Знаеше ли Дъмбълдор, че Хари ще оцелее накрая

Дъмбълдор сякаш изпрати Хари на сигурна смърт и това шокира дори Снейп, но дали директорът наистина очакваше момчето да умре?
Пиша тази публикация в отговор на въпроса на любопитната горда рейвънклоука Elizabet Yoskova: Знаеше ли Дъмбълдор, че Хари няма да умре след срещата му с Вие-знаете-кого в гората или не е бил наясно как точно ще протекат събитията в оная нощ?

Никога не можем да сме сигурни какво знае и какво не знае Дъмбълдор - в някои ситуации той умишлено крие знанията си, в други се прави, че винаги е бил наясно с някои неща, които едва сега е научил. Аз обаче вярвам, че Дъмбълдор е знаел, че Хари ще оцелее след последния сблъсък с Волдемор. Или както би се изразил той - само е предполагал, но обикновено е прав.

Защо Хари трябваше да умре?

Можем само да предполагаме дали Дъмбълдор е очаквал Хари да се върне от света на мъртвите, но няма съмнение, че е планирал да го прати там.

Когато умира Лили, доброволно пожертвала се за сина си, тя създава могъща защита над Хари си и Волдемор почти е унищожен. Единственият човек, който разбира какво се е случило, е Дъмбълдори, затова решава да се погрижи един ден Хари Потър да бъде готов да се жертва в името на всички врагове на Волдемор, за да стане той безсилен срещу тях.

Защитата на Лили като проблем

Но за да може Хари да се жертва и да умре доброволно от ръката на Волдемор, Волдемор трябва да е способен да го убие. А докато защитата на Лили действа, черният магьосник не може дори да докосне момчето.

Забавното е, че в крайна сметка Волдемор сам разчиства пътя пред плана на Дъмбълдор, като използва кръвта на Хари, за да си върне тялото. Така един вид взима върху себе си защитата на Лили, която като цяло му е безполезна, защото защитава само Хари и само от Волдемор, но поне вече може да убие момчето.

Защо Хари оцеля?

Когато Волдемор уби Хари, създаде много интересна ситуация - Хари беше едновременно мъртъв (защото неговото тяло умря), но и свързан с живота, защото магията на Лили беше жива в тялото на Волдемор. И така Хари можеше да избира дали да живее или да умре.

Интересно е, че през всичките тези години, Хари можеше да умре по всякакъв друг начин, а единствено проклятие, направено от Волдемор, щеше да активира защитата. Така че Черният лорд всъщност направи услуга на Хари, като толкова държеше лично да го убие.

Знаеше ли Дъмбълдор, че ще стане така?

Според мен - да.

В Хари Потър и огненият бокал, когато научи, че Волдемор е взел от кръвта на Хари, "в очите на Дъмбълдор светна някакво победоносно пламъче".
Дъмбълдор е знаел, че Хари вече може да се жертва за да защити приятелите си, следователно е знаел как точно работи магията на Лили и няма причина да не заключим, че е знаел, че Хари ще има избор дали да оживее или да умре.

Надявам се, че поне частично отговорих на въпроса, макар да не мисля, че може да се каже със 100% сигурност. Всичко, което се случва на финала на "Хари Потър" е сложно и подлежи на много интерпретации.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Творчески турнир №5: Произведение 5

12-те най-силни жени в Хари Потър

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

Кориците на "Хари Потър" по света

Защо "Фантастични животни 3" не ме радва, а ме плаши

Прокълнатото дете и още 6 начина да се върнем в Хогуортс

Pottermore: Дурмщранг

Корицата на сценария за Престъпленията на Гринделвалд