Джъд Лоу за ролята му като Албус Дъмбълдор

С нетърпение чакаме да видим кои герои от "Хари Потър" ще се появят в поредицата "Фантастични животни". Засега най-много се вълнуваме за Албус Дъмбълдор, чиято роля ще бъде изпълнена от актьора Джъд Лоу. В интервю за Entertainment Weekly, Лоу ни даде малко повече информация за филма и за изграждането на образа.

Дъмбълдор и Нют Скамандър

Според Лоу, Дъмбълдор се възхищава на Нют заради това, че винаги иска да направи правилното нещо. Друга причина да го харесва е способността на Нют да вижда красивото и в най-страшните зверове, а самият Дъмбълдор вижда себе си донякъде като звяр.
От своя страна Нют винаги казва на Дъмбълдор, когато не е съгласен с него.

За изграждането на образа

С ролята си във "Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд", Джъд Лоу поема щафетата от големи британски актьори, като покойния Ричард Харис и Майкъл Гамбън. Попитан дали предишните актьори в образа са повлияли на играта му, Лоу отговори, че си е мислел за тях, докато е снимал филма, но освен това се е постарал да изгради образа по различен начин, защото между познатия ни Дъмбълдор и този, който ще видим през ноември, има почти 100 години разлика (всъщност са само 64 години).

Разбира се, нямаше как да бъде подмината темата за сексуалната ориентация на Дъмбълдор. Преди няколко месеца режисьорът Дейвид Йейтс възмути гей обществото, като заяви, че сексуалната ориентация на Дъмбълдор няма да бъде изрично подчертана.
Според Джъд Лоу причината за това е, че сексуалната ориентация не е задължително определяща за същността на хората. "Това, което е гениално при Роулинг, е начинът, по който изгражда героите и ги разкрива малко по малко. В началото на този филм научаваме малко за миналото на Дъмбълдор. Персонажите и отношенията им ще се развиват и разкриват в следващите филми."

За Албус Дъмбълдор през 1927

В интервюто си, 45-годишният Джъд Лоу споделя, че му е смешно, когато хората говорят за него като за "младия Дъмбълдор", защото става въпрос за човек с почти половин век опит. По-мъгълските стандарти Дъмбълдор е по-скоро човек на средна възраст, отколкото млад.

Много интересна тема е засегната в интервюто, когато става дума за професията на Дъмбълдор. От известно време подозирахме, че Дъмбълдор може би не е преподавал Трансфигурация по това време - виждали сме го да преподава заклинанието Ридикулус на младия Нют Скамандър.
Ако се съди по думите на Джъд Лоу, Дъмбълдор няма да преподава Трансфигурация и през 1927 г., когато се развива действието на втория филм. Това значи, че по някое време в следващите филми ще имаме възможност да видим как и защо Дъмбълдор решава да смени предмета, който преподава, защото със сигурност знаем, че десет години по-късно, когато в училището постъпва Том Риддъл, Дъмбълдор вече преподава трансфигурация.

В интервюто си Джъд Лоу отказва да потвърди, че професорът е учител по Защита срещу черните изкуства, но можем да го предположим почти със сигурност.

За Гриндълуолд и Бъзовата пръчка

В интервюто става дума и за Бъзовата пръчка и както всички фенове знаят, по това време тя все още не е била собственост на Дъмбълдор. Пръчката обаче беше показана на някои от промоционалните снимки и я има нарисувана на корицата на сценария, който ще излезе заедно с филма, така че може да сме сигурни, че ще има важна роля.

Друго, което можехме да се досетим, но сега е официално потвърдено е, че във филма няма да има общи сцени между Джъд Лоу като Дъмбълдор и Джони Деп като Гриндълуолд. Ако информацията, която имаме от "Хари Потър" е вярна, двамата ще се срещнат само веднъж - в знаменития дуел през 1945 г.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Имаше ли правосъдие за последователите на Волдемор

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Творчески турнир №5: Произведение 5

Краят на мъгълофобията и началото на новото Хари Потър фенство

Магьоснически игри и спортове

Понеделнишко препитване: Майките в "Хари Потър"

Как Снейп спаси Хари Потър, без да иска

Била ли е някога майка Макгонъгол и имала ли е съпруг

Мистериите в Хари Потър: Любовта