Дъмбълдор и отношението му към Снейп

Тази седмица реших да пробвам нещо ново, което смятам да повтарям редовно, докато има интерес - обещах, че всеки въпрос, който ми бъде зададен в петък, ще получи отговор в блога.
Тази публикация е отговор на въпроса на Емма МихайловаВъпросът ми е относно Дъмбълдор. Какво мислите за него и държанието му със Сивиръс?

Не знам дали Емма следи публикациите ми или случайно е уцелила една от най-любимите ми теми - чувството за превъзходство у Дъмбълдор, което най-ясно се усеща в отношението му спрямо Снейп.

Истината е, че има само една глава, която ни дава ясен поглед към отношенията между Снейп и Дъмбълдор - главата "Разказът на принца" в "Хари Потър и даровете на смъртта". През цялото време виждаме как Дъмбълдор прави забележки на Хари, че не нарича преподавателя си "професор" (макар реално никога да не критикува лошото му отношение) и как цели пет пъти повтаря, че му има доверие. В главата със спомените на Снейп, за пръв път виждаме отношенията им, без Дъмбълдор да се преструва за пред другите.

Дъмбълдор презира Снейп почти до самия край!
Хари Потър: Снейп и Дъмбълдор


Да, омразата и отвращението към Снейп са най-очевидни при първата им среща след пророчеството, когато бъдещият преподавател по отвари, с риск за живота си, предаде каузата, в която вярваше, само за да спаси живота на жената, която обичаше и с която нямаше шанс да бъде.
За мен постъпката му е проява на благородство и на истинска любов, но не така го видя директорът на "Хогуортс". "Отвращаваш ме", казва Дъмбълдор тогава и Роулинг посочва, че "Хари не беше чувал никога толкова много презрение в гласа му".
Вярно е, че младият мъж не е дошъл, за да спаси Хари, а още по-малко Джеймс, но и защо би искал да го направи? Той е смъртожаден и вярва, че се бори за един по-добър свят, но е готов да пожертва този свят и мечтите си заради Лили.

През следващите години Снейп многократно доказва пред Дъмбълдор, че е достоен човек, но директорът никога не пожелава да го признае (освен когато подлага под съмнение ползите от разпределянето по домове). Отношението му към Снейп винаги е като към слуга. Всъщност учителят по отвари е единственият човек, с когото Дъмбълдор си позволява открито да се държи с превъзходство.

Но накрая Дъмбълдор разбра, че Снейп е по-достоен от него.
Хари Потър: Снейп и Дъмбълдор

За мен има три момента в живота на Дъмбълдор, когато той е бил напълно съкрушен и е трябвало да преосмисли всичко, което е смятал за истина (някой ден ще се спра подробно на тях) и един от тези моменти е именно нощта, когато видя покровителя на Снейп и разбра, че през всичките тези години той му е останал верен, шпионирал е и е изпълнява нарежданията му, без дори да знае защо, само заради любовта си към Лили, истинска и неразрушима. До този момент Дъмбълдор е бил убеден, че е пречупил Снейп и го е превърнал в покорен слуга и изведнъж осъзнава, че презреният Снейп е много по-достоен от самия него. Затова и се разплаква в тази сцена.

Именно отношението му към Снейп е една от причините Дъмбълдор да ми е от най-неприятните персонажи в "Хари Потър".

Коментари

 1. Хайде, хайде, как падат кумирите, не го ли превъзнасяше точно ти Дъмбълдор след първа втора и даже трата книга?

  ОтговорИзтриване
 2. Според мен ме бъркаш с друг човек. Никога не съм превъзнасял Дъмбълдор.

  ОтговорИзтриване
 3. Добре де, спекулирам, но Дъмби масово беше обожаван от публиката и превъзнасян. Върти ми се даже седмица траур иропот, когато се разбра че Джоан го бастисва.

  ОтговорИзтриване
 4. Ясно, аз реших, че говориш за конкретна публикация, а една от мисиите в живота ми е да докажа на останалите фенове,че Дъмбълдор е гаден манипулатор, Хагрид е идиот, а Джеймс Потър е задник.

  Но всъщност си прав - и аз харесвах Дъмбълдор до 2007-а година, когато прочетох последната книга и го видях в нова светлина. От тогава (а това е по-голямата част от фенството ми) виждам онази страна на персонажа, която той опитва да скрие от света.

  ОтговорИзтриване
 5. Евала Мишо ! Най-накрая да не съм само аз да мисля, че бащата на Хари е бил гадина. А Дъмбадо както го нарича дъщеря ми е самовлюбен, точно както го описва брат му. За мен Снейп е истинския герой в историята за Хари!

  ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Вижте последните:

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Волдемор: Историята на наследника - какво знаем за филма

Хари Потър 8 все пак ще стане филм!!!

Официално видео от „Хари Потър и прокълнатото дете“ за пръв път

В кого всъщност е влюбена Хърмаяни?

Защо Хърмаяни и Хари Потър не се събраха накрая

8 причини, поради които винаги ще предпочитам "Здрач" пред "Хари Потър"

Носът на Волдемор, или защо най-силният магьосник е толкова грозен

7 неща, които (може би) не знаете за Хърмаяни Грейнджър

Ралф Файнс почти е отказал ролята на Волдемор

Домовете на Хогуортс - представени ли са равностойно