Николас Фламел - измислен герой или реална личност

Новият трейлър на "Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд" за пръв път ни показа добрия приятел на Дъмбълдор, алхимикът Николас Фламел. Фламел само беше споменат в книгите и филмите за Хари Потър, така че ще е любопитно да разберем повече за него. Пиша това в отговор на въпроса на Velislav Dimitrov: Когато четях "Шифърът на Леонардо", попаднах на познато име - Николас Фламел, и се зачудих какво знаем за него и жена му?

Кой е Николас Фламел в книгите за Хари Потър?

Николас Фламел е единственият човек в романите на Роулинг, който е успял да създаде философски камък, да произвежда неограничено количество злато и да живее почти вечно - близо 7 века.

Благодарение на философския камък, той е бил много богат и е давал огромни състояния за благотворителност. Помагал е на много магьоснически институции, включително на френското училище за магия "Бобатон", в двора на което е построен фонтан с лековита вода, носещ името на Николас и Пърнел Фламел.

В късните си години, той е работил с брилянтния млад магьосник Албус Дъмбълдор, който също се е опитвал да разкрие тайните на алхимията - едно от най-сложните магически изкуства.

През 1992 година, Дъмбълдор убеждава Фламел да се откаже от философския камък и безсмъртието си. Неизвестно кога, през следващите 4 години алхимикът и жена му умират.

Кой е бил реалният Никола Фламел?

Да, Никола Фламел е бил съвсем реална личност, но информацията, която е достигнала до нас, е допълнена с твърде много слухове, легенди и (ако ми позволите да използвам този модерен в съвремието термин) фалшиви новини.

Легендата за безсмъртния Никола Фламел

Още преди Джоан Роулинг да направи Фламел персонаж в най-продаваната книга на всички времена, френският алхимик се е превърнал в легенда. Един век след смъртта му през 1418 година, във Франция започва да се разпространява слух, че Никола Фламел е натрупал огромното си състояние благодарение на философския камък, рецептата за който е намерил и дешифрирал в древна книга. Говорело се още, че алхимикът е инсценирал смъртта си и това било разкрито от крадец, който отворил гроба му, за да открадне златото, което се предполагало, че е скрито там, но в ковчега не само нямало злато, но нямало и труп.

Истинската история на филантропа Никола Фламел

Това, което знаем със сигурност е, че Фламел е бил много интелигентен човек, роден някъде в първата половина на 14-и век, който натрупал първото си богатство като писар. За по-младите ще уточня, че в средновековието повечето хора са били неграмотни и е имало отделна професия на хора, които са чели и са писали за останалите срещу заплащане.

Когато Никола и Пърнел се женят, семейство Фламел тръгват на пътешествие по света, което тъне в мистерия. Никой не знае къде са били и какво са правили, но когато се връщат във Франция, вече са изключително богати.
Въпреки това двамата живеят скромно и наистина, както е и в света на Хари Потър, дават много пари на болници, училища и църкви.

След смъртта на съпругата си, Никола Фламел сам проектира надгробния си камък (според слуховете скрива върху него алхимични символи) и след няколко години също умира. Къщата, която е обитавал със съпругата си, е продадена, а новите собственици я разбиват на парчета, в търсене на скрито съкровище, но такова няма. Изглежда семейство Фламел не са оставили нищо след себе си - нито съкровище, нито наследници.

Никола Фламел във Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд

От кратката сцена, която видяхме в трейлъра на предстоящия филм, можем да направим няколко заключения и предположения за образа на Фламел в света на Хари Потър.

Очевидно той ще помогне по някакъв начин на Нют Скамандър и ще се срещне с мъгъла Джейкъб Ковалски. Много е възможно Дъмбълдор да е изпратил Нют именно при Фламел, защото е предполагал, че Гриндълуолд ще се опита да се добере до него или защото е сметнал, че философският камък може да помогне на Кридънс.

Интересен е и външният вид на алхимика, който изглежда блед и много крехък. Фламел сякаш всеки момент ще се разпадне и когато Джейкъб хваща ръката му, се чува зловещо изпукване. Очевидно философският камък има своите ограничения по отношение на поддържането на живота.

Много е вероятно да се окаже, че Пърнел Фламел във филмите за Нют ще бъде малък човек. Това е интересно, защото досега, макар няколко човека с нисък ръст да са изпълнявали роли, те винаги са били на същества и животни, а не на хора.
Ниската жена беше показана на един от постерите за филма, но не мога да намеря никаква информация за нея, така че предстои да разберем коя е.

Как е правилно да се произнася името на Фламел - Николас или Никола?

Сигурно сте забелязали, че на различни места в тази статия използвам различни имена за героя. Причината е, че в това отношение има несъответствие в преводите на "Хари Потър". В първата книга, превод на Теодора Джебарова, името е изписано като Николас, а в последната, превод на Емилия Масларова, името е Никола.

На английски, името се произнася като Николас или по-скоро като Никълъс, затова Теодора Джебарова е избрала да го преведе по този начин. На френски обаче, името е Никола и Емилия Масларова е избрала да бъде по-близо до оригиналния език.
Хубаво щеше да е новият превод да е съобразен със стария, макар и да става ясно за кого се говори. Всъщност и двете са донякъде правилни, малко като с името на Гриндълуолд/Гринделвалд.

В новия филм вече няма съмнение за името, защото чухме самия Фламел да го произнася като Никола.

Коментари

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Как един преподавател съживи света на Хари Потър в класната си стая

Магьоснически игри и спортове

ЧРД на Дейвид Брадли

8 причини, поради които винаги ще предпочитам "Здрач" пред "Хари Потър"

Какво знаем за Бил и Фльор

Майката на Волдемор - най-трагичният образ в Хари Потър

Как Гийермо дел Торо накара Алфонсо Куарон да прочете "Хари Потър"

Да си спомним за Марджъри Менсън