Хари и Джеймс Потър - какво ни казва Роулинг чрез куидича

Въпросът, на който ще отговоря днес, е свързан с една от най-големите заблуди, причинени от филмите - че Хари Потър е играл на същата куидична позиция като баща си.
Анонимен: В повечето случаи предпочитам литературната версия пред филмовата, но се замислих за куидич позицията на Джеймс Потър - според книгата той и Хари играят на различни позиции (бащата беше гончия, нали?), докато според филма и двамата са търсачи. Според вас защо Дж. К. Роулинг избира различни постове и нямаше ли да е по-интересно да избере един и същ, както става във филма?

Всъщност никъде в книгата Роулинг не уточнява на какъв пост е играл Джеймс, но ни е дала тази информация в един чат с феновете от 2000 година, когато казва, че бащата на Хари е бил гончия.

Защо би било грешка Хари Потър и баща му да играят на един и същ пост

По някаква причина на много от феновете им се вижда по-логично двамата да са играли на един и същ пост. Явно така мисли и Анонимен, който ми е задал въпроса. Според мен обаче Роулинг ни е дала много важна следа за бъдещото развитие на историята (за тези, които не знаят - през 2000 година са излезли само първите 4 книги). Авторката ни подсказва, че Хари и Джеймс не са толкова еднакви, колкото Дъмбълдор подвежда момчето да вярва.

Джеймс обича славата, радва се, когато е център на внимание и иска колкото се може повече хора да го харесват, да го уважават и дори да го боготворят (защо мислите си води Петигрю?). За разлика от него Хари, който също е човек на действието и който също се стреми към победата във всичко, се смущава, когато погледите са насочени към него.

Това много точно описва и позициите им в куидича - Джеймс е гончия, който винаги е в центъра на вниманието, който движи играта и който получава аплодисменти за всяка точка, която отбележи; Хари е търсач, който през по-голямата част на играта остава невидим за публиката, но накрая, след героично спускане с метлата, улавя снича, слага край на мача, носи победа на отбора си и става героят на деня.

Защо Джеймс Потър си играеше със снич, ако не е бил търсач

Освен кадъра с куидичните трофеи от филма, има  и една сцена в книгата, която обърква много хора. Когато Хари влезе в спомена на Снейп, видя как Джеймс си играе със снич. Това не е доказателство, че бащата на Хари е бил търсач, а още по-малко е грешка на Роулинг.

Джеймс Потър и куидича

Джеймс Потър е обичал куидича не заради самата игра, а заради славата, която му е носела. Искал е всички да го свързват с куидича и със спортните му успехи. Затова разрошваше косата си, все едно току-що е слязъл от метлата. Затова и си играеше със снича - за да напомня, че е куидична звезда. А защо снич? Ами вие с какво искахте да си играе - куофъла, който като цяло е обикновена топка, омагьосана да пада малко по-бавно, или с блъджърите, които могат да му избият зъбите?

Освен това куофъл или блъджър доста трудно могат да се скрият, а сничът е съвсем малък и се побира в джоба на мантията. А той със сигурност е трябвало да го крие, защото е откраднал топката (сничовете не отиват при търсача на отбора победител, а си остават собственост на училището). И по това с Хари си приличат, защото и синът му открадна един снич, макар и без да иска, заслепен от омразата си към Малфой и Ъмбридж.

Сничът и връзката между Хари Потър и баща му

Но Роулинг има и друга причина да ни покаже сцената с Джеймс Потър и снича - подсказва ни какво ще стане на финала. Защото в края на книгата, точно преди Хари да умре, той също държеше снич и благодарение на това, което беше скрито в него, успя да се срещне с баща си. Колкото и различни да са Хари и Джеймс като характер, Хари винаги ще обича баща му и следователно той винаги ще живее в сърцето му.

Още за Джеймс Потър:

Истинският Джеймс Потър - познаваме ли го изобщо

Какво знаем за семейството на Хари Потър

С какво Джеймс Потър е по-добър от Сивиръс Снейп

Коментари

  1. На снимката със значката на Джеймс Потър отдясно се вижда името на Минерва Макгонагъл???Възможно ли е и тя да е играла куидич на младини,и ако да защо не споменава поне веднъж на Хари или някой друг?Изобщо в книгата не се споменава...Не знам.Ако някой има някаква теория да казва защото от много дълго време се чудя и ми е интересно.:D

    ОтговорИзтриване
  2. И да знам че публикацията е стара но...

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Творчески турнир №5: Произведение 5

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

ЧРД на Крис Кълъмбъс

5 проблема, които рейвънклоуци разбират

Наджини - обича ли лорд Волдемор змията си

Жените, които мразеха жените: Дж. К. Роулинг и насилието

Защо трябва да благодарим на Лавендър

Кога и на каква възраст умира Волдемор (70% от вас не знаят или не могат да сметнат)