Магията срещу любовта - премерване на силите

Ивана Братованова и преди е споделяла впечатленията си за "Хари Потър" през блога и съм много щастлив, че днешната ѝ статия е свързана с празника на любовта. Кое е по-силно в книгите за Хари Потър - магията или любовта?
Автор:
Ивана Братованова

В Хари Потър има всякакви магии, които, ако овладееш ставаш, непобедим. Има и такива, за които не е нужна практика, за да ги правиш добре. 
Но магията или любовта е по-силна в Хари Потър? 

Магията 

Много хора биха предположили казват, че от магията по-силно няма. А и след всичко, което знаем за нея, не бихме отрекли колко могъща е. Колкото е силна толкова е и загадъчна... неразбираема. 

Магията е много, много велика. Но има и част от психиката на човека, която се опитва да възприеме всичко това и не успява. Въпросът е там, че е прекалено сложно за обяснение - сложно е да премислиш как го има всичко това, как с една дума можеш да накараш човек да страда до смърт, как просто от нищото може да се окажеш момче говорещо със змии. Не говоря само за заклинанията, за всичко магическо. Пример ще дам като представя няколко магии, някои от които са много жестоки.

 • Проклятия
В Хари Потър има три забранени, проклятия. И въпреки това се практикуват от доста хора. А всъщност, като се замислим, всеки зрял магьосник може да ги използва срещу когото си поиска. Представете си ако ние, мъгълите се сдобием с такава мощ - просто не я заслужаваме, защо сме прекалено откачени, за да я получим. Може би затова двата свята не трябва да имат общо помежду си. 

 • Хоркрукси

Хоркрукса е много интересно нещо. Жестоко, но и много, много интригуващо. Как разделяш душата си и ставаш почти безсмъртен? Така можеш да поемеш риск за живота си, знаейки, че няма да изчезнеш. И цената за това е още по-жестока. 
Сложно е защото звучи прекалено и много страшно за някои, дори ужасяващо. Едно от любимите ми загадки в магията е точно хоркрукса. 

 • Отвари
Нещо, което е истински важно за живота на магьосника. Отварите са ми най-интересни, защото смесването на няколко съставки може да създаде лекарство, но и да доведе до смърт. Стига да имаш търпение и желание (и учителят ти да не те мрази), можеш да станеш много добър и истински да се наслаждаваш.

 • Зоомагове
Не би ли било забавно да се превръщаш в животинче. Да станеш властен, превръщайки се в лъв. Или да си потаен, превръщайки се в мишка. Това е също много добра защита или начин да се скриеш. 
Или като Джеймс, Сириус и Питър да подкрепяш приятеля си, забавлявайки се със способностите си. Роулинг го описва като сложна за усвояване способност. 

Магията води с разнообразието си, могъществото, влиянието, опасността и мистерията си. Велика и много интересна, на всеки ни се иска да може дори само веднъж да се почувства част от онези необикновени хора.

Любовта 

Можем да заключим, че любовта е най-силното чувство в Хари Потър.  Тя винаги присъства. Защитава, бори се, спасява, побеждава. Цялата история е основана на любовта. И аз мисля, че най-силно се откроява майчината любов в цялата история. Сега ще дам няколко примера за силна любов: 

 • Любовта на Лили Потър, на Моли Уизли, на Петуния Дърсли и Нарциса Малфой
Тези жени (не всичките особено приятни) са доказателство, че за майката няма граници, когато става дума за любов. 

 • Хари, Рон и Хърмаяни
Дори да става въпрос повече за приятелство, тук определено витае една любов на двама братя и една сестра. 

 • Сириус, Джеймс и Ремус 
Отново едно невероятно силно приятелство, въз основа на силна вяра. 

 • Фред и Джордж
Братята, на които истински се възхищавам заради огромната и постоянна подкрепа помежду. 

Заключение

Тези две неща са прекалено силни, за да се определи ясно кое е по-могъщо. Аз няма да натрапвам своето мнение, а ще оставя читателите сами да решат за себе си. Нека всеки сам реши кое е най-силното - любовта, магията или нещо съвсем различно.
И двете са много, много важна част от света на Хари Потър, и двете са специални, велики и с голяма история. Оставили са дълбока следа в сърцата ни и е ясно, че и двете зависят също от човека...
Магията е странна и дава много възможности...но любовта е по-трайна и много свята!

Коментари

 1. А нима истинската любов, не е най-могъщата магия? Според мен са равни - любовта е магия и магията е любов! Нали именно това е силата, която Хари притежава, а Черния Лорд никога не е имал - способността да обича! Или пък саможертвата на Лили - толкова древна магия, че чак сломява несломимия лорд, и пак е въз основа на любовта. Томчо как се появява - в следствие на любовния еликсир! Ако Меропа чакаше Ридъл старши да й обърне внимание, без намесата на магия... със сигурност Волдеморт нямаше да го има, а Хари щеше да си живее спокойно с Лили и Джеймс и да стане някой разглезен магьосник. Както и да е, за мен по сила и могъщество и двете са равни, и взаимно свързани!
  П.С. Това е първият ми коментар свързан с Хари (който е детската ми любов и безумно обичам) и предваритерително се извинявам ����������

  ОтговорИзтриване
 2. Пак съм аз - препрочетох статията и коментара, който оставих и видях, че съм лепнала едно "т" при името на Волдемор, за което се извинявам! (Голяма фенка, няма що...)

  ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Кой е първият змиеуст в историята

Магьоснически игри и спортове

Кръв и сълзи на финала на световното по куидич

Защо Хърмаяни не е в Рейвънклоу

Творчески турнир №8: Произведение 1

Магически куфар и 10 вида дракони в клуб Перото

Творчески турнир №5: Произведение 5

Pottermore: Дурмщранг