Хърмаяни и Драко - защо хората виждат нещо там

Тази седмица реших да пробвам нещо ново, което смятам да повтарям редовно, докато има интерес - обещах, че всеки въпрос, който ми бъде зададен в петък, ще получи отговор в блога.
Тази публикация е отговор на въпроса на Петър Иванов: Защо повечето хора шипват Хърмаяни и Драко(може да е малко тъпичък въпрос но аз поне не съм забелязал никави отношения между тях даже напротив)

Това е много интересен въпрос, който и аз съм си задавал многократно, защото всъщност никъде в книгата не виждаме какъвто и да е намек за някакви по-различни отношения (или дори само възможността за такива) между двамата.

Единственият начин да си го обясним е с това, че голяма част от почитателките на "Хари Потър" са и почитателки на Драко Малфой - нещо толкова глупаво, че дори авторката ги разкритикува.
Може би част от тези момичета са виждали себе си (или поне са искали да се разпознаят) в образа на Хърмаяни и са мечтаели един ден да бъдат с Драко чрез образа на любимата си героиня.
И всъщност такива момичета има много - жената, известна като леля Стефка, спечели милиони именно заради това.

Другата причина е клишето, че от най-големите вражди се раждат най-силните връзки. Не, ако някой те мрази до дъното на душата си заради произхода ти, едва ли накрая ще се влюби в теб. И ако те нарича мътнорода, едва ли ти също ще си паднеш по него.

Идеята за връзка между Драко и Хърмаяни е глупава, защото тяхната вражда не е вражда между съученици - това е вражда, залегнала в самото сърце на магьосническото общество и довела до две кръвопролитни войни.
Историята е показала, че такива конфликти остават рани, които не заздравяват и след десетки поколения. Наистина би било романтично Драко и Хърмаяни да се харесат, но е и крайно нереалистично.

Коментари

 1. Финалните ти две изречение ме озадачиха.

  ОтговорИзтриване
 2. Написани са неясно или не си съгласна с мнението ми?

  ОтговорИзтриване
 3. Ще добавя само, че самата Роулинг казва, че според нея много хора симпатизират на Драко, само защото във филма е изигран от Том Фелтън, който е доста чаровен. Така че тук даже не става въпрос за увлечение към Драко, такъв, какъвто е в книгите, а за такова към актьора.

  ОтговорИзтриване
 4. Мисля, че не е нужно да се използват епитети като идиотско и глупаво и пак ще можеш да докажеш мнението си достатъчно красноречиво. Немалко от хората, които харесват подобен тип истории, им се кефят не защото са тъпи, а защото имат някакъв проблем и не могат да общуват по адекватен, здравословен и емоционално зрял начин. Понякога това се дължи просто на факта, че са тийнейджъри, друг път - на много сериозни проблеми (свидетели на домашно насилие, силно разстроена комуникация с родителите и пр.) Да, безброй много момичета се припознават в Хърмаяни и съответно изпитват фантазно задоволство от това да четат романтични фенфикшъни - били те с Драко, Хари, Виктор Крум, Панси Паркинсън, Луна или Блейз Забини. Струва ми се един доста по-безобиден и безопасен начин да разбереш нещо за себе си на база предпочитания. Роулинг умишлено не е наблегнала на романтичните отношения в книгите, а знаем, че това е огромна част от живота на тийнейджърите - защо да им се отрича правото да четат каквото им харесва, ако не вреди на никого. Откровено мога да кажа, че чета страшно много ХП-фенфикшън (Dramione особено) и няма нито един, който да се базира единствено на податките от книгите. В повечето и двамата са претърпели сериозна трансформация, за да се породи изобщо интерес. Други са си откровено out of character. И да, има също и истории, които са мрачни, изпълнени с насилие и представят нещата абсолютно черно-бяло, но сами по себе си също имат трансформативен ефект в това, че виждаш,че в реалният живот подобни отношения не могат да се случат или ще доведат до трагичен завършек. Струва ми се, че Дж.К. реагира толкова остро, защото тя самата е била жертва на домашно насилие - нормално е когато има толкова силно влияние над толкова много читатели, да не иска да поощрява забиването в подобни отношения. Но истината е, че героите й отдавна са out of her hands, всеки може да си мисли 10ки неща за тях и всеки ще е прав, тъй като се пречупва през собствената му призма.

  ОтговорИзтриване
 5. Аз пък шипвам Хари и Хърмаяни повече отколкото с Джини

  ОтговорИзтриване
 6. Не беше ли казал някой че щом момченцето ти дърпа плитките значи те харесва. Така е и при драко и Хърмаяни.
  Това че във филмите 14 годишни хлапета са изиграни опт 25 годишни бабанки не значи, че закачките не са опит за детска романтика.

  ОтговорИзтриване
 7. Напълно съм съгалсна!Хърмаяни и Драко никога не биха били хубава двойка освен във фантазията на някой Драмаяни фен!Пред малко причетох даже че Роулинг си е мислела Хърмаяни да се ожени за Хари,но за мен това също е безумно,защото те са като брат и сестра,а с Рон още от началото на филмите и книгите има нещо по-особенно...Хърмаяни не би искала да има връзка с човек,който чувства като собствен брат,а за мен Роналд Уизли е най-подходящия човек за съпруг на Хърмаяни.

  ОтговорИзтриване
 8. Доколкото знам от самите книги, Малфой има косъм от еднорог в пръчката си. От това трябва да си направим извод (мисля), че в него все пак трябва да има една мека, добра, блага, приятна и любвеобилна част,която се крие зад това да е гадния слидеринец, който вреди на "добрите";очакванията на баща му да стане достоен наследник на фамилията Малфой и да бъде верен последовател на Волдемор. Сама Роулинг ни показва в шеста и седма книга как Драко се опитва да изпотъпче и захвърли на боклука тази си добродушна страна, и да се превъплати изцяло в неговия "тъмен" mode, но той се чувства изключително зле и изпитва изключително напрежение (което според мен не се базира само на това, че той изпитва затруднения с убийството на директора и поправянето на "портала" до Хогуортс). Той дори започва да ненавижда това което прави, според мен, след като вийда какъв е Волдемор в действителност, и това че да си смъртойаден не е само власт, охолство, уважение и живот вървящ по мед и масло. Винаги съм смятала, че Драко е бил изпаднал в т.нар. anxiety disorder, или е щял. Мисълта ми беше, че Драко определено започва да проявява човещина и да открива доброто в себе си, заедно с чувствата и емоциите, което въобще не го прави такъв повърхностен, безсърдечен гадняр в крайна сметка. Затова се чудих защо Драко все пак е запомнян само с лошите си деяния спрямо Хари, Хърмаяни, Рон, Хагрид и всички останали привърженици на доброто

  ОтговорИзтриване
 9. Сятам ,че Потър и Уизли не са най -лоша двойка.
  Първо вижте Рон и Левандър.(слава богу се разделиха.)
  После гледайте Потър .

  ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Вижте последните:

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Какво споделиха с феновете си актьорите от „Хари Потър“, които бяха в България

7 неща, които (може би) не знаете за Хърмаяни Грейнджър

Суеверни ли са магьосниците в "Хари Потър"

Хари Потър 8 все пак ще стане филм!!!

Роулинг дари още 15 милиона за изследване на множествената склероза

Ако четете „Хари Потър“ на глас, ще призовете зъл дух

Мириъм Марголис, която изигра професор Спраут и вдъхнови една люта лелка

Феновете във Варна организираха първия Тримагически турнир в България

Домовете на Хогуортс - представени ли са равностойно

Джоан Роулинг не е само "Хари Потър"