От какво се страхува Сириус Блек

Сириус Блек е един от най-смелите персонажи в "Хари Потър", но и той като всеки човек сигурно си има страхове. Провокиран от въпроса на Zlatin Chakarov, ще се опитам да ги разкрия: Аз пък онзи ден се замислих, в какво ли би се превърнал богъртът в присъствието на Сириус? Предполагам преди смъртта на Джеймс би било неговия труп... Но след това дали се е променил?
Сириус Блек в Хари Потър и затворникът от Азкабан

Излишно е да казвам, че в публикация от този тип има много повече предположения и спекулации, отколкото реална информация, затова ще се радвам да прочета и мнението на читателите в коментарите.
Предположението на Златин е добро, но аз се сетих за още три страха, които са много очевидни в поведението на Сириус, контролират действията му и до известна степен стават причина за смъртта на Джеймс и Лили.

Сириус Блек се страхува да е предвидим

Стаята на Сириус Блек на площад Гримолд
Почти всички ние търсим своето място в света, но Сириус е знаел мястото си от деня, в който е роден - той е Блек, наследник на древен род, потомствен слидеринец. Неговият път е бил предопределен още преди да се роди, само заради името, което носи и това го е изпълвало с ужас.

Сириус е искал сам да определи пътя си, затова още от ранна детска възраст е започнал да се бунтува срещу родителите си и да прави точно това, което те най-малко са очаквали от него.
Заради бунта си, Сириус се запалва по мъгълските вещи (като мотоциклета) и избира да стане ученик от най-противния на слидеринците дом в "Хогуортс" - Грифиндор.

Това желание да бъде непредвидим и сам да определя съдбата си остава у него дори след като прекратява контактите си със семейство Блек. Когато Джеймс му предлага да го направи Пазител на тайната, Сириус осъзнава, че това ще предопредели бъдещето му за години напред. Вместо това той отново опитва да е непредвидим и казва, че хората ще очакват той да е Пазителя и ще го преследват, но никой няма да очаква Джеймс да избере Питър. Знаем какво става след това.

Сириус Блек се страхува да е затворен

Сириус Блек в Хари Потър и затворникът от Азкабан
Нищо чудно, че Сириус умее да се превръща в куче, защото с поведението си много напомня именно на такова. Той мрази да е затворен, обича сам да решава къде да бъде, къде да спи и какво да прави. Може би в този случай пак можем да проследим този страх до детството му, когато е прекарвал голяма част от времето си в къщата на площад Гримолд.

Страхът че като пазител на тайната ще трябва да се крие е една от причините Сириус да избере живота на беглец, докато остави криенето на плъха Опаш. За Петигрю е характерно, че умее да се покрива, докато опасността отмине, но също така е характерно, че винаги търси страната на победителите.

 Сириус Блек се страхува да е сам

Сириус Блек в Хари Потър и орденът на феникса
Отчуждаването на Сириус от семейството му и от собствения му брат го кара да се чувства самотен. Затова веднага, когато попада извън контрола на майка си, Сириус става приятел с хора, от които семейството му би се ужасило.
Дори години след това, Сириус не можеше да търпи да бъде сам и намираше приятели дори сред нечовеците - сприятели се с Крукшанкс, а след това и с Бъкбийк.

И пак заради страха, че ще остане сам, Сириус не пожела да е Пазител на тайната. Така можеше да общува с когото пожелае, без да се притеснява, че ще издаде местоположението на Джеймс, Лили и малкия Хари Потър. Единствено Питър Петигрю можеше да направи това и той веднага отиде при Волдемор.

Азкабан и самонаказването на Сириус Блек

Затворът Азкабан
И тъй като всички тези страхове станаха причината за смъртта на най-добрия му приятел, Сириус сам избра ужасно бъдеще за себе си. След като си мислеше, че е убил Питър Петигрю (или по-скоро, че го е принудил да се гръмне сам), Сириус не направи никакво усилия да се измъкне от Азкабан, не потърси справедливост за себе си и не поиска да се види с Дъмбълсор, защото беше убеден, че заслужава да е затворен и сам.

Когато Хари се изправи срещу него, Сириус не отрече, че е убил Лили и Джеймс, защото така се чувстваше. Неговата цел беше да довърши работата си с Опаш, а след това да се върне в Азкабан завинаги.
Едва когато получи прошката на Хари Потър и на Ремус Лупин, Сириус се отказа от самоунищожителните си намерения.

В какво ще се превърне богъртът на Сириус Блек

Сириус Блек и Сивиръс Сней в Хари Потър и затворникът от Азкабан
Вече съм писал за богъртите в "Хари Потър", но тук ще ви напомня, че тези създания черпят "вдъхновение" от два типа страх - логичен страх и чист ужас. Сигурен съм, че богъртът няма да се превърне в някакво чудовище, защото едва ли такова нещо ще уплаши човека, тичал с върколак всеки месец. Най-големият страх на Сириус ще бъде едно или комбинация от няколко от нещата, които написах по-горе.

В живота на Сириус има една ситуация, която обединява и трите страха на Сириус и вероятно нещо такова ще опита да имитира богъртът.
Когато Сириус беше на площад Гримолд, той беше затворен, сам и отговорен за поведението си пред Дъмбълдор. Тогава дойде Снейп и започна да му се подиграва за настоящото му състояние.

