Колко е важен Виктор Крум за историята в Хари Потър

Виктор Крум - българският търсач, който успя да спечели сърцето на Хърмаяни Грейнджър. Но беше ли важна изобщо ролята му в поредицата?
Пиша това като отговор на въпроса на Петър Иванов: Да попитам дали Крум е в голямо значение за Хари (за 4 книга) и ако го нямаше как щяха да потръгнат нещата (няма харесване към Хърмаяни, няма помощ, няма разговор в гората, следователно и Крауч няма да го намерят)

Виктор Крум като огледало на Хари Потър

Образът на Виктор Крум е много интересен и важен, защото е първият човек, когото Хари среща, който е по-популярен от самия него (в този момент). В сцената, в която Хари и Крум говорят за Хърмаяни, Хари се почувства горд, че Крум го смята за равен. А моментите, в които Хари се гордее с известността си са изключително малко.

Виктор Крум като съперник на Рон Уизли

Другото, за което е важен Крум е, за да създаде напрежение между Рон и Хърмаяни. Момичето не просто тръгва с друго момче - тръгва с един от най-популярните хора на света и с най-желания мъж в "Хогуортс". Рон не само ревнува - цялото му самочувствие рухва за един миг. По една случайност точно преди няколко дни прочетох главата "Коледния бал" и забелязах колко рязка е промяната у Рон.

Виктор Крум като двигател на сюжета

Като изключим това, което вече казах, ролята на Виктор Крум не е от особено значение. Да, Роулин го е използвала, за да подпомогне някои сцени, като тази с Крауч, но авторката много лесно можеше да използва друг, а не Крум, за да постигне същия резултат. Хари можеше например да види някакъв човек в гората (Крауч) и да отиде сам да провери какво става. След това нещата щяха да се развият по почти същия начин.

Най-важната роля на Виктор Крум

Доста по-важна е ролята му в седмата книга, когато отново разпалва ревността на Рон, но и обръща вниманието на Хари към знака на Даровете на смъртта, който носи Ксенофилиус. Този знак има значение само за две групи хора:
- търсачи на Даровете, които се срещат много рядко или всички мислят за луди
- за хора, които познават историята на Гриндълуолд, а такива са малко във Великобритания, защото черният магьосник никога не е бил силен на Острова, пък и британците си имат Волдемор.

В тази глава разбираме, че дядото на Крум е загинал във войната, така че това може и да се превърне в поредната връзка между "Хари Потър" и "Фантастични животни".

Коментари

Вижте последните:

Популярни публикации от този блог

Невероятната история на Евана Линч

Герои от Хари Потър във Фантастични животни

Мистерията около съдбата на Лавендър Браун

Защо Волдемор не беше преследван като Гриндълуолд

Защо Снейп трябваше да убие Дъмбълдор

Имаше ли правосъдие за последователите на Волдемор

Коя е Евана Линч от филмите за Хари Потър

Още за Нют във Фантастични животни 2 (СПОЙЛЕРИ!)

Защо Джини е най-подходящата жена за Хари Потър

Подробности за Престъпленията на Гринделвалд (СПОЙЛЕРИ!)