Защо Дъмбълдор не прави магии без пръчка

За въпроса на един колега на Sylvie Niki: Защо Ти-знаеш-кой във филмите прави магии без пръчка (мисля че имаше предвид 5-тия филм), а Дъмбълдор, който е най-великият магьосник винаги използва пръчка).


Не мога да се сетя в коя сцена Волдемор прави магия без пръчка (не познавам филмите толкова добре, колкото книгите), но поне на едно място и Дъмбълдор прави такава магия - за да спаси Хари, когато падна от метлата в "Хари Потър и затворникът от Азкабан".

В книгата също имаме магии без пръчка (Хари прави няколко, когато не може да се контролира), но почти никой европейски магьосник не би направил магия без пръчка, ако може да я направи със, защото пръчките канализират и засилват магическата сила.

В книгата имаме и сцена, в която Дъмбълдор прави магия без пръчка, за да открие входа на пещерата на Волдемор, но там магията е само спомагателна, а не основна.
Единственият случай, когато виждаме (в нещо, писано от Роулинг) магьосник да прави основна магия без пръчка, е във "Фантастични животни и къде да ги намерим". Тогава магията е направена от Гриндълуолд, който обаче се преструва на американски магьосник, а за тях не е толкова необичайно да правят някои от по-простите магии без пръчка.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Творчески турнир №5: Произведение 5

12-те най-силни жени в Хари Потър

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

Кориците на "Хари Потър" по света

Защо "Фантастични животни 3" не ме радва, а ме плаши

Прокълнатото дете и още 6 начина да се върнем в Хогуортс

Pottermore: Дурмщранг

Корицата на сценария за Престъпленията на Гринделвалд