Приятелството от Хари Потър и това от Фантастични животни

Хари Потър, Фантастични животни и къде да ги намерим
"Хари Потър" е книга, която постоянно изследва въпросите на любовта и приятелството във всичките им форми. Същото прави и филмът на Джоан Роулинг "Фантастични животни и къде да ги намерим". Но дали приятелството на Нют Скамандър, Тина, Куини и Джейкъб може да се сравни и някога да стане като това на Хари Потър, Рон Уизли и Хърмаяни Грейнджър?

Много обичам "Фантастични животни и къде да ги намерим" и съм изключителен фен на  отношенията между Джейкъб и Нют, но не мисля, че на този етап от историята можем да ги сравним с тези между триото от "Хари Потър". Все пак "Фантастични животни..." е само началото на една много по-мащабна история, а главната тема на поредицата (войната срещу Гриндълуолд) беше съвсем бегло засегната в първия филм.

Фантастични животни и къде да ги намерим
От това, което видяхме в първия филм, Нют имаше много по-силно приятелство с някои от съществата си - Пикет и Франк, например - отколкото с Джейкъб. Младият мъж вероятно е останал разочарован от хората след края на приятелството си с Лита Лестранж.
Джейкъб обаче успя да разчупи донякъде защитната обвивка на Нют и да го накара да се интересува от други хора, така че не бих изключил в бъдеще магизоологът да се привърже към мъгъла като към някое от съществата си, че и повече.

Колкото до отношенията му към Куини и Тина, там нещата изглеждат ясни - чувствата му към Тина са (или поне се стават) повече от приятелски, докато Куини е много по-близка с Джейкъб и отношенията ѝ с Нют са на заден план. Това е още една разлика с триото, където излишни няма.

Хари Потър
Всъщност, отношенията между Хари, Рон и Хърмаяни имат няколко предимства пред тези на квартета от "Фантастични животни и къде да ги намерим".

  • Познават се от деца
Когато се срещнаха за пръв път в шеста глава на Хари Потър и философският камък, Хари Рон и Хърмаяни бяха все още деца, докато Нют Скамандър и неговите приятели се запознаха вече като възрастни хора и изградени личности. Триото от "Хари Потър" опознаваха заедно света на магията и си въздействаха взаимно, така че в личността на всеки от тях се усеща влиянието на останалите двама.
  • Хари Потър нямаше приятели преди това
За разлика от Нют Скамандър, който имаше своя куфар пълен с фантастични животни, Хари си нямаше никого. За него Хагрид, Рон и Хърмаяни бяха първите приятни хора, които срещна в живота си и това създаде неразрушима връзка между него и тях, дори когато Хърмаяни беше непоносима многознайка, Рон беше завистливо мрънкало, а Хагрид беше типичен Хагрид.
  • Преживяха изключителни изпитания
Ако да победиш четириметров планински трол може да създаде любов и приятелство, представете си какво създава да победиш най-опасния черен магьосник на всички времена.
Това е единственото предимство, което триото от "Хари Потър" може да изгуби, защото за Нют Скамандър и неговите приятели се задават не по-малко изпитания в следващия филм от поредицата "Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд".

Заключение:
Приятелството във "Фантастични животни и къде да ги намерим" истинско и неразрушимо, но според мен не може да се сравнява с приятелството в "Хари Потър". Това обаче не го прави по-малко интересно - именно бариерите, които Нют е издигнал между себе си и останалите хора, правят връзката му с Джейкъб, Тина и Куини толкова вълнуваща.

Коментари

  1. Абе не е коректно да се сравняват нещата така. Нют и ко се познават от седица пряко сили. Ако ще се прявят такива аналогии то е да сравняваш преятлиствато мажду Нютоновците и това на хари до първия част по отвари примерно.

    ОтговорИзтриване
  2. Затова посочих предимствата, които приятелството между Хари и неговите приятели имаше пред това на Нют и американците. Тримата от Хари Потър се познават от деца и Хари нямаше други приятели. Струва ми се, че това донякъде прави приятелството им по-силно, но не изключвам в следващите филми Нют и неговите хора да преживеят нещо, което да ги направи още по-близки.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Творчески турнир №5: Произведение 5

12-те най-силни жени в Хари Потър

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

Кориците на "Хари Потър" по света

Защо "Фантастични животни 3" не ме радва, а ме плаши

Прокълнатото дете и още 6 начина да се върнем в Хогуортс

Pottermore: Дурмщранг

Корицата на сценария за Престъпленията на Гринделвалд