Приятелството от Хари Потър и това от Фантастични животни

Хари Потър, Фантастични животни и къде да ги намерим
"Хари Потър" е книга, която постоянно изследва въпросите на любовта и приятелството във всичките им форми. Същото прави и филмът на Джоан Роулинг "Фантастични животни и къде да ги намерим". Но дали приятелството на Нют Скамандър, Тина, Куини и Джейкъб може да се сравни и някога да стане като това на Хари Потър, Рон Уизли и Хърмаяни Грейнджър?

Много обичам "Фантастични животни и къде да ги намерим" и съм изключителен фен на  отношенията между Джейкъб и Нют, но не мисля, че на този етап от историята можем да ги сравним с тези между триото от "Хари Потър". Все пак "Фантастични животни..." е само началото на една много по-мащабна история, а главната тема на поредицата (войната срещу Гриндълуолд) беше съвсем бегло засегната в първия филм.

Фантастични животни и къде да ги намерим
От това, което видяхме в първия филм, Нют имаше много по-силно приятелство с някои от съществата си - Пикет и Франк, например - отколкото с Джейкъб. Младият мъж вероятно е останал разочарован от хората след края на приятелството си с Лита Лестранж.
Джейкъб обаче успя да разчупи донякъде защитната обвивка на Нют и да го накара да се интересува от други хора, така че не бих изключил в бъдеще магизоологът да се привърже към мъгъла като към някое от съществата си, че и повече.

Колкото до отношенията му към Куини и Тина, там нещата изглеждат ясни - чувствата му към Тина са (или поне се стават) повече от приятелски, докато Куини е много по-близка с Джейкъб и отношенията ѝ с Нют са на заден план. Това е още една разлика с триото, където излишни няма.

Хари Потър
Всъщност, отношенията между Хари, Рон и Хърмаяни имат няколко предимства пред тези на квартета от "Фантастични животни и къде да ги намерим".

  • Познават се от деца
Когато се срещнаха за пръв път в шеста глава на Хари Потър и философският камък, Хари Рон и Хърмаяни бяха все още деца, докато Нют Скамандър и неговите приятели се запознаха вече като възрастни хора и изградени личности. Триото от "Хари Потър" опознаваха заедно света на магията и си въздействаха взаимно, така че в личността на всеки от тях се усеща влиянието на останалите двама.
  • Хари Потър нямаше приятели преди това
За разлика от Нют Скамандър, който имаше своя куфар пълен с фантастични животни, Хари си нямаше никого. За него Хагрид, Рон и Хърмаяни бяха първите приятни хора, които срещна в живота си и това създаде неразрушима връзка между него и тях, дори когато Хърмаяни беше непоносима многознайка, Рон беше завистливо мрънкало, а Хагрид беше типичен Хагрид.
  • Преживяха изключителни изпитания
Ако да победиш четириметров планински трол може да създаде любов и приятелство, представете си какво създава да победиш най-опасния черен магьосник на всички времена.
Това е единственото предимство, което триото от "Хари Потър" може да изгуби, защото за Нют Скамандър и неговите приятели се задават не по-малко изпитания в следващия филм от поредицата "Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд".

Заключение:
Приятелството във "Фантастични животни и къде да ги намерим" истинско и неразрушимо, но според мен не може да се сравнява с приятелството в "Хари Потър". Това обаче не го прави по-малко интересно - именно бариерите, които Нют е издигнал между себе си и останалите хора, правят връзката му с Джейкъб, Тина и Куини толкова вълнуваща.

Коментари

  1. Абе не е коректно да се сравняват нещата така. Нют и ко се познават от седица пряко сили. Ако ще се прявят такива аналогии то е да сравняваш преятлиствато мажду Нютоновците и това на хари до първия част по отвари примерно.

    ОтговорИзтриване
  2. Затова посочих предимствата, които приятелството между Хари и неговите приятели имаше пред това на Нют и американците. Тримата от Хари Потър се познават от деца и Хари нямаше други приятели. Струва ми се, че това донякъде прави приятелството им по-силно, но не изключвам в следващите филми Нют и неговите хора да преживеят нещо, което да ги направи още по-близки.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

7 доказателства, че Хари Потър е идиот

Хари Потър творчески турнир №2: Произведение 4

Имаше ли правосъдие за последователите на Волдемор

Кой е първият змиеуст в историята

Хари Потър творчески турнир №2: Произведение 8

Краят на мъгълофобията и началото на новото Хари Потър фенство

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Защо скоро няма да има филм по Прокълнатото дете

От какво се страхува Сириус Блек