малфой обаче изигра много важна роля за победата на Хари Потър, следователно, според холувидската склонност да представят нещата само в черно и бяло, не може да е лоша и не може да страда от предразсъдъците на смъртожадните.

Във филма е изпусната една много важна сцена от книгата, която разкрива що за човек е Нарциса. Когато са в магазина за дрехи, тя среща Хърмаяни и се държи ужасно с нея, заради произхода ѝ. Да, вижданията на Нарциса са погрешни, защото така е възпитавана, но това не я прави лош човек. Тя е добър човек, с грешни представи за света.

Никъде в книгата не виждаме намек за напрежение между Нарциса и Луциус. Вероятно двамата заедно са решили да подкрепят Черния лорд, още докато се е опитвал да убеди обществото, че се бори за правата на чистокръвните, а не за собствените си интереси, и двамата заедно са осъзнали, че няма измъкване от пътя, по който са тръгнали.

Нарциса наистина е крайно против Драко да влезе в редиците на смъртожадните, но не обвинява мъжа си, а Волдемор, чиято цел е да накаже Луциус, като пожертва сина му.

Какво става с тях след войната

Тъй като Хари е благодарен на Нарциса за помощта, тя и семейството ѝ са оправдани и не са лежали в Азкабан, макар че и Луциус и Драко бяха смъртожадни (за разлика от Ъмбридж, която никога не беше подкрепяла Волдемор, но все пак получи доживотна присъда).
Това всъщност е много интересна и характерна черта на семейство Малфой, които винаги усещат накъде отиват нещата и знаят кога точно да сменят позициите си, така че накрая да са на страната на победителите.

От Pottermore разбираме, че двамата са останали заедно и не са променили консервативните си виждания. За разлика от Драко, който се е отказал от идеите за превъзходство на чистокръвните.
Когато младият Малфой се запознава с Астория Грийнграс - също чистокръвна вещица, която е променила вижданията си, двамата се влюбват и решават да се оженят.
Тази връзка не е одобрявана от родителите на Драко, които намират Астория за родоотстъпница, но това не спира Драко, двамата се женят и така се ражда Скорпиус Малфой.

Аз продължавам да твърдя, че въпреки грешните идеи на Луциус и Нарциса, те са добри хора. И не можем да очакваме лесно да променят вижданията си, след като са възпитавани по този начин и с тези ценности (и семейство Малфой и семейство Блек са крайни привърженици на чистата кръв).
С историята за конфликта около Астория Грийнграс, Роулинг иска да ни покаже, че наследниците имат отговорността да поправят грешките, допуснати от техните родители. Няма значение, че старото поколение е жертва на предразсъдъците, стига новото поколение да не им се поддава.

Коментари

  1. Драко нали ставаше банкер или нещо от сорта, о той е слидерениц и много добре знае, че предрасъдаците пречат на бизнеса. Забвното е, че макар „ Драко, който се е отказал от идеите за превъзходство на чистокръвните” се жени за „Астория Грийнграс - също чистокръвна вещица”. Нямам нищо против нечистокръвните стого да не са в объкръжението ми =Р

    ОтговорИзтриване
  2. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  3. От коя книга/филм се разбира, чр Ъмбридж е получила доживотна присъда в Азкабан?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Освен информацията, която Роулинг ни е дала в книгите, има и много допълнителна информация, която ни е дала по други начини. Най-често това става чрез сайта Pottermore. В случая информацията за Ъмбридж е от един уеб чат на Роулинг преди около 10 години.

      Изтриване
  4. Наистина ли има училище Хоглортс и дали някой учи там

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Творчески турнир №5: Произведение 5

12-те най-силни жени в Хари Потър

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

Кориците на "Хари Потър" по света

Защо "Фантастични животни 3" не ме радва, а ме плаши

Прокълнатото дете и още 6 начина да се върнем в Хогуортс

Pottermore: Дурмщранг

Корицата на сценария за Престъпленията на Гринделвалд