Ние знаем, че това беше истинският Снейп, но спокойно можеше да е и богърт, който да атакува Сириус, използвайки най-големия му страх. Думите на Снейп бяха ужасни, защото бяха истина и Сириус осъзнаваше, че омразният му съученик върши повече за свалянето на Волдемор, отколкото Сириус би могъл в този момент. Затова смятам, че тази картина е най-близкото до богърта на Сириус Блек.

Още за Сириус Блек:

Можеше ли Сириус Блек да бъде в Слидерин

Три урока, които научихме от смъртта на Сириус Блек

Сириус Блек - надцененият брат

Подходяща бащина фигура ли е Сириус Блек

Веритасерум за Сириус Блек

Коментари

  1. Сириус го е страх от носенето на отгворност и затова всячески се опитва да я избегне. Не иска да поеме продължението на рода Блек, не иска да продължи традицията със Слидерин, не издава наличието на въркулак в училището, страх го е от пазенето на тайната... В стремежа си да е колкото може по далеч от отговорностите дори имитира малоумието не грифиндорци (или не малоумието а тичането напрад заради самото тичане). Не би ме учудило ако богърта му се превърни в бюро зароди страх от постоянна работа да речем.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не мога да се съглася, че Сириус се страхува от носенето на отговорност. Той искаше да поеме грижите за Хари, което си е голяма отговорност.

      Изтриване
    2. Искаше да поеме грижите за Хари понеже си мислеше, че това е втори Джеймс и ще продължат с игрите. въбоще не осъзнава в какво би се забъркал и от какви грижи има едно малко дете. добре че осколо него имаше малко по разумни хора и не му предоставиха тази възможност.
      „-Чичо Сириус мога ли да пия от това шише дето пише H2S04?
      -Ми пии щом си жаден.”

      Изтриване
    3. Няма съмнение, че Сириус е безотговорен и е крайно неподходящ за родител, но не смятам, че се страхува от носенето на отговорност. Не е като Лупин.
      И все пак уважавам мнението ти, затова, както сам посъветва една читателка на блога, напиши статия и аз ще я публикувам. :)

      Изтриване
  2. Ако ще отговаряме на въпроса за богърта на Сириус, ще трябва да уточним в кой точно момент този богърт се изправя оред него. В крайна сметка Сириус е възрастен и в различните периоди от живота си е имал различни страхове.
    Както Мишо подчерта като малък той се е страхувал да бъде предвидим... И в периода преди Хогуортс предполагам неговия богърт би приел формата на професор Слъгхорн, който го приветства в Слидерин(Мишо да ме поправи ако тогава ръководителят на дома е бил друг).
    По време на "Хогуортс"-стването му, когато волните моменти с приятелите му са го правели най-щастлив, вярвам неговият богърт би приел формата на някой професор, който ги разкрива като нерегистрирани зоомаги
    След Хогуортс и по време на "първата война", едва ли Волдемор е бил най-страшното нещо за младия Блек, бунтара, член в Ордена на Феникса. По-скоро е преобладавал един страх от загуба на приятели, с оглед "окапването" на други членове на ордена, така че си мисля да заложа на богърт във формата на камара от трупове с познати и близки лица.
    По време престоя в Азкабан като цяло няма много неща от които да се страхува. В крайна сметка какво повече може да вземеш на човек, който е загубил всичко. Но богъртите винаги приемат някаква форма и за това си представям, че би било логично в тези години Сириус да е изпитвал стеах продиктуван от срам и беговият богърт би изглеждал като духът на Джеймс, сочейки го с пръст обвинително...
    Съгласен съм със статията, че в познатат ни част от историята на Сириус той изпитва страх от безполезност, затвореност, самотност... Но все пак вярвач, че от моме та в който Хари му прости и го прие в живота си, най-големия му страх би се изразил в гледката на безжизненото тяло на малкия му кръщелник.

    И аз с любопитство ще чакам да прочета чуждите мнения и коментари...

    ОтговорИзтриване
  3. Бих искал да знам повече
    За пазителите на тайната
    И каква тайна ?
    Разкажете повече за рода блек !

    ОтговорИзтриване
  4. Бих предположила, че подобно на Хари, богъртът на Сириус също е възможно да е диментор. Въпреки, че може да се спаси донякъде от тях като се превърне в куче, то си спомням ужасът му, когато Снейп спомена дименторите и целувката.

    ОтговорИзтриване
  5. Бих предположила, че подобно на Хари, богъртът на Сириус също е възможно да е диментор. Въпреки, че може да се спаси донякъде от тях като се превърне в куче, то си спомням ужасът му, когато Снейп спомена дименторите и целувката.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Творчески турнир №5: Произведение 5

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

ЧРД на Крис Кълъмбъс

5 проблема, които рейвънклоуци разбират

Наджини - обича ли лорд Волдемор змията си

Жените, които мразеха жените: Дж. К. Роулинг и насилието

Защо трябва да благодарим на Лавендър

Кога и на каква възраст умира Волдемор (70% от вас не знаят или не могат да сметнат)