Кой е най-големият фен на Хари Потър

Често казвам, че съм най-големият фен на "Хари Потър" и понякога се намират хора, които да оспорват тази самоприсъдена титла . Истината е, че колкото и да се борим за "първенство" сред феновете на поредицата, има само един човек, който може да се похвали с истинска и неподправена любов към света на магията - авторката Джоан Роулинг.

Какво е "Хари Потър" за Джоан Роулинг?

Без да омаловажаваме значението на "Хари Потър" като източник на значително богатство за писателката, романите за магическия свят имат много по-голяма стойност за нея.

Запознатите с историята на Роулинг знаят, че идеята за романа ѝ хрумва малко преди смъртта на майка ѝ, след която Джоан заминава за Португалия, където се омъжва, има нещастен живот и се прибира в Шотландия като самотна майка, която оцелява на социални помощи. И през цялото това време, единственото спасение от този нещастен начин на живот е светът на магьосниците.

През годините след смъртта на майка ѝ, Роулинг започва често да се потапя в света на магията, който съществува само в главата ѝ. Заедно с героите на бъдещите книги, тя обикаля улица Диагон-али и коридорите на "Хогуортс".
Писателката създава десетки карти, списъци и илюстрации, измисля предисториите на герои, които ще се появят на бял свят след много години и пише първите глави на всеки от седемте романа, заедно с епилога на последния.

Едва през 1995 г. - 5 години след като ѝ хрумва идеята за момчето магьосник, Роулинг се захваща с писането на романите и приключва 12 години по-късно, когато вече целият свят познава персонажите и света, които някога са били само във въображението ѝ.

Какво са героите от "Хари Потър" за Джоан Роулинг?

Както вече стана ясно, Роулинг е познавала всеки от персонажите, преди да започне да пише за тях, а в някои случаи, като например с Лупин и Луна, години преди да стигне до тяхната роля в историята. За нея те са много повече от герои в книгата ѝ. Те са ѝ приятели.

Затова, когато е трябвало някой от тях да умре, за Роулинг е било изключително трудно да пише тези части от книгата. На нас ни е лесно да разберем какво е чувствала тя, защото всички сме страдали за един или друг персонаж.

Какво е днес "Хари Потър" за Джоан Роулинг?

Днес писателката е една от най-богатите жени на света, щастливо омъжена е и има три деца. Продължава с писането на романи, а отскоро вече се проявява доста успешно и като сценарист.
Но това не значи, че Джоан Роулинг е забравила "Хари Потър", защото вече няма нужда да се крие в неговия свят от нещастията в нашия. Тя продължава често да говори и да пише за света на магията и да го развива, създаде сайта Pottermore и започна поредицата "Фантастични животни".

Можем да сме сигурни, че както и да се развие животът на Джоан Роулинг, каквито и успехи да има в бъдеще, тя винаги ще си остане най-големият фен на "Хари Потър".

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Имаше ли правосъдие за последователите на Волдемор

Творчески турнир №5: Произведение 5

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Краят на мъгълофобията и началото на новото Хари Потър фенство

Магьоснически игри и спортове

Понеделнишко препитване: Майките в "Хари Потър"

Как Снейп спаси Хари Потър, без да иска

Била ли е някога майка Макгонъгол и имала ли е съпруг

Мистериите в Хари Потър: Любовта