Изискват ли жертва магиите в Хари Потър

Има ли цена магията в "Хари Потър"? За това се чуди Спасимир Игнатов, който попита: В доста от фентъзитата магията не само дава, но и взима от магьосника, а такова нещо не съм зебелязал в поредицата. Защо Роулиг е оставила магията да се вихри и дали това в крайна сметка няма до обрече магьосниците?

В "Хари Потър" също има магии, които вземат нещо от магьосника. Например магиите, които убиват, разделят душата, а създаването на хоркрукс нанася поражения върху външния вид на магьосника.

Причината да изглежда че Хари Потър и приятелите му могат да правят каквото пожелаят, без никакви последици е, че като цяло магьосниците използват магии само за най-обикновени ежедневни неща. Малко са онези, които наистина правят могъщи магии и повечето от тях са обявени за черни магьосници.

Откъде идва магията

Преди много време публикувах поредица статии за мистериите в "Хари Потър" и я завърших със статия за магията, която според мен е най-голямата мистерия в цялата книга. Ние не знаем нито как е възникнала, нито защо някои я имат, а други не. Можем само да предполагаме.

Според мен магията съществува извън самите магьосници, а не произлиза от тях. Те са като антени, които я улавят и чрез определени действия и думи я насочват. Най-лесният начин да се канализира магията от магьосника към определена цел е като се използва магическа пръчка.

Може ли магията да навреди на човека, който я прави

Това отново е само предположение, но според мен на теория магията може да навреди на магьосника, ако е твърде мощна за способностите му. Все едно някой много пълен човек да опита да обуе тесен чорапогащник и да го скъса.
На практика обаче това няма как да се случи, защото магьосник не може да направи магия, която да е извън способностите му. Ако опита, просто нищо няма да се получи.

Според мен единственото, което магията отнема на магьосника, е времето, което е отделил, за да се подготви да я направи. Някои по-лесни заклинания се усвояват за минути, но има и такива магии (като тази за превръщане в животно), които изискват много време, постоянство и труд.

Заключение

Не обичам да пиша такива статии, в които има само спекулации и почти никакви факти, но магията като феномен не е много добре обяснена в книгите за Хари Потър. Не е и задълбочено изследвана от самите магьосници, които предпочитат да се занимават с практическата, а не с теоретичната част на това изкуство.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Имаше ли правосъдие за последователите на Волдемор

Творчески турнир №5: Произведение 5

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Краят на мъгълофобията и началото на новото Хари Потър фенство

Магьоснически игри и спортове

Понеделнишко препитване: Майките в "Хари Потър"

Как Снейп спаси Хари Потър, без да иска

Била ли е някога майка Макгонъгол и имала ли е съпруг

Мистериите в Хари Потър: Любовта