Хърмаяни и Драко - защо хората виждат нещо там

Тази седмица реших да пробвам нещо ново, което смятам да повтарям редовно, докато има интерес - обещах, че всеки въпрос, който ми бъде зададен в петък, ще получи отговор в блога.
Тази публикация е отговор на въпроса на Петър Иванов: Защо повечето хора шипват Хърмаяни и Драко(може да е малко тъпичък въпрос но аз поне не съм забелязал никави отношения между тях даже напротив)

Това е много интересен въпрос, който и аз съм си задавал многократно, защото всъщност никъде в книгата не виждаме какъвто и да е намек за някакви по-различни отношения (или дори само възможността за такива) между двамата.

Единственият начин да си го обясним е с това, че голяма част от почитателките на "Хари Потър" са и почитателки на Драко Малфой - нещо толкова глупаво, че дори авторката ги разкритикува.
Може би част от тези момичета са виждали себе си (или поне са искали да се разпознаят) в образа на Хърмаяни и са мечтаели един ден да бъдат с Драко чрез образа на любимата си героиня.
И всъщност такива момичета има много - жената, известна като леля Стефка, спечели милиони именно заради това.

Другата причина е клишето, че от най-големите вражди се раждат най-силните връзки. Не, ако някой те мрази до дъното на душата си заради произхода ти, едва ли накрая ще се влюби в теб. И ако те нарича мътнорода, едва ли ти също ще си паднеш по него.

Идеята за връзка между Драко и Хърмаяни е глупава, защото тяхната вражда не е вражда между съученици - това е вражда, залегнала в самото сърце на магьосническото общество и довела до две кръвопролитни войни.
Историята е показала, че такива конфликти остават рани, които не заздравяват и след десетки поколения. Наистина би било романтично Драко и Хърмаяни да се харесат, но е и крайно нереалистично.

Коментари

  1. Финалните ти две изречение ме озадачиха.

    ОтговорИзтриване
  2. Написани са неясно или не си съгласна с мнението ми?

    ОтговорИзтриване
  3. Ще добавя само, че самата Роулинг казва, че според нея много хора симпатизират на Драко, само защото във филма е изигран от Том Фелтън, който е доста чаровен. Така че тук даже не става въпрос за увлечение към Драко, такъв, какъвто е в книгите, а за такова към актьора.

    ОтговорИзтриване
  4. Мисля, че не е нужно да се използват епитети като идиотско и глупаво и пак ще можеш да докажеш мнението си достатъчно красноречиво. Немалко от хората, които харесват подобен тип истории, им се кефят не защото са тъпи, а защото имат някакъв проблем и не могат да общуват по адекватен, здравословен и емоционално зрял начин. Понякога това се дължи просто на факта, че са тийнейджъри, друг път - на много сериозни проблеми (свидетели на домашно насилие, силно разстроена комуникация с родителите и пр.) Да, безброй много момичета се припознават в Хърмаяни и съответно изпитват фантазно задоволство от това да четат романтични фенфикшъни - били те с Драко, Хари, Виктор Крум, Панси Паркинсън, Луна или Блейз Забини. Струва ми се един доста по-безобиден и безопасен начин да разбереш нещо за себе си на база предпочитания. Роулинг умишлено не е наблегнала на романтичните отношения в книгите, а знаем, че това е огромна част от живота на тийнейджърите - защо да им се отрича правото да четат каквото им харесва, ако не вреди на никого. Откровено мога да кажа, че чета страшно много ХП-фенфикшън (Dramione особено) и няма нито един, който да се базира единствено на податките от книгите. В повечето и двамата са претърпели сериозна трансформация, за да се породи изобщо интерес. Други са си откровено out of character. И да, има също и истории, които са мрачни, изпълнени с насилие и представят нещата абсолютно черно-бяло, но сами по себе си също имат трансформативен ефект в това, че виждаш,че в реалният живот подобни отношения не могат да се случат или ще доведат до трагичен завършек. Струва ми се, че Дж.К. реагира толкова остро, защото тя самата е била жертва на домашно насилие - нормално е когато има толкова силно влияние над толкова много читатели, да не иска да поощрява забиването в подобни отношения. Но истината е, че героите й отдавна са out of her hands, всеки може да си мисли 10ки неща за тях и всеки ще е прав, тъй като се пречупва през собствената му призма.

    ОтговорИзтриване
  5. Аз пък шипвам Хари и Хърмаяни повече отколкото с Джини

    ОтговорИзтриване
  6. Не беше ли казал някой че щом момченцето ти дърпа плитките значи те харесва. Така е и при драко и Хърмаяни.
    Това че във филмите 14 годишни хлапета са изиграни опт 25 годишни бабанки не значи, че закачките не са опит за детска романтика.

    ОтговорИзтриване
  7. Напълно съм съгалсна!Хърмаяни и Драко никога не биха били хубава двойка освен във фантазията на някой Драмаяни фен!Пред малко причетох даже че Роулинг си е мислела Хърмаяни да се ожени за Хари,но за мен това също е безумно,защото те са като брат и сестра,а с Рон още от началото на филмите и книгите има нещо по-особенно...Хърмаяни не би искала да има връзка с човек,който чувства като собствен брат,а за мен Роналд Уизли е най-подходящия човек за съпруг на Хърмаяни.

    ОтговорИзтриване
  8. Доколкото знам от самите книги, Малфой има косъм от еднорог в пръчката си. От това трябва да си направим извод (мисля), че в него все пак трябва да има една мека, добра, блага, приятна и любвеобилна част,която се крие зад това да е гадния слидеринец, който вреди на "добрите";очакванията на баща му да стане достоен наследник на фамилията Малфой и да бъде верен последовател на Волдемор. Сама Роулинг ни показва в шеста и седма книга как Драко се опитва да изпотъпче и захвърли на боклука тази си добродушна страна, и да се превъплати изцяло в неговия "тъмен" mode, но той се чувства изключително зле и изпитва изключително напрежение (което според мен не се базира само на това, че той изпитва затруднения с убийството на директора и поправянето на "портала" до Хогуортс). Той дори започва да ненавижда това което прави, според мен, след като вийда какъв е Волдемор в действителност, и това че да си смъртойаден не е само власт, охолство, уважение и живот вървящ по мед и масло. Винаги съм смятала, че Драко е бил изпаднал в т.нар. anxiety disorder, или е щял. Мисълта ми беше, че Драко определено започва да проявява човещина и да открива доброто в себе си, заедно с чувствата и емоциите, което въобще не го прави такъв повърхностен, безсърдечен гадняр в крайна сметка. Затова се чудих защо Драко все пак е запомнян само с лошите си деяния спрямо Хари, Хърмаяни, Рон, Хагрид и всички останали привърженици на доброто

    ОтговорИзтриване
  9. Сятам ,че Потър и Уизли не са най -лоша двойка.
    Първо вижте Рон и Левандър.(слава богу се разделиха.)
    После гледайте Потър .

    ОтговорИзтриване
  10. Аз смятам, че много хора ги шипват, защото Ема Уотсън (Хърмаяни) е признала, че 2 харесвала Том Фелтън (Драко).

    ОтговорИзтриване
  11. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Творчески турнир №5: Произведение 5

12-те най-силни жени в Хари Потър

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

Кориците на "Хари Потър" по света

Защо "Фантастични животни 3" не ме радва, а ме плаши

Прокълнатото дете и още 6 начина да се върнем в Хогуортс

Pottermore: Дурмщранг

Корицата на сценария за Престъпленията на Гринделвалд