Мистерията около съдбата на Лавендър Браун

Феновете на "Хари Потър" често се чудят за съдбата на някои от персонажите, но никой не предизвиква такова объркване като Лавендър Браун. Ще ѝ обърна внимание, заради въпроса на Елица Младенова: Имаме ли някаква информация какво е станало с Панси и Лавендър след Битката за Хогуортс?
Лавендър Браун и Рон Уизли в Хари Потър и нечистокръвния принц


Първо трябва да уточня, че статията е посветена само на Лавендър, защото, след като е изведена от замъка с останалите Слидеринци, Панси Паркинсън изчезва от историята и Роулинг никога не е говорила за нея, освен за да разсее слуховете, че се е омъжила за Драко. Не, Драко се жени за Астория Грийнграс.

За разлика от Панси, Лавендър остана да се сражава в битката и имаше много неприятен сблъсък с Фенрир Грейбек, който я нападна. Във филма много ясно ни показват, че момичето е мъртво след нападението на върколака, а в края на битката, за да е още по-сигурно, ни показват как покриват трупа ѝ.

Лавендър Браун мъртва в Хари Потър и даровете на смъртта
В книгата обаче няма как да разберем дали бившата приятелка на Рон Уизли е жива или мъртва, защото последното изречение за нея описва как "Фенрир Грейбек беше отхвърлен назад от тялото на Лавендър Браун, която едва потреперваше". Това изречение силно накланя везните в посока, че момичето е смъртоносно ранено, но не е сигурно доказателство.

Преди няколко години, когато беше пусната новата версия на Pottermore, за доста от персонажите имаше отделна страница с малко биографична информация. На страницата на Лавендър беше написано, че момичето е "предполагаемо мъртво". Това провокира гневна статия в сайта Mugglenet.com, в която авторите питаха защо изобщо ни е необходим специален сайт, ако само ще повтаря неща, които феновете знаят и без това. Малко след публикуването на статията, това изречение беше премахнато и в момента не пише нищо за смъртта на Лавендър.

Лавендър Браун и Луна Лъвгуд в Хари Потър и нечистокръвния принц
Може би в бъдеще Роулинг ще даде яснота по въпроса, но засега трябва да се задоволим само с това, че Лавендър е най-вероятно мъртва.

Коментари

 1. Този коментар бе премахнат от автора.

  ОтговорИзтриване
 2. И другаде съм срещала теории за случилото се с Лавендър, но според мен шансовете й за живот са прекалено малки.
  Най-рационалното нещо което бихме могли да си помислим е това че е мъртва. Тя бива хвърлена от около 25-30 метра височина. Това я предразполага към някой много лоши физически травми, които почти със сигурност биха могли да причинят смъртта й.
  Ако тя оцелее (което за мен ще е прекалена изненада, да не кажа че ми се стува абсолютно нереално, но нали все пак "няма невъзможни неща") смятам че няма да води пълноценен живот заради нараняванията причинени й от падането ...
  Относно леките помръдвания на тялото й, мисля че това са били остатъка от силите й, последните й мигове, последния й дъх...
  Колкото до Грейбек, в книгата не пише да е успял да ухапе/прегрезе/изяде някаква част от Лавендър благодарение на Хърмаяни и това че тя го отблъсна.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Страхотен коментар, благодаря! Наистина в книгата пише, че Грейбек се "втурна да забие зъби" в тялото на Лавендър, но не пише да го прави. Според мен обаче това увеличава шансовете за живот на момичето, защото дори да е сериозно наранена, после лесно ще бъде изцелена - те все пак са магьосници.

   Изтриване
  2. Проблема с магьосниците е, че нямат реанимация. Умре ли някой казват: тюх. Докато при мъгълите борбата може да продължи час или повече. Отделен е въпроса, че Левъндър може да е поднала иманно защото я е тряснало някое тяловкученяваща заклинание, а съм останал с впечатлението, че идари ли те текова нещо могат да те хвърлят по стълби без да ти стане кой знае какво.

   Изтриване

Публикуване на коментар

Вижте последните:

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Хари Потър 8 все пак ще стане филм!!!

Можете ли да познаете от коя книга са тези цитати? По-трудно е, отколкото изглежда

Кой е Ричард Харис от филмите по Хари Потър

Чо Чан и Хари Потър - 4 причини връзката им да е невъзможна

7 неща, които (може би) не знаете за Хърмаяни Грейнджър

Годишнина от излизането на "Вакантен пост"

Носът на Волдемор, или защо най-силният магьосник е толкова грозен

Как се нарича човек, който говори езика на змиите?

Имаше ли шанс връзката между Хърмаяни и Виктор Крум