Николас Фламел - измислен герой или реална личност

Новият трейлър на "Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд" за пръв път ни показа добрият приятел на Дъмбълдор, алхимикът Николас Фламел. Фламел само беше споменат в книгите и филмите за Хари Потър, така че ще е любопитно да разберем повече за него. Пиша това в отговор на въпроса на Velislav Dimitrov: Когато четях "Шифърът на Леонардо", попаднах на познато име - Николас Фламел, и се зачудих какво знаем за него и жена му?

Кой е Николас Фламел в книгите за Хари Потър?

Николас Фламел е единственият човек в романите на Роулинг, който е успял да създаде философският камък, да произвежда неограничено количество злато и да живее почти вечно - близо 7 века.

Благодарение на философския камък, той е бил много богат и е давал огромни състояния за благотворителност. Помагал е на много магьоснически институции, включително на френското училище за магия "Бобатон", в двора на което е построен фонтан с лековита вода, носещ името на Николас и Пърнел Фламел.

В късните си години, той е работил с брилянтния млад магьосник Албус Дъмбълдор, който също се е опитвал да разкрие тайните на алхимията - едно от най-сложните магически изкуства.

През 1992 година, Дъмбълдор убеждава Фламел да се откаже от философския камък и безсмъртието си. Неизвестно кога, през следващите 4 години, алхимикът и жена му умират.

Кой е бил реалният Никола Фламел?

Да, Никола Фламел е бил съвсем реална личност, но информацията, която е достигнала до нас, е допълнена с твърде много слухове, легенди и (ако ми позволите да използвам този модерен в съвремието термин) фалшиви новини.

Легендата за безсмъртния Никола Фламел

Още преди Джоан Роулинг да направи Фламел персонаж в най-продаваната книга на всички времена, френският алхимик се е превърнал в легенда. Един век след смъртта му през 1418 година, във Франция започва да се разпространява слух, че Никола Фламел е натрупал огромното си състояние благодарение на философския камък, рецептата за който е намерил и дешифрирал в древна книга. Говорело се още, че алхимикът е инсценирал смъртта си и това било разкрито от крадец, който отворил гроба му, за да открадне златото, което се предполагало, че е скрито там, но в ковчега не само нямало злато, но нямало и труп.

Истинската история на филантропа Никола Фламел

Това, което знаем със сигурност е, че Фламел е бил много интелигентен човек, роден някъде в първата половина на 14-и век, който натрупал първото си богатство като писар. За по-младите ще уточня, че в средновековието повечето хора са били неграмотни и е имало отделна професия на хора, които са чели и са писали за останалите срещу заплащане.

Когато Никола и Пърнел се женят, семейство Фламел тръгват на пътешествие по света, което тъне в мистерия. Никой не знае къде са били и какво са правили, но когато се връщат във Франция, вече са изключително богати.
Въпреки това двамата живеят скромно и наистина, както е и в света на Хари Потър, дават много пари на болници, училища и църкви.

След смъртта на съпругата си, Никола Фламел сам проектира надгробния си камък (според слуховете скрива върху него алхимични символи) и след няколко години също умира. Къщата, която е обитавал със съпругата си, е продадена, а новите собственици я разбиват на парчета, в търсене на скрито съкровище, но такова няма. Изглежда семейство Фламел не са оставили нищо след себе си - нито съкровище, нито наследници.

Никола Фламел във Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд

От кратката сцена, която видяхме в трейлъра на предстоящия филм, можем да направим няколко заключения и предположения за образа на Фламел в света на Хари Потър.

Очевидно той ще помогне по някакъв начин на Нют Скамандър и ще се срещне с мъгъла Джейкъб Ковалски. Много е възможно Дъмбълдор да е изпратил Нют именно при Фламел, защото е предполагал, че Гриндълуолд ще се опита да се добере до него или защото е сметнал, че философският камък може да помогне на Кридънс.

Интересен е и външният вид на алхимика, който изглежда блед и много крехък. Фламел сякаш всеки момент ще се разпадне и когато Джейкъб хваща ръката му, се чува зловещо изпукване. Очевидно философският камък има своите ограничения по отношение на поддържането на живота.

Много е вероятно да се окаже, че Пърнел Фламел във филмите за Нют ще бъде малък човек. Това е интересно, защото досега, макар няколко човека с нисък ръст да са изпълнявали роли, те винаги са били на същества и животни, а не на хора.
Ниската жена беше показана на един от постерите за филма, но не мога да намеря никаква информация за нея, така че предстои да разберем коя е.

Как е правилно да се произнася името на Фламел - Николас или Никола?

Сигурно сте забелязали, че на различни места в тази статия използвам различни имена за героя. Причината е, че в това отношение има несъответствие в преводите на "Хари Потър". В първата книга, превод на Теодора Джебарова, името е изписано като Николас, а в последната, превод на Емилия Масларова, името е Никола.

На английски, името се произнася като Николас или по-скоро като Никълъс, затова Теодора Джебарова е избрала да го преведе по този начин. На френски обаче, името е Никола и Емилия Масларова е избрала да бъде по-близо до оригиналния език.
Хубаво щеше да е новият превод да е съобразен със стария, макар и да става ясно за кого се говори. Всъщност и двете са донякъде правилни, малко като с името на Гриндълуолд/Гринделвалд.

В новия филм вече няма съмнение за името, защото чухме самият Фламел да го произнася като Никола

Коментари

  1. В училище учихме за него. Бил е реален човек!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Вижте последните:

Популярни публикации от този блог

Невероятната история на Евана Линч

Герои от Хари Потър във Фантастични животни

Мистерията около съдбата на Лавендър Браун

Защо Волдемор не беше преследван като Гриндълуолд

Имаше ли правосъдие за последователите на Волдемор

Защо Снейп трябваше да убие Дъмбълдор

Коя е Евана Линч от филмите за Хари Потър

Защо Джини е най-подходящата жена за Хари Потър

Още за Нют във Фантастични животни 2 (СПОЙЛЕРИ!)

Подробности за Престъпленията на Гринделвалд (СПОЙЛЕРИ!)