Защо Виктор е Крум, а не КрумОВ

Тази седмица реших да пробвам нещо ново, което смятам да повтарям редовно, докато има интерес - обещах, че всеки въпрос, който ми бъде зададен в петък, ще получи отговор в блога.
Тази публикация е отговор на въпроса на непознат човек, предаден ми от Sylvie Niki: Защо авторката е избрала име за българския търсач, което не следва българския модел за име (защо не е Виктор Крумов, а Виктор Крум)?

Това е нещо, което много фенове са се питали - защо най-известният българин в света на магьосниците се казва Виктор Крим, а не Виктор Крумов, както се образуват българските фамилни имена?

Роулинг никога не е говорила по въпроса и не съм сигурен, че знае как точно се образуват българските имена - най-вероятно е потърсила известни български личности и това обяснява защо в отбора освен Крум имаме и Зограф и Левски. Аз обаче мразя да обяснявам нещата с решения на авторката, затова имам две теории, които могат да обяснят странното фамилно име на търсача.

1. Магьосническо име

Напълно е възможно в традицията на българските магьосници да няма практика фамилните имена да получават окончанието "-ов". Това би било много интересно положение, защото в такъв случай, ако в "Дурмщанг" се приемат ученици с мъгълски произход, те ще се отличават от останалите български магьосници с имената си.

2. Променил си е името

Другата възможност, която ми се струва по-вероятна, е Виктор всъщност да е бил Крумов, но да си е променил името, когато е станал известен.
Името Крум е много по-лесно за скандиране от Крумов, а той обича славата, така че не бих се изненадал именно това да е причината да го промени.

Коментари

 1. Теорията за магическото име лекинко увисва като се имат предвид имената на съотбориците му.
  Ако пък е вярна втората теория то тогава много жалко за младежа който се е токазал от името си. =/

  ОтговорИзтриване
 2. Не разбирам защо не си съгласен с първото предположение? В отбора от 1994 има Зограф и Левски, а доколкото си спомням в отбора от 2014 имаше и една Грозда.

  ОтговорИзтриване
 3. Аз май клоня към първото предположение, защото замислете се - сред британските магьосници има обиновени имена като Потър, но има и някои странни, образувани от различни думи. При собствените имена дори е още по-често срещано това. Просто магьосниците не разсъждават съвсем по същия начин, като мъгълите и не са задължени да следват техните закони.

  А за второто предположение - може наистина да е псевдоним или да е решил, че така ще се запомни по-лесно ако е по-кратичко.

  Току-що една колега до мен (също голям фен) каза, че може авторката да е искала да акцентира върху "Крум", което значи "сила", а и звучи по-твърдо и грубовато. Не ми се вярва да не е проучила нещата, защото винаги знае много подробности от чуждестранните обичаи/митологии и пр.

  Може някой да я попита в Туитър, понякога когато въпросът е интересен и не е твърде натоварена, отговаря. (На мен ми е отговаряла два пъти на въпроси).


  ОтговорИзтриване
 4. Аз визирах всъщност Волков и Вълчанов. Пръвата теория предполага, че тия двамата са мътнороди и са имали мъгълски имена докато не са били приети в дурмщранг и ли Змеьово поле или там както беше българското училище.

  пп. Къде трябва да те питаме в петък за да дадаш отговор на въпрос?

  ОтговорИзтриване
 5. Лично съобщение до страницата на блога във Facebook. Казва се "Хари Потър - новини, коментари, теории". Ще се радвам да получа въпросите ти.

  ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Краят на мъгълофобията и началото на новото Хари Потър фенство

Долорес Ъмбридж - 7 неща, които (може би) не знаете

5 предимства да бъдеш от дом Хафълпаф

Кога и на каква възраст умира Волдемор (70% от вас не знаят или не могат да сметнат)

Хари Потър и прокълнатото дете - излишната история

Защо Волдемор уби Снейп с Наджини

Понеделнишко препитване: Хронологията в "Хари Потър"

Хари Потър творчески турнир №2: Произведение 6

12 особености на Хари Потър семейството