С кои герои се отъждествява Роулинг

Тази седмица реших да пробвам нещо ново, което смятам да повтарям редовно, докато има интерес - обещах, че всеки въпрос, който ми бъде зададен в петък, ще получи отговор в блога.
Тази публикация е отговор на въпроса на Sylvie Niki: Мислиш ли, че авторката се отъждествява с някой герой или с повече от един и ако да, според теб с кои? (Знам, че е казвала, че когато иска да каже нещо важно на читателите го прави чрез Дъмбълдор или чрез Хърмаяни, а и че е приличала на Хърмаяни като малка, но в същото време е избрала 31/07 за рожден ден на Хари. А пък се слага в "Хафълпаф", така че знам ли, може да е Нют нейният герой...) Ти какво мислиш?

Много хубав въпрос, който всъщност съдържа и отговора в себе си.

Харесва ми предположението, че Роулинг може да се отъждествява с Нют Скамандър, защото ако се замислим, именно той казва някой от най-мъдрите реплики във "Фантастични животни и къде да ги намерим".
Друга прилика е това, че Роулинг е посветила живота си на благотворителност и годишно помага на хиляди деца чрез фондацията си Лумос. Същото прави и Нют, но не за деца, а за застрашени магически същества.

За мен отговорът на конкретния въпрос всъщност е очевиден - Хърмаяни.
Роулинг няколко пъти е казвала, че като дете е била същинска Хърмаяни и образът до голяма степен е изграден именно върху представата на авторката за самата себе си.
Освен това е известно, че първият герой, когото Роулинг е измислила, е бил Хари Потър (всички сме чували историята за онова пътешествие с влак), но веднага след него е създала образа на Хърмаяни.

Може да кажем също, че Роулинг вероятно е дала част от себе си за образа на всеки един от персонажите, но аз ще заложа на сигурното - Хърмаяни.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Творчески турнир №5: Произведение 5

12-те най-силни жени в Хари Потър

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

Кориците на "Хари Потър" по света

Защо "Фантастични животни 3" не ме радва, а ме плаши

Прокълнатото дете и още 6 начина да се върнем в Хогуортс

Pottermore: Дурмщранг

Корицата на сценария за Престъпленията на Гринделвалд