С какво Хари Потър е по-добър от Фантастични животни

След като превзе литературния свят с книгите за Хари Потър, Роулинг реши да ни разкаже историята на магизоолога Нют Скамандър, но по-добра ли е едната от другата история?
Пиша тази публикация в отговор на въпроса на Lora Markowa: С какво "Хари Потър" превъзхожда "Фантастични животни и къде да ги намерим"?

Преди всичко е важно да кажа, че не разглеждам историята в "Хари Потър" и историята във "Фантастични животни и къде да ги намерим" като различни неща - те са част от една обща история и от един общ свят, в който са включени всички (седем!) книги от поредицата и всички статии на Роулинг в Pottermore (които дават наистина огромно количество информация), а вече включвам и поредицата "Фантастични животни".

Превъзхождат ли книгите за Хари Потър филмите за Нют Скамандър?

Да, превъзхождат ги в някои отношения, като най-важното без съмнение е това, че книгите са писани изцяло и само от Роулинг, докато филмите са продукт на огромен колектив. Писателката много по-трудно може да си позволи да скрие някакви препратки към следващите части, защото трябва да сподели идеите си с екипа, а това създава голям риск информацията да изтече. Все пак съм сигурен, че Роулинг ще опита, защото скритите знаци са важна част от творчеството ѝ, но доколко ще успее е под въпрос - тя се доказа като гениален писател, но тепърва ще се доказва като гениален сценарист.

Превъзхождат ли филмите за Нют Скамандър книгите за Хари Потър?

Да, превъзхождат ги в някои отношения, като най-важното без съмнение е това, че филмът може да се преживее групово.
И книгите могат да бъдат четени колективно - в препрочитателския клуб Daily Potter вече 8 години го доказваме, но като цяло всеки от нас е прочел "Хари Потър" за пръв път сам. Четенето е по-личен акт и груповото четене създава съвсем различна емоция (не казвам, че е по-лоша, но е по-различна).
За мен филмът, освен като страхотна история, ще остане и като единствено по рода си събитие - чакането на "Фантастични животни и къде да ги намерим", събирането с останалите фенове, купуването на билетите (доста ни измъчи тази задача); после гледането на филма, смеха на шегите, подсмърчането на тъжните моменти и виковете, когато се появи Гриндълуолд; и накрая обсъждане на филма до сутринта. Това наистина ще остане една от най-хубавите вечери в живота ми.

По-важен ли е "Хари Потър" от "Фантастични животни..."?

Да, в това няма съмнение. "Хари Потър" е като Перон 9 и 3/4 - входът към света на магьосниците. Ако човек не е чел "Хари Потър" няма да разбере нищо от "Фантастични животни".
Новата история обаче също е важна, защото разказва за изключително голямо събитие, което съвсем леко е загатнато в книгите - войната срещу Гриндълуолд. До сега е излязъл само един от петте филма от поредицата "Фантастични животни", но вече успя да промени начина, по който виждам и разбирам някои части от историята.

Заключение

"Хари Потър" е оригиналното произведение и дори Роулинг да напише още 100 книги и сценарии в този свят, никога няма да успее да го надмине, но "Фантастични животни" също е важна част от света на "Хари Потър".
Един човек не може да твърди, че е истински фен на "Хари Потър", ако не е гледал "Фантастични животни и къде да ги намерим" и не са му хрумнали поне 1-2 теории.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

7 доказателства, че Хари Потър е идиот

Хари Потър творчески турнир №2: Произведение 4

Имаше ли правосъдие за последователите на Волдемор

Кой е първият змиеуст в историята

Хари Потър творчески турнир №2: Произведение 8

Краят на мъгълофобията и началото на новото Хари Потър фенство

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Защо скоро няма да има филм по Прокълнатото дете

От какво се страхува Сириус Блек