Истински майстор на магически пръчки в България

Реших да си пенсионирам старата магическа пръчка (тази с феникса) и това ме срещна с един от най-интересните фенове на "Хари Потър", с които съм имал щастието да се запозная. Един Оливандър (или по-скоро Грегорович) от истинския свят.
Нямаше как да не го представя и пред вас (а знам, че някои хора, след като видяха новата ми пръчка, чакат с нетърпение да разберат откъде съм я взел). Ето интервюто, което ми даде той:

Запознайте се с Марио
Ако не ние, тогава кой ще ни направи живота интересен? Всеки знае какво го радва, или поне може да опита и да разбере. Мен много неща са ми на сърце... всъщност две - фотография и правене на пръчки. Казвам се Марио, уча журналистика в мъгълския свят, а през свободното си време снабдявам вещици и магьосници с магически пръчки. Започнах с дизайн по моя преценка, а сега правя реплики, персонализирани проекти, а защо не и жезъли. Всеки може да се свърже с мен чрез фб страницата и да опише как си представя своята пръчка. За мен е удоволствие да я реализирам.

Как реши да правиш магически пръчки?
Както всеки мъж, който реши да се захване с нещо нестандартно: приятелката ми ме вдъхнови. Един ден решихме да си направим маратон на ХП, след ден-два ѝ направих пръчка. Беше първия ми опит. Специално подбрах дървото да е магнолия, мисля че много ѝ подхожда.

Кое е било най-голямото предизвикателство до сега?
Нейно величество, пръчката на Дъмбълдор. Правя я изцяло от дърво, което е поетапна и трудна работа. Цветът също е комплексен и ми отне време да го нагодя. Сега обаче това е от най-честите поръчки и мога да каже, че се получава много добре.

Понеже не правиш само реплики на пръчките от филма, а имаш и по свой дизайн, искам да те питам дали майстора избира пръчката, която да прави или е обратното?
И двете. Аз решавам как да изглежда пръчката, колко да е дълга и какъв цвят да е, но се съобразявам и подчертавам естествения вид на дървото. Най-интересните проекти са, когато клиентът опише желаната визия с всички предпочитания. Магическата пръчка е нещо много лично. Трябва да отговаря на характера на човека: може да е права, извита или крива, светла, тъмна или дори цветна, дизайнът може да е опростен и стилен, или пищен и предизвикателен. Сплучва се клиенти да имат нещо много специфично предвид, което аз трябва да преценя как може да се реализира.

Ти самият имаш ли своя магическа пръчка и каква е?
Моя собствена пръчка все още нямам, но работя по въпроса. Дървото съм избрал - то ще е от старият бор в двора на баба и дядо.

Кои са ти любимите магически пръчки от филмите за Хари Потър?
Харесвам по-грубия дизайн на пръчките на Белатрикс и Виктор Крум, а също и на Скамандър от Фантастични животни.

Имаш ли любимо дърво за пръчки?
Имам три любими - върба, бреза и орех. Върбата е лесна за обработка, но иска внимание, защото се извива като съхне, а и има много скрити дефекти. Брезата отговаря на месеца ми на раждане по Келтския календар, а с орех винаги е интересно да се работи.

И понеже доста хора сигурно вече искат да си поръчат пръчка, колко време ти отнема да направиш една?
Зависи от пръчката - от няколко дена до над седмица. Минимумът е 2 дни, защото боята и лаковото покритие трябва да изсъхнат.

Ако разпалих любопитството ви, може да разгледате страницата на MyWand във Facebook

Коментари

 1. Браво бре! Интерасна нова публикация с нова информация.

  ОтговорИзтриване
 2. Страхотно! Ще си поръчам и аз пръчка. :)

  ОтговорИзтриване
 3. някой има ли кординати на този човек? ако може да пратите инфо на pavelgiurov@gmail.com , много ще съм ви благодарен.

  ОтговорИзтриване
 4. Можете да се свържете с Марио чрез страницата му MyWand: https://www.facebook.com/mywand.bg/

  ОтговорИзтриване
 5. Мояра любима пръчка е на Белатрикс. Харесвам дизайна.

  ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Вижте последните:

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Какво споделиха с феновете си актьорите от „Хари Потър“, които бяха в България

7 неща, които (може би) не знаете за Хърмаяни Грейнджър

Суеверни ли са магьосниците в "Хари Потър"

Хари Потър 8 все пак ще стане филм!!!

Роулинг дари още 15 милиона за изследване на множествената склероза

Ако четете „Хари Потър“ на глас, ще призовете зъл дух

Мириъм Марголис, която изигра професор Спраут и вдъхнови една люта лелка

Феновете във Варна организираха първия Тримагически турнир в България

Домовете на Хогуортс - представени ли са равностойно

Джоан Роулинг не е само "Хари Потър"