Защо Джеймс Потър тормозеше Сивиръс Снейп

На много хора им се иска да харесват Джеймс Потър, защото е баща на Хари Потър и е източник на смелост и вдъхновение за момчето. В същото време се е сържал ужасно със Снейп. Sergei Georgiev попита: Защо Джеймс толкова е тормозил Съвиръс, той знаел ли е за малката „афера” на Лили и Сивиръс?

Трудно е да определим мотивацията на Джеймс, защото всичко, което знаем за него, дойде само от спомените на други хора. Все пак ми се струва, че три са основните причини бащата на Хари да се държи толкова зле с бъдещия учител по отвари.

Защото е разглезено богаташче

В "Хари Потър и философският камък" Дъмбълдор каза на Хари, че отношенията между Джеймс и Снейп са били като тези между Хари и Драко, оставяйки момчето погрешно да си мисли, че баща му е бил на неговото място, а Снейп на това на Драко.

Всъщност, след като прочетохме "Хари Потър и даровете на смъртта" разбрахме, че е било точно обратното и Джеймс Потър е бил този, който е започнал да тормози Снейп още от първия им ден в училището.

За разлика от Снейп, който е живял в бедност и без любов в семейството, Джеймс е получавал всичко, което е желаел, от родителите си, които са били вече много стари и са знаели, че няма да имат други деца.

В никакъв случай не искам да кажа, че това е била единствената причина за отношението на Джеймс (затова статията има още две подточки), но със сигурност е единствената причина при първия им сблъсък във влака. Или, както самият Джеймс го синтезира в няколко думи - мразел го е просто защото съществува.

Защото е грифиндорец

С това изобщо не искам да кажа, че грифиндорци са лоши хора. Всъщност е точно обратното - склонни са да помагат винаги и на всеки... стига да не е слидеринец.

Отношенията между домовете на Грифиндор и Слидерин винаги са били много обтегнати, но никога чак толкова, колкото по времето, когато Джеймс и Сивиръс са ученици.
По това време Волдемор все още е набирал сили, имал е огромна популярност сред старите магьоснически родове (повечето от които са в Слидерин)  и се е гордеел, че е наследник на самия Салазар Слидерин.

Няма начин толкова мащабен конфликт да е останал само извън стените на "Хогуортс" и много деца са постъпвали в училището с идеята, че като завършат ще станат или смъртожадни, или ще се борят срещу тях. Джеймс нападна Снейп във влака, не само защото не го харесва визуално, но и защото другото момче заяви желанието си да бъде в Слидерин. Всеки слидеринец щеше да получи същото отношение и си спомнете, че то засегна малко дори Сириус.

Защото е влюбен в Лили

И последната причина, както се сети и Sergei Georgiev, е Лили. Тук е важно да уточня, че между Снейп и Лили никога не е имало "афера", или поне ние нямаме основания да мислим така. Двамата просто са били много добри приятели, но с напредването на възрастта им и след разпределянето по домове, Лили е започнала да се отдалечава от Снейп, докато той е започнал да се вманиачава по нея до степен, която направо е притеснителна.

Няма как Джеймс да не е забелязал приятелството между Снейп и Лили и да не е ревнувал, че грозният беден слидеринец "има" единственото момиче в цялото училище, което му се дърпа. Без съмнение това е нещото, което е поддържало враждата им толкова дълго и точно заради това, когато накрая се събира с Лили, Джеймс започва да тормози по-малко Снейп - вече не го чувства като заплаха.

Заключение

Знам, че някои почитатели на Джеймс опитват да го защитават и оправдават. Това тук беше най-доброто, на което съм способен аз, защото имам твърде крайно негативно отношение към Джеймс Потър, но понеже искам в блога да се чуват и други гледни точки, преди време помолих Биляна Цветкова (почитателка на Джеймс) да напише статия за него и сега може да си я припомните: С какво Джеймс Потър е по-добър от Сивиръс Снейп.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Имаше ли правосъдие за последователите на Волдемор

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Творчески турнир №5: Произведение 5

Краят на мъгълофобията и началото на новото Хари Потър фенство

Магьоснически игри и спортове

Понеделнишко препитване: Майките в "Хари Потър"

Как Снейп спаси Хари Потър, без да иска

Била ли е някога майка Макгонъгол и имала ли е съпруг

Мистериите в Хари Потър: Любовта