С какво Хари Потър е по-добър от Фантастични животни

След като превзе литературния свят с книгите за Хари Потър, Роулинг реши да ни разкаже историята на магизоолога Нют Скамандър, но по-добра ли е едната от другата история?
Пиша тази публикация в отговор на въпроса на Lora Markowa: С какво "Хари Потър" превъзхожда "Фантастични животни и къде да ги намерим"?

Преди всичко е важно да кажа, че не разглеждам историята в "Хари Потър" и историята във "Фантастични животни и къде да ги намерим" като различни неща - те са част от една обща история и от един общ свят, в който са включени всички (седем!) книги от поредицата и всички статии на Роулинг в Pottermore (които дават наистина огромно количество информация), а вече включвам и поредицата "Фантастични животни".

Превъзхождат ли книгите за Хари Потър филмите за Нют Скамандър?

Да, превъзхождат ги в някои отношения, като най-важното без съмнение е това, че книгите са писани изцяло и само от Роулинг, докато филмите са продукт на огромен колектив. Писателката много по-трудно може да си позволи да скрие някакви препратки към следващите части, защото трябва да сподели идеите си с екипа, а това създава голям риск информацията да изтече. Все пак съм сигурен, че Роулинг ще опита, защото скритите знаци са важна част от творчеството ѝ, но доколко ще успее е под въпрос - тя се доказа като гениален писател, но тепърва ще се доказва като гениален сценарист.

Превъзхождат ли филмите за Нют Скамандър книгите за Хари Потър?

Да, превъзхождат ги в някои отношения, като най-важното без съмнение е това, че филмът може да се преживее групово.
И книгите могат да бъдат четени колективно - в препрочитателския клуб Daily Potter вече 8 години го доказваме, но като цяло всеки от нас е прочел "Хари Потър" за пръв път сам. Четенето е по-личен акт и груповото четене създава съвсем различна емоция (не казвам, че е по-лоша, но е по-различна).
За мен филмът, освен като страхотна история, ще остане и като единствено по рода си събитие - чакането на "Фантастични животни и къде да ги намерим", събирането с останалите фенове, купуването на билетите (доста ни измъчи тази задача); после гледането на филма, смеха на шегите, подсмърчането на тъжните моменти и виковете, когато се появи Гриндълуолд; и накрая обсъждане на филма до сутринта. Това наистина ще остане една от най-хубавите вечери в живота ми.

По-важен ли е "Хари Потър" от "Фантастични животни..."?

Да, в това няма съмнение. "Хари Потър" е като Перон 9 и 3/4 - входът към света на магьосниците. Ако човек не е чел "Хари Потър" няма да разбере нищо от "Фантастични животни".
Новата история обаче също е важна, защото разказва за изключително голямо събитие, което съвсем леко е загатнато в книгите - войната срещу Гриндълуолд. До сега е излязъл само един от петте филма от поредицата "Фантастични животни", но вече успя да промени начина, по който виждам и разбирам някои части от историята.

Заключение

"Хари Потър" е оригиналното произведение и дори Роулинг да напише още 100 книги и сценарии в този свят, никога няма да успее да го надмине, но "Фантастични животни" също е важна част от света на "Хари Потър".
Един човек не може да твърди, че е истински фен на "Хари Потър", ако не е гледал "Фантастични животни и къде да ги намерим" и не са му хрумнали поне 1-2 теории.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Творчески турнир №5: Произведение 5

12-те най-силни жени в Хари Потър

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

Кориците на "Хари Потър" по света

Защо "Фантастични животни 3" не ме радва, а ме плаши

Прокълнатото дете и още 6 начина да се върнем в Хогуортс

Pottermore: Дурмщранг

Корицата на сценария за Престъпленията на Гринделвалд