Истински майстор на магически пръчки в България

Реших да си пенсионирам старата магическа пръчка (тази с феникса) и това ме срещна с един от най-интересните фенове на "Хари Потър", с които съм имал щастието да се запозная. Един Оливандър (или по-скоро Грегорович) от истинския свят.
Нямаше как да не го представя и пред вас (а знам, че някои хора, след като видяха новата ми пръчка, чакат с нетърпение да разберат откъде съм я взел). Ето интервюто, което ми даде той:

Запознайте се с Марио
Ако не ние, тогава кой ще ни направи живота интересен? Всеки знае какво го радва, или поне може да опита и да разбере. Мен много неща са ми на сърце... всъщност две - фотография и правене на пръчки. Казвам се Марио, уча журналистика в мъгълския свят, а през свободното си време снабдявам вещици и магьосници с магически пръчки. Започнах с дизайн по моя преценка, а сега правя реплики, персонализирани проекти, а защо не и жезъли. Всеки може да се свърже с мен чрез фб страницата и да опише как си представя своята пръчка. За мен е удоволствие да я реализирам.

Как реши да правиш магически пръчки?
Както всеки мъж, който реши да се захване с нещо нестандартно: приятелката ми ме вдъхнови. Един ден решихме да си направим маратон на ХП, след ден-два ѝ направих пръчка. Беше първия ми опит. Специално подбрах дървото да е магнолия, мисля че много ѝ подхожда.

Кое е било най-голямото предизвикателство до сега?
Нейно величество, пръчката на Дъмбълдор. Правя я изцяло от дърво, което е поетапна и трудна работа. Цветът също е комплексен и ми отне време да го нагодя. Сега обаче това е от най-честите поръчки и мога да каже, че се получава много добре.

Понеже не правиш само реплики на пръчките от филма, а имаш и по свой дизайн, искам да те питам дали майстора избира пръчката, която да прави или е обратното?
И двете. Аз решавам как да изглежда пръчката, колко да е дълга и какъв цвят да е, но се съобразявам и подчертавам естествения вид на дървото. Най-интересните проекти са, когато клиентът опише желаната визия с всички предпочитания. Магическата пръчка е нещо много лично. Трябва да отговаря на характера на човека: може да е права, извита или крива, светла, тъмна или дори цветна, дизайнът може да е опростен и стилен, или пищен и предизвикателен. Сплучва се клиенти да имат нещо много специфично предвид, което аз трябва да преценя как може да се реализира.

Ти самият имаш ли своя магическа пръчка и каква е?
Моя собствена пръчка все още нямам, но работя по въпроса. Дървото съм избрал - то ще е от старият бор в двора на баба и дядо.

Кои са ти любимите магически пръчки от филмите за Хари Потър?
Харесвам по-грубия дизайн на пръчките на Белатрикс и Виктор Крум, а също и на Скамандър от Фантастични животни.

Имаш ли любимо дърво за пръчки?
Имам три любими - върба, бреза и орех. Върбата е лесна за обработка, но иска внимание, защото се извива като съхне, а и има много скрити дефекти. Брезата отговаря на месеца ми на раждане по Келтския календар, а с орех винаги е интересно да се работи.

И понеже доста хора сигурно вече искат да си поръчат пръчка, колко време ти отнема да направиш една?
Зависи от пръчката - от няколко дена до над седмица. Минимумът е 2 дни, защото боята и лаковото покритие трябва да изсъхнат.

Ако разпалих любопитството ви, може да разгледате страницата на MyWand във Facebook

Коментари

  1. Браво бре! Интерасна нова публикация с нова информация.

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотно! Ще си поръчам и аз пръчка. :)

    ОтговорИзтриване
  3. някой има ли кординати на този човек? ако може да пратите инфо на pavelgiurov@gmail.com , много ще съм ви благодарен.

    ОтговорИзтриване
  4. Можете да се свържете с Марио чрез страницата му MyWand: https://www.facebook.com/mywand.bg/

    ОтговорИзтриване
  5. Мояра любима пръчка е на Белатрикс. Харесвам дизайна.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Творчески турнир №5: Произведение 5

12-те най-силни жени в Хари Потър

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

Кориците на "Хари Потър" по света

Защо "Фантастични животни 3" не ме радва, а ме плаши

Прокълнатото дете и още 6 начина да се върнем в Хогуортс

Pottermore: Дурмщранг

Корицата на сценария за Престъпленията на Гринделвалд