Какво знаем за Нужната стая от Хари Потър

Започвам тази статия с предупреждение, че заглавието е подвеждащо - в "Хари Потър" няма почти никаква информация за вълшебната стая, в която всеки би искал да попадне. Пиша това, като отговор на въпроса на Bogolyuba Georgieva: Нужната стая функционира ли след пожара на Краб?

Нужната стая - тайна пред очите на всички

За пръв път нужната стая се появява в "Хари Потър и орденът на феникса", но почти със сигурност можем да кажем, че Дъмбълдор я спомена още в предишната книга, в разговора си за Стаята с нощните гърнета.
Феновете имат теории, според които стаята се е появявала в ситуации и в по-ранните книги, може би дори още в "Хари Потър и философският камък".

Защо не можем да сме сигурни кога и дали изобщо сме виждали стаята, преди Доби да я покаже на Хари Потър? Ами, това е част от магията на стаята - тя се появява пред човек, само когато наистина има нужда от нея, дали за да скрие нещо (каквото очевидно е най-честото ѝ предназначение) или за да скрие някого (за каквото са я използвали веднъж Фред и Джордж, докато са бягали от Филч), или пък просто за да се облекчиш, като Дъмбълдор. И след като е изпълнила предназначението си, човек не може да я намери отново, защото вече няма толкова силна нужда от нещото, което е имало в нея.

В продължение на 10 века, стотици хиляди ученици са попадали на стаята и никога не са се връщали отново. Малцина изобщо са разбрали как да я открият втори път и очевидно един от тях е бил Том Риддъл, който обаче е смятал, че е единственият, разгадал мистерията.
И въпреки, че стаята е толкова потайна, всяка година има стотина обитатели на замъка, които знаят за нея - домашните духчета. Очевидно те използват стаята често, за да се отървават или за да откриват неща, които им трябват. Не знаем как и кога духчетата са открили Нужната стая, но предполагам, че са знаели за нея от самото начало.

Нужната стая може да изпълни почти всяка молба, стига желанието да е искрено, а молбата да е формулирана достатъчно ясно. Например, Хари не беше пожелал стаята да скрива доказателствата за ВОДА и когато Ъмбридж я намери, понеже силно искаше да изобличи организацията, стаята ѝ предостави доказателствата. От друга страна Драко, който беше пожелал да бъде неоткриваем в стаята, остана в безопасност, дори когато Хари силно желаеше да разбере какво прави той там.
От всички потребители на стаята, най-добре умееше да я контролира Невил Лонгботъм.

Нужната стая след Пъклоогъня

По време на Битката за Хогуортс, в стаята беше подпален особено опасният Пъклоогън, който е неконтролируем и и унищожава всичко по пътя си, дори хоркрукси. Може ли стаята да оцелее след такъв изпепеляващ пожар?

Според мен може, ако се намери човек, който достатъчно силно да иска стаята да продължи да съществува. И за голям късмет, такъв човек работи в училището. Невил Лонгботъм, който най-добре от всички можеше да общува със стаята, започна работа в училището като преподавател по Билкология. Със сигурност му се е наложило да използва стаята, дори само за да крие бутилките от Огнено уиски, с което (поне така се говори) той и жена му злоупотребяват.

Но дори да не вярваме на спекулациите на Рита Скийтър за алкохолизма на Невил и Хана, все пак можем да сме сигурни, че Невил ще се погрижи стаята да бъде в безопасност, заради ужасната, но и прекрасна година, когато се криеше там, по време на режима на Снейп.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Имаше ли правосъдие за последователите на Волдемор

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Творчески турнир №5: Произведение 5

Краят на мъгълофобията и началото на новото Хари Потър фенство

Магьоснически игри и спортове

Понеделнишко препитване: Майките в "Хари Потър"

Как Снейп спаси Хари Потър, без да иска

Била ли е някога майка Макгонъгол и имала ли е съпруг

Мистериите в Хари Потър: Любовта