Магьосническите войни в Хари Потър

Понякога читателите на блога ми зарават много интересни въпроси, на които няма как да дам отговор, макар самият аз много да искам да го разбера. Така направи и Bogolyuba Georgieva, когато попита: Коя е била първата магьосническа война някога?
Не знам това, но ще споделя всичко, което знаем за магьосническите войни.

Срещу кого воюват магьосниците

За да говорим за война, трябва да имаме предвид организирани действия на поне две враждуващи групи. Следователно, първите войни трябва да са били след като се е създала магьосническата общност преди около 10 века.

Като цяло магьосниците са миролюбиви - когато през средновековието започват масовите гонения на вещици, вълшебниците решават да се изпокрият, вместо да се бият за свободата си. Има и такива, които са готови на всичко, за да постигнат целите си. Това обикновено са черни магьосници, които желаят да увеличат властта си или магическата си сила. С тях обикновено се занимават аврорите и рядко имат достатъчно последователи, за да използваме думата "война".

Ако не броим трите големи магьоснически войни, на които ще обърна внимание по-късно, единствените други сериозни конфликти, за които знаем, са с таласъмите.
Магията е разделена основно между две раси - на хората и таласъмите, но тъй като хората са по-силни, заради магическите си пръчки, често поставят таласъмите в подчинение. А таласъмите са горди и непокорни същества и историята помни много таласъмски бунтове, най-забележителните от които са през 1612 и през 1752. Дори днес съществуват нелегални таласъмски организации, които желаят да се освободят от властта на Международната конфедерация на магьосниците.

Таласъмите не са единствените същества, които създават проблеми на министерството. Имало е конфликти с великани, върколаци и дори кентаври, но само таласъмите действат достатъчно организирано и целенасочено, че да можем да говорим за война.

Войните на Волдемор

Британските магьосници все още си спомнят войните срещу Волдемор. За разлика от другите черни магьосници, Волдемор не действаше сам, макар и според някой именно той да е най-силният магьосник на всички времена Обедини голяма част от британската магьосническа общност около себе си. Успя да постигне това, като засегна една от най-болните теми на това общество - проблема за чистокръвието.

През първата война, Волдемор действаше открито и макар да беше обявен за черен магьосник от британското министерство на магията, имаше подкрепата на много от най-влиятелните магьоснически семейства. Тази война завърши, както знаете, през 1981 година, когато, най-неочаквано и на върха на силата си, Волдемор изчезна.

Втората война се водеше тайно през по-голямата част от времето. Волдемор опита да запази завръщането си в тайна максимално дълго и това му даде шанс да превземе министерството. Войната завърши със смъртта на Волдемор на 2 май 1998 година.

И макар Волдемор да вдъхваше ужас във всички британски магьосници, а вероятно и в магьосниците по света, тези две войни бяха предимно локални. Друг магьосник успя да създаде много по-голям хаос с дейността си.

Войната на Гелърт Гринделвалд (Гриндълуолд)

През първата половина на 20-и век, един магьосник си постави за задача да промени това, което според него, а и според много други, е най-голямата несправедливост спрямо магьосниците - Указът за секретност.

Гелърт Гриндълуолд успя да събере последователи от целия свят и се превърна в най-големия враг на Международната конфедерация на магьосниците. Неговата кауза, за разлика от тази на Волдемор, не беше егоистична, а първият му съмишленик беше самият Албус Дъмбълдор, който се оказа и най-големият му враг накрая.

Няма да навлизам в подробности за тази война, защото имаме невероятната възможност да разберем повече за нея тази есен и през следващите няколко години. Джоан Роулинг реши да ни разкаже историята на Гринделвалд в новата си поредица "Фантастични животни". Чакаме с нетърпение!

Коментари

  1. Магьосниците участват ли във войните на магалите?

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Вижте последните:

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

3 причини Моли Уизли да е най-подходяща да убие Белатрикс

Хари Потър 8 все пак ще стане филм!!!

Мел - победителка от творческия турнир

Госпожа Уизли - неща, които може да сте забравили (или да не знаете)

Още едно доказателство, че ще видим Германия във "Фантастични животни 3"

Новият роман на Джоан Роулинг излиза в България още през декември

Домовете на Хогуортс - представени ли са равностойно

Понеделнишко препитване: Домовете в "Хогуортс"

Проклятията в Хари Потър

Свещените 28 - чистокръвните родове на Великобритания