Кой е най-големият фен на Хари Потър

Често казвам, че съм най-големият фен на "Хари Потър" и понякога се намират хора, които да оспорват тази самоприсъдена титла . Истината е, че колкото и да се борим за "първенство" сред феновете на поредицата, има само един човек, който може да се похвали с истинска и неподправена любов към света на магията - авторката Джоан Роулинг.

Какво е "Хари Потър" за Джоан Роулинг?

Без да омаловажаваме значението на "Хари Потър" като източник на значително богатство за писателката, романите за магическия свят имат много по-голяма стойност за нея.

Запознатите с историята на Роулинг знаят, че идеята за романа ѝ хрумва малко преди смъртта на майка ѝ, след която Джоан заминава за Португалия, където се омъжва, има нещастен живот и се прибира в Шотландия като самотна майка, която оцелява на социални помощи. И през цялото това време, единственото спасение от този нещастен начин на живот е светът на магьосниците.

През годините след смъртта на майка ѝ, Роулинг започва често да се потапя в света на магията, който съществува само в главата ѝ. Заедно с героите на бъдещите книги, тя обикаля улица Диагон-али и коридорите на "Хогуортс".
Писателката създава десетки карти, списъци и илюстрации, измисля предисториите на герои, които ще се появят на бял свят след много години и пише първите глави на всеки от седемте романа, заедно с епилога на последния.

Едва през 1995 г. - 5 години след като ѝ хрумва идеята за момчето магьосник, Роулинг се захваща с писането на романите и приключва 12 години по-късно, когато вече целият свят познава персонажите и света, които някога са били само във въображението ѝ.

Какво са героите от "Хари Потър" за Джоан Роулинг?

Както вече стана ясно, Роулинг е познавала всеки от персонажите, преди да започне да пише за тях, а в някои случаи, като например с Лупин и Луна, години преди да стигне до тяхната роля в историята. За нея те са много повече от герои в книгата ѝ. Те са ѝ приятели.

Затова, когато е трябвало някой от тях да умре, за Роулинг е било изключително трудно да пише тези части от книгата. На нас ни е лесно да разберем какво е чувствала тя, защото всички сме страдали за един или друг персонаж.

Какво е днес "Хари Потър" за Джоан Роулинг?

Днес писателката е една от най-богатите жени на света, щастливо омъжена е и има три деца. Продължава с писането на романи, а отскоро вече се проявява доста успешно и като сценарист.
Но това не значи, че Джоан Роулинг е забравила "Хари Потър", защото вече няма нужда да се крие в неговия свят от нещастията в нашия. Тя продължава често да говори и да пише за света на магията и да го развива, създаде сайта Pottermore и започна поредицата "Фантастични животни".

Можем да сме сигурни, че както и да се развие животът на Джоан Роулинг, каквито и успехи да има в бъдеще, тя винаги ще си остане най-големият фен на "Хари Потър".

Коментари

Вижте последните:

Популярни публикации от този блог

Невероятната история на Евана Линч

Герои от Хари Потър във Фантастични животни

Мистерията около съдбата на Лавендър Браун

Защо Волдемор не беше преследван като Гриндълуолд

Имаше ли правосъдие за последователите на Волдемор

Защо Снейп трябваше да убие Дъмбълдор

Коя е Евана Линч от филмите за Хари Потър

Защо Джини е най-подходящата жена за Хари Потър

Още за Нют във Фантастични животни 2 (СПОЙЛЕРИ!)

Подробности за Престъпленията на Гринделвалд (СПОЙЛЕРИ!)