Имаме ли нужда от "genderswap" Хари Потър

Да обвиниш "Хари Потър" в сексизъм звучи безумно, но и това се е случвало. И въпреки че винаги е лесно да оборим или да игнорираме тези твърдения (самата Роулинг неведнъж е била жертва на дискриминация заради пола си), в киното и телевизията все повече се засилва тенденцията на genderswap-ването - литературни или филмови персонажи мъже да бъдат изигравани наново от жени. Въпрос на време е някой да поиска и genderswap "Хари Потър".

Пиша това заради въпроса на Ginny Potter: Какво щеше да стане, ако Хари Потър се беше родил момиче?
Темата на статията да е малко по-различна, все пак и въпросът ще получи отговор.

Какво щеше да стане, ако Хари Потър беше момиче

Според мен ако беше момиче, Хари щеше да е по-емоционален, по-подреден и да се интересува повече от външния си вид. Това обаче са точно тези стереотипи, заради които човек бива обвиняван в сексизъм.
Всъщност, Роулинг се е постарала да създаде един по-неутрален образ, в който лесно могат да се разпознаят и момчета и момичета. А полът му е избран, за да бъде книгата по-интересна на момчетата, които преди 20 години бяха основните читатели на фентъзи литературата, но оттогава насам това много се промени и то до голяма степен благодарение на Роулинг.

И въпреки че женският Хари нямаше да бъде много по-различен от мъжкия, доста други неща трябваше да се променят. Например, на кого щеше да прилича Хари и в кого щеше да е влюбен Снейп? Това може да изглежда като незначителна подробност, но феновете знаят, че тази любов е в основата на сюжета.
И ако Хари беше момиче, момче ли щеше да е Джини? Или Хари(ета) пак щеше да си пада по момичета?
Всичко това не е невъзможно да се направи, но според мен е излишно, защото няма да даде нищо на историята, освен така търсеното в днешно време "разнообразие", което не е лошо, стига да не се прави за сметка на качеството, както доста често се случва.

Женските образи в Хари Потър

В книгата си Роулинг се е постарала да ни покажа жената във всичките ѝ форми - майката, приятелката, ученият, войнът и т.н. Това, че главният персонаж е момче, няма никакво значение и даже, ако се вгледаме малко повече в историята, че осъзнаем, че Волдемор беше победен не толкова от Хари, нито от Дъмбълдор, колкото от две жени - Лили и Хърмаяни. Ако Лили не беше умряла, Дъмбълдор нямаше да може да създаде плана си и ако Хърмаяни не беше водила Хари, той нямаше да може да го изпълни.

Клишето Лавендър Браун

Докато се подготвях за тази публикация, попаднах на няколко статии от феминистки, които са много сърдити на Роулинг за образа на Лавендър Браун, който според тях е клиширан и обиден за жените като цяло. Аз обаче съм сигурен, че всички можете да се сетите поне за една Лавендър Браун в живота си. Роулинг, която никога не е била Лавендър Браун, но многократно се е сблъсквала с такива, има пълното право да ѝ се присмива в книгата си, както се присмива на глупавия мачо Кормак Маклагън (един не по-малко клиширан образ, който обаче явно не обижда никого).

Жената психопат Белатрикс Лестранж

Преди време писах статия за най-силните жени в "Хари Потър", в която включих Белатрикс и един от читателите на блога изрази несъгласието си с моето мнение, защото, според него, Белатрикс не е силна, а е психопат. Според мен обаче именно образът на жената психопат много липсва в киното и литературата.

Да, има доста жени злодеи (не колкото мъже злодеи, но все пак има), но истинските психопати сред жените се срещат изключително рядко. Сякаш някой се страхува, че женската аудитория ще се засегне, ако бъде включен такъв герой.
Роулинг постъпва смело, като прави най-верния последовател на Волдемор жена, която много често дори го засенчва по злоба и кръвожадност. И експериментът ѝ се оказа успешен, защото Белатрикс е най-харесваният смъртожаден (вероятно след Снейп) и един от най-великите злодеи.

Трябва ли да има "genderswap" Хари Потър

Според мен като цяло идеята да се променя полът на популярни персонажи, вместо да се измислят нови, е глупава, но когато става въпрос за "Хари Потър", е напълно излишна. Ако при някоя от следващите екранизации, каквито несъмнено ще има, това бъде направено, ще е само опит за допълнително привличане на вниманието. Както вкарването на черна Хърмаяни в "Хари Потър и прокълнатото дете", само защото Джак Торн не познава историята достатъчно, за да използва някой от останалите чернокожи персонажи.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Имаше ли правосъдие за последователите на Волдемор

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Творчески турнир №5: Произведение 5

Краят на мъгълофобията и началото на новото Хари Потър фенство

Магьоснически игри и спортове

Понеделнишко препитване: Майките в "Хари Потър"

Как Снейп спаси Хари Потър, без да иска

Била ли е някога майка Макгонъгол и имала ли е съпруг

Мистериите в Хари Потър: Любовта