Защо Хърмаяни не е в Рейвънклоу

Хърмаяни Грейнджър е най-умната ученичка в "Хогуортс" по времето на Хари Потър, затова много хора се чудят защо не е разпределена в дома, който най-много се гордее с ума на своите ученици - Рейвънклоу.

Иви Гущанова: Според мен Хърмаяни би трябвало да бъде в „Рейвънклоу“. Знам, че тя открива стойността на приятелството и смелостта,но тя пасва по-добре в „Рейвънклоу“. Тя се надява да попадне в „Грифиндор“, но няма нищо против това да бъде в дома „Рейвънклоу“. Вие как мислите?
Йоана Плачкова: Защо според теб Хърмаяни не е в Рейвънклоу?

Защо Хърмаяни е в Грифиндор?

Според мен причината Хърмаяни да не е в Рейвънклоу е, че сама е избрала да е в Грифиндор. Знаем, че шапката е склонна да се съобразява с желанията на учениците, понякога дори повече, отколкото с реалните им заложби.
Като доказателство, че Хърмаяни и шапката може да са имали дебат по въпроса за разпределянето, можем да посочим това, че момичето стоя доста дълго време на столчето. Както знаете, шапката много рядко отделя повече от 5 минути на ученик. Хърмаяни не надмина това време, но все пак беше сравнително трудна за разпределяне.

Младото момиче беше направило избора си още преди да иде в училището - докато разговаряше с Хари във влака му каза, че предпочита да е в Грифиндор. Призна, че е "поразпитала" и е стигнала до заключението, че това е най-добрият дом. За съжаление не знаем кого е разпитвала, но предполагам, че е бил някой грифиндорец.

Основният аргумент на Хърмаяни, за да иска да е именно в дома на Грифиндор, е това, че там е учил Албус Дъмбълдор - най-важният магьосник в целия свят по това време.

Щеше ли Рейвънклоу да е по-подходящ дом за Хърмаяни?

Въпреки, че се води домът на умните, а Хърмаяни е много умна, не мисля, че Рейвънклоу щеше да е много подходящ дом за нея. Една от основните характеристики на Рейвънклоувци е абстрактното им мислене, докато Хърмаяни е напълно прагматична. Тя нямаше да се чувства добре сред хора като Луна Лъвгуд и щеше да се нервира всеки път, когато съучениците ѝ започваха да водят дълбокомислен разговор по тема, от която няма никаква полза.

Освен това Хърмаяни показа, че е подходяща за Грифиндор, защото често беше склонна да се впуска в необмислени приключения. И ако кажете, че за това е виновно влиянието на Хари и Рон, аз ще се съглася, защото фактът, че те променят нея, а не обратното, я прави по-подходяща за дома, в който е, отколкото за дома, в който я пращат някои от читателите.

Струва ми се, че ако беше отишла в Рейвънклоу, Хърмаяни щеше да е нещастна, защото веднага щеше да влезе в съревнование с останалите рейвънклоувци. Щеше да ги побеждава във всичко, щеше да има най-добрите оценки и щеше да бъде мразена от много хора. Никога нямаше да има приятели като Хари и Рон и, както съм споделял в предишни теории, щеше да се превърне в много неприятен човек.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Имаше ли правосъдие за последователите на Волдемор

Творчески турнир №5: Произведение 5

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Краят на мъгълофобията и началото на новото Хари Потър фенство

Магьоснически игри и спортове

Понеделнишко препитване: Майките в "Хари Потър"

Как Снейп спаси Хари Потър, без да иска

Била ли е някога майка Макгонъгол и имала ли е съпруг

Мистериите в Хари Потър: Любовта