Как се влиза в общите стаи на домовете

Всеки от четирите дома на "Хогуортс" има обща стая, която се намира някъде в замъка и е тайна за учениците от всички останали домове. Днес ще ви припомня какво знаем за входовете на тези стаи, защото бях провокиран от въпроса на Bogolyuba Georgieva: Когато ученик от Рейвънклоу не може да отговори на загадката, какво прави, за да влезе в общата си стая?

Рейвънклоу

Общата стая на Рейвънклоу се намира на една от кулите на замъка, а до нея води тясна спираловидна стълба. Вратата на стаята единствена от четирите не е скрита, но за да влезе човек, трябва да отговори на логическата загадка на чукалото с форма на орел.

Това е много хитър начин за защита, защото повечето магьосници нямат логическо мислене, но също така може да се окаже и проблем за учениците от дома, защото ако някой не може да отговори на въпроса, трябва да изчака, докато някой друг не отговори и не го пусне.
Според мен закъсалите ученици могат да получават и помощ отвътре, защото в "Хари Потър и даровете на смъртта" видяхме, че в общата стая не е трудно да чуеш какво се случва пред вратата. Може би именно затова орелът е сложен върху чукало - ако не можеш да се сетиш, ще почукаш и някой отвътре ще се отзове. Бъдещите Рейвънклоувци обаче трябва да внимават да не объркат отговора след някоя куидична победа, защото тогава едва ли някой от празнуващите вътре ще ги чуе.

Грифиндор

Най-скучната стая, всичко си знаем - картина и парола. Пак е на една от кулите.

Слидерин

Общата стая на Слидерин е една от най-добре скритите. Вратата е в подземията и е замаскирана, така че няма как да се различи от стената, ако не знаеш къде е. Подобно на общата стая на Грифиндор, за да влезеш се нуждаеш от парола, която се сменя на всеки две седмици.

Хафълпаф

Общата стая на Хафълпаф е скрита близо до кухните зад купчина бъчви. За да влезеш, трябва да почукаш по правилните бъчви в определен такт. Ако объркаш бъчвата или такта, някоя от останалите бъчви ще се отвори и ще те залее с оцет. По този начин нарушителят не само ще бъде наказан, но и ще може лесно да бъде "надушен" след това. Общата стая на Хафълпаф е единствената със защитна система, която цели да прогони нарушителите.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Кога и на каква възраст умира Волдемор (70% от вас не знаят или не могат да сметнат)

Професор Спраут - героинята, която понякога забравяме

Какво знаем за дименторите

Кой е Джейми Кембъл Бауър от Хари Потър и Фантастични животни

4 причини никога да не ни омръзва да препрочитаме "Хари Потър"

Дейли Потър, или как веднъж решихме да препрочитаме "Хари Потър" и не спряхме 10 години

"Икабог" излиза и в България през ноември, а илюстрациите ще бъдат на български деца

Краят на мъгълофобията и началото на новото Хари Потър фенство