7 погледа към приятелството в Хари Потър

Приятелството е може би най-важната тема в "Хари Потър" след любовта. И то, като любовта, може да има различни форми и различна сила. Днес ще споделя мислите си за 7 от най-интересните приятелства в "Хари Потър" и ще ви покажа защо всяко едно от тях е уникално.

Хари и Рон
Рон е първият истински приятел на Хари Потър. Двамата се запознават в експрес "Хогуортс" и почти веднага стават неразделни.
Много е интересно, че това приятелство се запазва, въпреки че през следващите години двамата откриват много повече разлики в характера си, отколкото прилики, но именно заради запазването на приятелството решават да ги пренебрегнат.
Хари винаги е приемал приятелството на Рон като даденост и винаги е изпитвал само любов или омраза (силно чувство, но ми се струва, че човек най-силно намразва тези, които някога е считал за най-близки) - само двете крайности и нищо по средата.
Отношението на Рон е по-различни - от първия ден той чувства Хари като конкуренция и именно този аспект на отношението му към най-добрия му приятел опита да използва хоркруксът на Волдемор срещу него.

Хари и Хърмаяни

За да не предизвиквам излишни вълнения, няма да коментирам какво смятам, че Хърмаяни чувства към Хари (не че ме е страх от малко хейт, но ми писна да пиша по сериозни теми и после да чета в коментарите само как Хърмаяни е обичала Рон още преди той да се е бил родил).
За чувствата на Хари съм напълно убеден, че точно като при Рон, той е приемал Хърмаяни за даденост, но не толкова като приятелка, а по-скоро като по-голяма сестра, на която може да разчита в трудни моменти. В книгата виждаме, че Хари е по по-сдържан в отношенията си с Хърмаяни, отколкото с Рон. Струва ми се, че той изпитва много повече уважение, дори малко страх, към умната си приятелка, отколкото към вечно втория си приятел.

Сириус и Джеймс

За разлика от приятелствата на Хари с Рон и Хърмаяни, където момчето е явно активната страна, а приятелите му са пасивни, приятелството на Джеймс и Сириус е едно непрестанно съревнование и борба за надмощие. Двамата размирници на Хогуортс са, така да се каже, алфа мъжкари, но равни като сила.
Тяхното поведение и отношение към света са в такъв синхрон, че нито един от двамата не успява да стане лидер на групата, но и никога не се обръщат един срещу друг.
Умишлено не включвам Питър и Ремус тук, защото останалите двама от бандата никога не са били наистина значими. Движещата сила винаги са били Джеймс и Сириус.

Снейп и Лили

Сега, някои от вас сигурно ще кажат, че това не е било приятелство, а любов и ще са прави, но само наполовина. Не виждаме никакви признаци в книгата, че Лили някога е изпитвала към Снейп нещо повече от приятелски чувства. И ако се замислим, това не е по-маловажно.
Любовта на Снейп обаче е факт и, колкото и да твърди Дъмбълдор, че това е сила (макар и сам да знае колко опасна може да е любовта), именно тази любов, превърнала се в мания, става причина за края на приятелството, а от там и за смъртта на Лили.

Невил и Луна

Много подобно на приятелството на Снейп и Лили е това на Невил и Луна, само че без любов, която да им пречи.
Двамата най-верни членове на ВОДА стават приятели само защото никой друг не иска да е приятел с тях. Някои може да спорят, че Джини беше близка с Луна или че Хари, Рон и Хърмаяни са били приятели на Невил, но истината е, че двамата винаги са били аутсайдери. И точно това ги привлича един към друг. Сигурен съм, че след края на войната са останали приятели, но също така съм сигурен, че веднъж превърнали се в знаменитости, вече не са били толкова близки.

Дъмбълдор и Гриндълуолд

Само две от изброените приятелства завършват без някой от приятелите да е умрял и това е едно от тях. Подобно на Джеймс и Сириус, двамата гениални магьосници са лидери и всеки от тях е като природна стихия, но за разлика от бащата и кръстника на Хари, Албус и Гелърт не се допълват един друг, а напротив, отблъскват се. И в крайна сметка приятелството им се превръща във вражда, приятелите са разделени от двете страни на най-мащабната магьосническа война и първата им среща след скарването е знаменитият дуел, който вкарва Гриндълуолд в тъмница за цели 50 години.

Фред и Джордж

Може да си мислите, че е логично да са приятели, след като са братя и то близнаци, но това не е задължително. Много братя и сестри близнаци тръгват по различни пътища и запазват само роднинските си отношения. Не е така при Фред и Джордж, които са напълно неразделни един от друг. Освен кръвната връзка между тях, има и едно искрено, истинско и много могъщо приятелство. Затова, когато Фред умира, всички от семейство Уизли губят син или брат, но Джордж губи много повече - той губи най-добрия приятел, когото някога е имал или когото някога ще има.

Заключение:
Приятелството в Хари Потър е силно застъпена тема и е много интересно как понякога то се припокрива с любовта (все пак приятелството е една от формите на любовта), но друг път именно любовта се явява пречка пред приятелството.

Коментари

Вижте последните:

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Какво споделиха с феновете си актьорите от „Хари Потър“, които бяха в България

7 неща, които (може би) не знаете за Хърмаяни Грейнджър

Суеверни ли са магьосниците в "Хари Потър"

Хари Потър 8 все пак ще стане филм!!!

Роулинг дари още 15 милиона за изследване на множествената склероза

Ако четете „Хари Потър“ на глас, ще призовете зъл дух

Мириъм Марголис, която изигра професор Спраут и вдъхнови една люта лелка

Феновете във Варна организираха първия Тримагически турнир в България

Домовете на Хогуортс - представени ли са равностойно

Джоан Роулинг не е само "Хари Потър"